Корупција на факултетима: Касиповић чешља ревизорске извјештаје

Министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић рекао је да ће поводом оптужби студената о корупцији на универзитетима у Републици Српској ресорно министарство "прочешљати" ревизорске извјештаје и, уколико утврди злоупотребе, санкционисати одговорне. "Затражио сам и информацију могућих родбинских веза на оба јавна универзитета, да се увјерим да ли је нечији син запослен на било […]

субота, април 7, 2012 / 07:54

Министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић рекао је да ће поводом оптужби студената о корупцији на универзитетима у Републици Српској ресорно министарство "прочешљати" ревизорске извјештаје и, уколико утврди злоупотребе, санкционисати одговорне.

"Затражио сам и информацију могућих родбинских веза на оба јавна универзитета, да се увјерим да ли је нечији син запослен на било којем факултету, а да је било бољег од њега. Ако је било залоупотреба, ту врсту дискриминације ћемо искоријенити, а одговорни ће бити санкционисани", рекао је Касиповић београдским "Вечерњим новостима".

Ресорни министар је нагласио да у одлучност Министарства просвјете и културе Републике Српске не треба сумњати, и истакао да је он, како каже, био кадар да поништи 500 диплома, што другима није падало на памет.

Касиповић је рекао да ће суботом од 10.00 до 11.00 часова разговарати са студентима због њихове бојазни да говоре о осјетљивој теми и нагласио да оптужбе морају имати име и презиме.

"Не смије бити генералних оцјена и не могу се фронтално вријеђати људи. Јер онда шта радимо – вријеђамо поштене и скривамо непоштене", рекао је Касиповић.

Коментаришући скоро ступање на снагу новог Правилника о процедури пријема у радни однос у основним и средњим школама Српске, Касиповић је рекао да је његов главни циљ да се осигура што објективније и праведније запошљавање наставног кадра у школама и смањи могућност да о пријему директори сами одлучују.

Ресорни министар је појаснио да су према Правилнику критеријуми за рангирање кандидата вријеме проведено на евиденцији незапослених, просјек оцена, резултати остварени на интервијуу, социјални статус и дужина радног стажа.

Касиповић је подсјетио да се тренутно ради на развоју јединственог информационо-пословног система – базе података о свим школама, ученицима и наставницима – који ће, како каже, омогућити реалније плате запослених и спријечити малверзације и проневјере.33 КОМЕНТАРА

 1. Вечерас сам гледао неколико минута емисију Пресинг на РТРС, и све ми се смучило. Изузимајући пренос Народне скупштине никад нисам на мањем простору видио толико прљавштине, непотизма и кретена. Једини човјек који је достојан да се назове човјеком јест проф. Јањић.

  Министри и ректори универзитета РС су дно дна, али највише ме разочарао Дроњак, толико приче, уста препуна борбе против корупције, непотизма, студентских права и осталих срања које дотични промовише. Он је такав љигавац, обични дорадник Антона Касиповића. Зашто? Професор Ћелић је наводио ДВА примјера непотизма који директно указују на НЕПОТИЗАМ, послије првог примјера Дроњак и Антун Тун су га заједничким снагама ућуткали.

 2. Мој утисак није да је Дроњак ућутао проф. Ћелића којег похваљујем.
  Вријеме ће показати да ли је Дроњак „дорадник“ или није. Ја сам за то да му се пружи шанса. Ако на почетку „оцрнимо“ људе и не пружимо им шансу… ризкујемо да у будућности нико неће смјети ништа да каже. Јер, буквално функционишемо по том принципу, чим неко нешто каже одмах је сврсан, нађу му се мане… Сви остали, поучени тиме, ућуте.
  Дакле, видјећемо.
  У емисији нису споменути приватни факултети!

 3. anja banja luka, 09.04.2012. 22:07:29 [36850]

  Немој бити дијете. Јеси гледала тај дио како су он и Антун Тун заједнички ућуткали човјека да не изнесе још пљавог веша? Прави је ђуђан, онај кицош умуљани, подлац, зна тај за своје дупе не брини се ти. Заболи њега полни орган за студентска права, стандард и сл. Оно је наслиједник Мазалице.

 4. anja banja luka, 09.04.2012. 22:15:11 [36853]

  Жао ми је, али онај његов некоректан потез и у пар наврата онако ауторитативно обраћање Антун Туна Дроњку, мени је потврдило сумњу да је по сриједи још један у низу обичних (корумпираних) букаџија.

 5. Све сумње везано за Дроњка су скоро па потврђене.
  А што се тиче Касиповића, то је трула прича… шта се чекало? Као он не зна ко је чије дијете, па му сад неко дошапнуо након толико година.

 6. Нисам гледао Пресинг, па сад гледам на интернету:

  http://rtrs.tv/av/player.php?id=17920&x=1

  Емисија је одлична, изнесено је много прљавог веша. Сам наслов „Универзитет – огледало друштва“ је идеалан. Универзитет с епидемијом корупције и непотизма је права слика нашег друштва.

  Господа ректори и г-дин министар су добри глумци, тј, „праве се неинформисани“ попут г-дина Коштунице. Знају они све добро, само се праве невјешти. Не мислим да су лично непоштени, али не раде свој посао, а њихов посао је да ово изведу на чистац.

  Колегу Дроњка ипак не бих етикетирао. Буда, човјек је рекао да је г-дин Краварушић страдао „због сви знамо чијег сина“, што је ипак удар на једног од најјачих људи актуелне власти.

  Професор Краварушић је диван, поштен човјек, с којим се тек појединци могу идентификовати у овом друштву. Увијек је говорио истину и ја бих таквог човјека поставио за ГРАДОНАЧЕЛНИКА Бање Луке, ако већ опозиција нема инспирацију. Нажалост, на нашу жалост, таквих људи је јако мало у политици. Гурај усе углавном они други. Знам да чиним смртни гријех (Симићу, опрости!), али препоручујем свима ТЕКСТ ПРОФ. ЋЕЛИЋА О ПОКОЈНОМ ПРОФ. КРАВАРУШИЋУ:

  http://www.frontal.ba/latn/?page=13&kat=9&vijest=56244

  „Na direktna pitanja da li je Ratko Kravarušić dobio otkaz zbog sina moćnog kolege, i rektor i ministar obrazovanja su sa odglumljenim čuđenjem odgovarali da prvi put čuju za to i da oni samo znaju da je loša prolaznost iz matematike razlog Ratkovog uklanjanja.“

 7. ЈАКО ЈЕ МАЛА ВЈЕРОВАТНОЋА ДА ЋЕ КОРУМПИРАНИ ПРОФЕСОРИ ЗАВРШИТИ НА РОБИЈИ, ЈЕР СУ ЧИНИЛИ УСЛУГЕ ПОЛИТИЧАРИМА, СУДИЈАМА, АДВОКАТИМА, ИНСПЕКТОРИМА, ТУЖИОЦИМА ОБЕЗБЈЕЂУЈУЋИ ГРАТИС ПРОЛАЗ ЊИХОВОЈ ДЈЕЦИ.

  Ректор рече да је проблем корумпираног професора ријешен тако што су доведена још два професора из Србије на катедру и што се пружа могућност студентима да бирају код кога да полажу, „чиме је могућност корупције елиминисана“.

  ПА ОНИ КОЈИ СУ НАУМИЛИ ДА ДАЈУ НОВАЦ ЗА ТАЈ ИСПИТ ЋЕ СВАКАКО ИЗАБРАТИ УПРАВО ТОГ ПРОФЕСОРА, А НЕ ОВУ СВОЈИЦУ ИЗ СРБИЈЕ.

  ДАЉЕ, СВА СЕ ПРАШИНА ДИГЛА ОКО ТОГ ПРОФЕСОРА, ЈЕР ЈЕ ОН СВЕ РАДИ ГОТОВО ЈАВНО. ЈАСНО ЈЕ СВИМА ДА ОН НИЈЕ УСАМЉЕН. ПРИЧА СЕ ЧАК И О БРОЈКАМА ОД 5000-7000 КМ ЗА ИСПИТ ИЛИ УПИС НА ФАКУЛТЕТ. СВИ ЗНАЈУ И КО СУ ПОСРЕДНИЦИ У ПЛАЋАЊУ, АЛИ ВЈЕРОВАТНО НИКО НЕМА ДОКАЗЕ. ЖИВИ ДОКАЗ ЈЕ СТУДЕНТ ИЗ БЕОГРАДА КОЈЕМ СУ НА ПСИХИЈАТРИЈСКОЈ КЛИНИЦИ УТВРДИЛИ КАО 26-ГОДИШЊАКУ ДА ЈЕ НА ИНТЕЛЕКТУАЛНОМ НИВОУ 13-ГОДИШЊЕГ ДЈЕТЕТА, А КОЈЕМ НЕКОЛИКО ИСПИТА НЕДОСТАЈЕ ДА ЗАВРШИ МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ. ИНДЕКС МУ ЈЕ НАВОДНО ОДУЗЕО ЛИЧНО МИНИСТАР ШКРБИЋ, ДА СЕ СПРИЈЕЧИ ОПШТА БЛАМАЖА.

  http://www.youtube.com/watch?v=SzvkCynJYiI TO JE TАЈ МОМАК, ЧИЈИ ЈЕ ОТАЦ ПРОДАВАО НАВОДНИ ЕЛИКСИР ПРОТИВ РАКА ЉУДИМА ОБОЉЕЛИМ ОД КАРЦИНОМА ПО 4000 ЕВРА И ТИМ ПРЉАВИМ НОВЦЕМ ПЛАЋАО ИСПИТЕ СВОМ СИНУ:

  http://forum.burek.com/bogatio-se-dok-su-pacijenti-umirali-t61491.imode.html

 8. Морам признати да су ме студенти овога пута заиста одушевили,погађају у срж проблема. Не треба пуно размишљати да бисмо се сјетили да је Главни почео спомињати борбу против криминала тек када су се студенти огласили у јавности.НИКОЛА ДРОЊАК је право освјежење на јавној сцени, дечко има неспорну харизму и лидерску ноту, а што доказујеи чињеница да је све студентске организације учинио јединственим, што до сада није био случај и на чему је власт годинама профитирала.Недавно сам у једној кафани слушао старије људе како коментаришу причу о студентском бунту као о нечему што се годинама чекало. Атмосфера је била као да се само чека да неко поведе на улице.Докаѕ да је Дроњак погодио у срж проблема је и чињеница да су се овде омах окупили неки да га попљују у лику разних

  buddha, ментора, шнауцера (све нека стока ситног зуба) али за разумјети је и њих па човјек им руши све што су мамице и татице годинама крале.

 9. drazen78bl, 09.04.2012. 23:47:50 [36866]

  „Колегу Дроњка ипак не бих етикетирао. Буда, човјек је рекао да је г-дин Краварушић страдао „због сви знамо чијег сина“, што је ипак удар на једног од најјачих људи актуелне власти.“

  Па што није рекао чији је то син. Де немој бити дијете, све је то представа за народне масе и ти на то падаш. И сам знаш да је дечко дорадник владајуће гарнитуре и сва ова прича почела је само да се ублажи и скрене пажња са горућих тема – РАСПАДАЊЕ СНСД-а!

  borba1, 10.04.2012. 06:15:23 [36874]

  Дечко, ти да имаш муда како их немаш устао бих синоћ и шамарчину одвалио министру и ректору. Извео студенте на улицу, и на тај начин показао харизму. По стилу облачења ја бих рекао да је у питању стиснута душа – чварак од човјека.

  Толико о харизми…

  http://www.youtube.com/watch?v=wBFE-2nkIiY

 10. borba1, 10.04.2012. 07:31:26 [36884]

  Дечко, моји родитељи су просвјетни радници (наставници разредне наставе, у народу познатији као учитељ/ца), који су скоро деценију у пензији. Тако да те твоје приче можеш мачку о реп.

 11. Још једна особа оптерећена публицитом, славом и остваривањем личне користи.
  Доста нам је Гребенара, Дроњака и сличних вјечитих студената, једно је сигурно, Дроњак није мој представник као ни апсолутне већине студената!

 12. Бунтовник, 10.04.2012. 08:21:37 [36893]

  Старац, нема то везе колико ко студира, мало јест безвезе да такви људи представљају студентску популацију, али… такав је Закон па им се може…

  Суштински проблем је што су они синоћ скоро 70 минута причали а да нису дали одговоре на сва питања (примјере) које је проф. Ћелић поставио:

  – сарадница Антун Туна без законског основа и даље ради на ЕТФ (селективна примјена Закона)
  – малверзације са конкурсима око пријема асистената

  Онај ректор из Источног Сарајева, не зна дал’ је пошао или је отишао, у мање од 30 секунди двије контрадикторне изјаве даје…

  Дроњак се ухватио неког црвеног универзитета тј. снимка неке сељачине са Пољопривредног факултета… везе с везом…

  Превише је очигледно да је све намјештено, наслов емисије бомбастичан, а посљедица ћорак!

 13. buddha, 10.04.2012. 08:34:13 [36894]
  Има везе и то је за озбиљан проблем, по мом мишљењу требало би поставити законске механизме да у студентске организације (жали боже хоћемо ли икада имати јединствену) могу бити изабрани само студенти са просјеком рецимо изнад 9,0.

  Погледај мало ко нас све представља по тим парламентима, унијама, собл итд, итд…

 14. Високо образовање, студенти, тј. просвета уопште, би требали да буду у сваком друштву интелигенција, коректура, и носиоци свих промена и иницајтива ка напретку истог.

  Трагедија је када та интелигенција падне на ниво „само нека је корито пуно“, а фармер ко фармер.

 15. Бунтовник
  Дјелимично се слажем, мада мислим да је основни проблем у изборима, јер већину представника студенти нису бирали!!! Када то људи схвате све ће се другачије сагледати. Када је нафакултетима неко заокружио име ,,дроњак“ на неком листићу? Никада. И ако има избора, то су интерни избори са лажираним резултатима.
  Да се бира на поштеним изборима који трају два-три дана како би сви заинтересовани студенти могли да гласају, да је на изборима обавезно изложити јавно биографије кандидата, да је обавеза студентских представника нагласити ако су чланови неке странке… видјели би онда ко би био изабран. Тада би,вјероватно, само од себе се рјешило ово питање просјека оцјена студентских представника, мада не мора да значи да су са најбољим оцјенама и најспособнији, али треба оставити могућност студентима да бирају. Чисто сумњам да би опет гледали неке дроњке.
  Али зато, умјесто тога, имамо мали милион самопрокламованих студентских организација и представника који раде по налогу како владе тако и ректора.
  И гдје је систем контроле рада? Како студенти могу да контролишу ,,представнике“ кад их нису ни изабрали? Коме онда они одговарају?

 16. Бунтовник, 10.04.2012. 09:10:41 [36895]

  ма нема то везе никакве, гријешиш, озбиљно ти кажем. Постављаш се у дискриминаторски положај, сви имају право да студирају.

  Мени је драго видјети људе са 30-40-50 година да студирају, тај човјек се бори за себе и то треба поштовати. Просијек оцијена ништа не значи, напротив, имао сам једног професора који је говорио да му је дражи студент који у индексу има оцјене у распону од 6 до 10, него они који имају све 10ке. Питао сам га зашто? Дао ми је једноставан одговор, не можеш знати све предмете за 10, каже да је у 95% случајева из његове праксе у питању МЕХАНИЧКО УЧЕЊЕ, док за студенте који су имали из појединих предмета 10ке, за њих је говорио да њих занима та област и да их треба „ширити“ у том правцу. Да ли има логике у таквом ставу просуди сам.

  Наука као наука је курац голи, све је онако како се договоримо. Корупција и криминал постоје од настанка друштва, само су у питању варијанте.

  Тома Аквински је дао најбољу дефиницију свих нас (личности) а она гласи:

  „Ако не знаш ко и колико вриједиш, помириши своје говно.“

  Био је у праву, кад умреш од тебе само почне се шири смрд, црви те изједу… 😉

 17. Колико видим, ништа се није промијенило од времена кад сам студирао.
  Додуше, испити су се најмање куповали новцем, остале методе су остале исте.

  Разлика је једино у томе што се ми нисмо борили за студентске функције. Оне су биле резервисане за оне што су „имали излоге празне“ .

 18. Вријеме ће показати какви су и „чији“ су студентски представници.

  АЛИ ЈА БИХ АКЦЕНТ СТАВИО НА ОНО О ЧЕМУ ПРИЧА ПРОФ. ЋЕЛИЋ. ЗАР НЕ БИ ТРЕБАЛИ МУП И ТУЖИЛАШТВО РЕАГОВАТИ НА ЊЕГОВЕ ИЗЈАВЕ?

  Јасно је да се ради о УДРУЖЕНОМ ЗЛОЧИНАЧКОМ ПОДУХВАТУ, да директива долази „одозго“, што значи да је огроман број професора приморан да слуша своје надређене и пушта дјецу „УГЛЕДНИХ ГРАЂАНА“ или дјецу која плате пролаз на испиту.

  Ако је истина да је 90% професора честито, треба још питати зашто се само проф. Ћелић од толико запослених на Универзитету усуђује да јавн каже истину? Зато што свако иде линијом мањег отпора („НЕКА МЕНЕ НИКО НЕ ДИРА, ДРУГО МЕ НЕ ИНТЕРЕСУЈЕ. ШТО МАЊЕ ТАЛАСАМ, БОЉЕ МИ ЈЕ. НИЈЕ МИ БИТНО ШТО ЋЕМО ПРОПАСТИ КАО ДРУШТВО.“)

  На Медицинском факултету, који има етикету „ТУ МЕ ЦИЈЕНЕ. ТУ КУПУЈЕМ.“ постоје јасне индиције на свега неколико катедри се узима новац од студената. Међутим, према ријечима неких професора са БЛ универзитета, притисак долази „одозго“ да се пусте студенти (ДЈЕЦА УГЛЕДНИХ И ИМУЋНИХ ГРАЂАНА), тако да дају пролаз без адекватног знања, а да немају личну корист од тога. Заиста, већина професора, поготово на клиничким предметима, часни су и поштени људи. ТЗВ. УСКА ГРЛА С МАЛОМ ПРОЛАЗНОШЋУ СЕ СТВАРАЈУ НА ПРЕТКЛИНИЧКИМ ПРЕДМЕТИМА. СЕЛЕКЦИЈА СЕ НЕ РАДИ ПРИ УПИСУ НА ФАКУЛТЕТ, ВЕЋ СЕ СТУДЕНТИ НАМЈЕРНО ЗАДРЖАВАЈУ ОД СТРАНЕ ПРОФЕСОРА НА ПОЈЕДИНИМ ПРЕДМЕТИМА 2. И 3. ГОДИНЕ ПО ГОДИНУ И ВИШЕ ДАНА, што је притисак да дају новац или одустану од факултета.

  САМО ДА ЗНАТЕ КАКВИ ВАС ПОЈЕДИНЦИ ЛИЈЕЧЕ, ВИШЕ БИСТЕ СЕ МОЛИЛИ БОГУ! Част за оних 50% поштених студената, што својим радом завршавају факултет.

 19. koja cast? zasto bi neko bio posten (=lud)? pogotovo student? pa kad mogu svi da kradu, ili varaju, moze i on (sto bi rekao savo kikinda, moj idol).

  svi tezimo da na sto laksi nacin ostvarimo nesto. studiranje podrazumijeva odricanje, zarad viseg cilja. hoce li student koji je posten, dobiti nagradu? ili ce otici na biro i pridruziti se desetini populacije RS koja tamo cuci?

  ili ce ganjati neke zaobilazne veze da sto prije zavrsi, i da se zaposli?

  zasto bi pojedinac brinuo o drustvu, kad drustvo ne brine o njemu? da li nam je uopste drustvo potrebno, i da li se ovo sto imamo moze nazvati drustvo?

  posto slika a narocito video govori vise od rijeci, evo malo prilog:

  http://www.youtube.com/watch?v=Vm9eI-amjtk

  B-)

 20. Sta ti ministre cesljas revizorske izvestaje.To je posao tuzilastva i sudova.Od kada tipostade tuzioc.Svaki revizorski izvjestaj treba predati tuzilastvu.Predlazem da se u okviru bilo kojeg suda ,nema veze kako se
  zove,osnovi,okruzni,specijalni,japanski ,kineski formira odjeljenje za obradu revizorskih izvjestaja i gdje ima elemenata odgovornosti,slijedi krivicna prijava.Pa to je jasno i laiku a kamo li pravnicima.Sta jer ja treba da prozivam kriminalce a tuzioci primaju platu.Ko nezna,nece i nemoze da radi svoj posao stado ovaca i na pasu.

 21. Све ће то испитати Касиповић ??? Јер то нека пошалица ? Хоће ли испитати и Шпирића у вези са смрти професора Краварушића ? Треба испитати и каква је веза Касиповића са ткз. Универзитетом у Травнику, чије дипломе име цијела булумента запослена у згради владе.

Оставите одговор