Краљево: Направи колибу и не страхуј од земљотреса

Новцем који је добио од државе за санацију куће уништене у земљотресу, Краљевчанин Драган Катанић одлучио је да сам сазида нову кућу од дрвета и сламе. Вјерује, како каже, да у њој неће страховати од помјерања тла. Катанић је компјутерски програмер по струци, али је увјерен у своје мајсторско умијеће и пројекат новог крова над […]

недеља, новембар 13, 2011 / 11:45

Новцем који је добио од државе за санацију куће уништене у земљотресу, Краљевчанин Драган Катанић одлучио је да сам сазида нову кућу од дрвета и сламе. Вјерује, како каже, да у њој неће страховати од помјерања тла.

Катанић је компјутерски програмер по струци, али је увјерен у своје мајсторско умијеће и пројекат новог крова над главом своје породице.

На интернету је разматрао најмање шест хиљада различитих рјешења градње, а пројекат изградње који је он одабрао је, како каже, најближи кућама у којима су живјели Етрурци.

Драган Катанић каже да је због елипсастог облика кућа отпорнија од било чега на земљотрес, јер се састоји од три прстена, јако је ниска, има велику површину и раван, не постоје ћошкови гдје се скупљају силе земљотреса.

Према процјенама Катанића, изградња куће ће га коштати нешто мање од осам хиљада евра.Оставите одговор