Кутле: Кад прође криза, у БиХ стиже пет милијарди КМ

Рјешавањем политичке кризе у БиХ могло би се ослободити милијарду КМ за инвестиције у нове пројекте, што би кроз мултиплицирање могло достићи пет милијарди КМ, рекао је предсједник Удружења банака у БиХ Берислав Кутле. Кутле, који је и директор Уникредит банке у БиХ, појаснио је да би то био изузетно снажан подстицај за БиХ и […]

уторак, мај 24, 2011 / 10:48

Рјешавањем политичке кризе у БиХ могло би се ослободити милијарду КМ за инвестиције у нове пројекте, што би кроз мултиплицирање могло достићи пет милијарди КМ, рекао је предсједник Удружења банака у БиХ Берислав Кутле.

Кутле, који је и директор Уникредит банке у БиХ, појаснио је да би то био изузетно снажан подстицај за БиХ и додао да због тога није свеједно да ли ће се рјешавање политичке кризе десити за три, шест или девет мјесеци.

Коментаришући извјештај међународне агенције "Модис" у коме је кредитни рејтинг БиХ снижен, Кутле је рекао да је, краткорочно гледајући, могуће да додатно падну каматне стопе, што је апсурд, преноси хрватски "Вечерњи лист", издање за БиХ.

"Дугорочно гледано, свако снижавање рејтинга довешће до погоршања живљења у БиХ", оцијенио је Кутле и додао да је у БиХ у задњих пет година каматна стопа нижа за барем два одсто од оне коју би требала да има по кредитном рејтингу, захваљујући енормној понуди и конкуренцији банкарског сектора с једне и изузетно мале потражње за новцем, с друге стране.Оставите одговор