Костањан у преводу: Продали смо Нагорно Карабах, спремни смо за мир са Азарбејџаном

Јерменија је спремна да потпише мировни споразум са Азербејџаном ако Баку покаже исту политичку вољу, и жели да постигне напредак у нормализацији односа са Турском, рекао је замјеник министра спољних послова Вахан Костањан.

субота, март 2, 2024 / 22:52

Он је истакао да Јерменија има политичку вољу за нормализацију односа са Азербејџаном на основу принципа о којима су се двије стране претходно договориле.

"Ово је питање политичке воље и лидерства", рекао је он Ројтерсу током Дипломатског форума у Анталији.

Костањан је рекао да је Јереван показао потребну политичку вољу, укључујући и разговоре јуче између министара иностраних послова Јерменије и Турске.

"Сада, ако је азербејџанска страна заиста заинтересована за мир, само треба да се сложимо да ставимо на папир принципе које су договорили лидери и потпишемо их", рекао је он.

Међу отвореним питањима је недостатак договора око њихове заједничке границе, при чему свака страна држи мале области окружене територијом друге стране.

Јереван и Баку су у децембру рекли да желе да постигну мировни споразум након деценија сукоба, али још није потписан споразум.

Питање које изазива највеће подјеле дуго је био регион Нагорно-Карабаха у Азербејџану. Снаге Бакуа поново су заузеле ово планинско подручје у септембру након година под контролом етничких Јермена, што је навело већину Јермена да побјегну у Јерменију.

Костањан је рекао да двије стране морају да признају територијални интегритет и суверенитет једна другој, и скренуо је пажњу на план Јеревана "Раскршће за мир" за отварање комуникационих линија у региону како би се помогло регионалној стабилности.

Костањан је истакао да Јерменија жели и потпуну нормализацију односа са Турском, укључујући отварање њихове заједничке границе и успостављање дипломатских односа.

"Успостављање дипломатских односа је у основи комуникација између двије државе. Наравно, помирење два народа може потрајати дуже, али морамо имати дипломатске односе који ће нам помоћи и помоћи нашем народу", рекао је он.

Он је подсјетио да је Јереван обавио посао потребан за отварање граница са Турском, укључујући поправку инфраструктуре, и да чека одговор Анкаре.

Турска и Јерменија су у спору због погибије око 1,5 милиона Јермена у вријеме Отоманског царства 1915. године, а што Јереван види као геноцид.Оставите одговор