Козарић: Многе микрокредитне организације пред ликвидацијом

БАЊА ЛУКА – Бројне микрокредитне организације у БиХ, које се суочавају с огромним финансијским и организационим проблемима, клизе ка ликвидацији, јер су неспремне за организационо прилагођавање новим тржишним условима. Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић истиче да су реформе у том сектору неминовне, оцјењујући да је постојећих 26 микрокредитних организација превише за домаће тржиште, посебно […]

субота, октобар 23, 2010 / 09:28

БАЊА ЛУКА – Бројне микрокредитне организације у БиХ, које се суочавају с огромним финансијским и организационим проблемима, клизе ка ликвидацији, јер су неспремне за организационо прилагођавање новим тржишним условима.

Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић истиче да су реформе у том сектору неминовне, оцјењујући да је постојећих 26 микрокредитних организација превише за домаће тржиште, посебно што је криза открила њихово лоше управљање ризицима.

"На тржишту ће убудуће опстати само здраве микрокредитне организације које могу да сервисирају клијенте, а клијенти своје обавезе, док ће се остале морати организационо мијењати, спајати или нестајати", рекао је Козарић у указао да тај сектор има чак 20 одсто кредита с проблемима у редовној отплати, што је више него двоструко изнад банкарске стопе, пишу "Независне новине".

Организациону трансформацију стручњаци углавном виде у израстању јачих друштава у микрокредитне банке, попут ранијег случаја сарајевске ПроКредит банке, али на том путу има огромних препрека, а највећа је, према мишљењу гувернера Централне банке, недефинисано власништво микрокредитних организација.

У Удружењу микрокредитних организација у БиХ (АМФИ) признају да је сектор од 2009. године запао у проблеме, а као узроке наводе претходни дугогодишњи снажан и неконтролисан раст кредитних пласмана који микрокредитне организације институционално нису могле да испрате, презадуженост корисника кредита и на крају утицај глобалне кризе.

Предсједник Управног одбора АМФИ-а Брацо Ерцег скептичан је када је ријеч о опстанку мањих микрокредитних организација кроз међусобна спајања, наводећи да "два лоша друштва не могу родити једно добро".

У Удружењу за заштиту жираната БиХ сматрају да су се регулаторне агенције одавно морале позабавити овим питањем због масовног кршења закона, девијација и кривичних дјела при кредитним пласманима.

(Срна)Оставите одговор