Култура сјећања: Предавања о односу према жртвама геноцида

У Музеју Републике Српске у Бањалуци сутра почиње семинар о теми "Култура сјећања и памћења – oднос према жртвама холокауста и геноцида од 1939. до 1945. године". Свечано отварање семинара, чији је организатор Удружење студената историје "Др Милан Васић" из Бањалуке, предвиђено је за 11.55 часова. Предавачи на семинару, који ће трајати до 25. маја, […]

четвртак, март 22, 2012 / 10:45

У Музеју Републике Српске у Бањалуци сутра почиње семинар о теми "Култура сјећања и памћења – oднос према жртвама холокауста и геноцида од 1939. до 1945. године".

Свечано отварање семинара, чији је организатор Удружење студената историје "Др Милан Васић" из Бањалуке, предвиђено је за 11.55 часова.

Предавачи на семинару, који ће трајати до 25. маја, биће Његово преосвештенство владика липљански Јован /Ћулибрк/, викар патријарха српског, Предраг Лазаревић, Никола Б. Поповић, Милан Кољанин, Горан Латиновић, Жељко Вујадиновић, Душан Павловић, Душан Басташић, Јован Мирковић, Јасмина Тутуновић, Мира Јовановић -Ратковић, Драгослав Илић и Ненад Антонијевић.

Предавање о теми "Холокауст и геноцид у послијератној европској култури" сутра ће одржати проф. Предраг Лазаревић, док ће о теми “Тоталитарне идеологије између два рата и настанак Трећег рајха” говорити проф. др Никола Б. Поповић. Предавање о теми “Антисемитизам у Европи” одржаће др Милан Кољанин.

За 31. март предвиђен је обилазак спомен-подручја Јасеновац и Доња Градина, а за 4. април планирана су предавања “Настанак Независне Државе Хрватске, спољнополитички и унутрашњи услови” мр Горана Латиновића, те предавање “Расно законодавство- политика и реализација холокауста и геноцида у НДХ” мр Жељка Вујадиновића.

За 10. април предвиђена су свједочења преживјелих логораша и потомака жртава геноцида, међу којима је и предсједник Удружења “Јадовно 1941” Душан Басташић, док је за 20. април планирано предавање “Историјат образовања о холокаусту и геноциду, њихово мјесто у образовном систему” Душана Павловића.

Предавање “Акција `Диана Будисављевић` – спасавање дјеце из логора у НДХ одржаће Јасмина Тутуновић 25. априла, док ће истог дана предавање о теми “Бањалука као локални примјер провођења холокауста и геноцида” одржати Јован Мирковић.

За 11. мај предвиђено је предавање о теми “Формирање сјећања на холокауст и геноцид – историјски преглед у Израелу и Југославији”, а овој теми говориће мр Мира Јовановић – Ратковић и Драгослав Илић.

Епискпоп липљански Јован 13. маја ће одржати предавање “Процес масовног уништавања становништва у Европи и Југославији током Другог свјетског рата”, док ће 16. маја предавање под називом “Однос говорне историје и историографске литературе о холокаусту и геноциду” одржати Ненад Антонијевић.

Предавање "Порицање Холокауста и геноцида" одржаће 25. маја Мира Јовановић – Ратковић и Душан Павловић.Оставите одговор