Краткофил се најавио: Плус, након реконструкције

Међународни филмски фестивал Краткофил Плус 2011. одржаће се у Бањој Луци од 9. до 13. августа 2011. године, и ово је његово пето издање. Кроз процес „реконструкције“, под чијим мотом се одржавао прошлогодишњи Краткофил, дошло је је до промјене концепта фестивала. Наиме, Међународни фестивал кратког филма Краткофил је промијенио име у Међународни филмски фестивал Краткофил […]

уторак, мај 17, 2011 / 21:09

Међународни филмски фестивал Краткофил Плус 2011. одржаће се у Бањој Луци од 9. до 13. августа 2011. године, и ово је његово пето издање.

Кроз процес „реконструкције“, под чијим мотом се одржавао прошлогодишњи Краткофил, дошло је је до промјене концепта фестивала. Наиме, Међународни фестивал кратког филма Краткофил је промијенио име у Међународни филмски фестивал Краткофил Плус, што са собом носи и неколико новина.

Краткофил Плус ће задржати и проширити ревијални концепт који је обиљежио прошлогодишње издање фестивала. Дугометражни ауторски филмови који нису доступни у домаћим биоскопима, а који су имали значајан успјех на европским филмским фестивалима, публици ће бити представљени у ревијалном дијелу фестивала.

Кратки филм и даље остаје у фокусу такмичарског дијела фестивала Краткофил Плус, а апликације за слање филмова затворене су почетком маја текуће године. На адресу фестивала стигло је више од 550 филмова. У току је селекција филмова који ће се такмичити на фестивалу.

Новина која од ове године такође обиљежава Краткофил Плус је оријентација ка документарном филму, прије свега, ангажованом документаризму. У оквиру Краткофила и раније су се приказивали документарни филмови, међутим, сада се овој област жели дати већи значај. Друштвена ангажованост обиљежава савремену умјетност, а филм је она област стваралаштва која је људима често најприснија и најјаснија кад је ријеч о тумачењу одређених друштвених појава. Готово да и не постоје умјетници данашњице који нису окренути друштвеном ангажману, узимајући у обзир да исти лежи у основи унутрашњег зова сваког умјетника. Свакодневне друштвене појаве које утичу на живот обичних људи подсјећају нас да је потребна критика која ће јасно указати на проблеме, али која ће понудити и пут за рјешење истих. Докуменатрни филм јасно и без било какве кринке говори о свима нама, о људима које свакодневно сусрећемо и онима које никад нећемо видјети и због тога му треба дати већу пажњу у промишљању свијета живота и умјетности унутар њега. Овај програм реализоваће се кроз сарадњу са регионалним фестивалима документарног филма и радионицама које ће се одржавати током Краткофила Плус.

Поред програма који ће бити посвећен документарним филмовима у оквиру фестивала биће организован и дјечији програм.

"Путем ових промјена, у оквиру фестивала, желимо да публици понудимо нове садржаје који ће им омогућити да погледају врхунска остварења седме умјетности, а истовремено да не буду засићени само једним филмским изразом. Сигурни смо, да ће разноврснији садржаји различитих филмских концепција привући, како старе, тако и нове посјетиоце Међународног филмског фестивала Краткофил Плус".

Поред Бање Луке, дијелови програма фестивала приказаће се и у другим општинама Републике Српске (Бијељина, Милићи, Власеница, Лакташи, Сребреница).

Фокус Краткофила Плус ове године је на Финској и у оквиру фестивала представиће се културно и филмско насљеђе ове земље. Поред споменутих дешавања планирани су пратећи музички и културни догађаји који ће употпунити фестивалске активности, као и интересантни фестивалски гости из свијета филмске индустрије.Оставите одговор