Кузмановић: ОХР је страно тијело у нашем организму

БАЊА ЛУКА – Предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић изјавио је данас да случај бившег директора Полиције РС Драгомира Андана, који штрајкује глађу тражећи да још једном буду сагледане околности под којим га је ОХР прије више од три године смијенио и одузео му личне документе, потврђује да су високи представник и ОХР страно тијело у […]

субота, септембар 4, 2010 / 18:07

БАЊА ЛУКА – Предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић изјавио је данас да случај бившег директора Полиције РС Драгомира Андана, који штрајкује глађу тражећи да још једном буду сагледане околности под којим га је ОХР прије више од три године смијенио и одузео му личне документе, потврђује да су високи представник и ОХР страно тијело у свим сегментима система живота и власти у БиХ и РС.

"То како се односе према гесту који показује Драгомир Андан је крајње нехумано, недемократски и није у складу са правом и то показује да је њима стало само до одређених интереса, а не до људи и њихових права и слобода", рекао је Кузмановић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да Андан има право на рад, живот и на политичко ангажовање, те нагласио да гријеше они који су му та права одузели и да ће једнога дана морати то свијету да признају.

Подсјетивши да су се међународни званичници "оградили" имунитетом, да немају одговорности, нити коме одговарају, као и да судови не могу да пресуђују њихова понашања, Кузмановић је истакао да због тога веома мало или ништа не могу да учине ни домаће институције, као ни појединци на нивоу БиХ и РС.

Коментаришући апелацију коју је прошле недјеље Андан упутио Суду за људска права у Стразбуру, Кузмановић је рекао да је то његово легитимно право и да ће то, ако ништа друго, показати свијету да се ствари у БиХ морају мијењати.

Бивши директор Полиције РС Драгомир Андан 30. августа је започео штрајк глађу испред просторија ОХР-а у Бањалуци, тражећи да још једном буду сагледане околности под којим га је ОХР прије више од три године смијенио и одузео му личне документе.

Андана је смијенио некадашњи високи представник у БиХ Мирослав Лајчак 10. јула 2007. године, под образложењем да је дио мреже подршке некадашњем предсједнику РС Радовану Караџићу, те да је застрашивао новинаре и грађане који су хтјели да је разоткрију.

Канцеларија високог представника у БиХ саопштила је да не постоје нове околности које би оправдале укидање санкција наметнутих Андану 2007. године, те да стога оне и даље остају на снази.Оставите одговор