Комшић и Изетбеговић: Све чинимо за Дивјака

Чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Бакир Изетбеговић најавили су данас на ванредној конференцији за новинаре у Сарајеву да ће учинити све да се генерал Јован Дивјак, који је ухапшен синоћ у Бечу на путу за Болоњу, на основу потјернице србијанског тужилаштва, што прије врати у Сарајево. Комшић и Изетбеговић су разговарали сa Дивјаком, који […]

петак, март 4, 2011 / 16:19

Чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Бакир Изетбеговић најавили су данас на ванредној конференцији за новинаре у Сарајеву да ће учинити све да се генерал Јован Дивјак, који је ухапшен синоћ у Бечу на путу за Болоњу, на основу потјернице србијанског тужилаштва, што прије врати у Сарајево.

Комшић и Изетбеговић су разговарали сa Дивјаком, који се нада да ће се цијела ствар свести у правни оквир, без политичких димензија.

Иако је Дивјак изразио жељу да цијели случај остане у правном оквиру, Комшић сматра да то није апсолутно могуће, јер све ово има и димензију политичког случаја.

Навео је да су већ синоћ, посредством министра иностраних послова БиХ Свена Алкалаја остварени контакти са министром иностраних послова Аустрије, а сав материјал везан за случај Ејупа Ганића о догађајима у Добровољачкој улици у Сарајеву у мају 1992. године, за које се наводно терети и Дивјак, достављен је Амбасади БиХ у Бечу која ће га прослиједити аустријском министарству правде.

Комшић је даље навео да су обављени разговори са амбасадорима Аустрије и Србије у БиХ, а министру иностраних послова Алкалају је речено, да у случају потребе, отпутује за Лион, гдје је сједиште Интерпола.

Покушавало се успоставити и контакте с предсједником Србије Борисом Тадићем, који је пред путовањем за Јапан, да би се добили одговори на то каква је то политика и какви су то потези србијанскг правосуђа.

Комшић и Изетбеговић сматрају да су неке ствари које се понављају постале индикативне: хапшење Ганића за Дан независности, 1. марта, или сада Дивјака, само два дана након овог празника, а дан након одустајања од изручења Тихомира Пурду, иако су на нивоу тужилаштава и министарстава правде отворени преговори да се овакви случајеви више не би понављали.

Свака озбиљна држава мора у оваквим ситуацијама уважавати институте које познаје међународно право, а једна од њих је реципроцитет, казао је Комшић. Нагласио је да то не значи да сада позива на хапшење држављана Србије, али је упозорио да је ово с Дивјаком већ трећи случај који се понавља, након Илије Јуришића и Ејупа Ганића.

Комшић је оцијенио да у Србији очигледно постоје снаге које желе дестабилизирати БиХ и које константно желе изједначити кривњу за ратна дешавања од 1992. до 1995. године.

Упитан како је након споразума БиХ и Србије о случајевима везаним за ратне злочине поново дошло до овакве ситуације, Комшић је рекао да је према незваничним и непотврђеним информацијама, оптужница измијењена, односно да је кривично дјело преквалифицирано из ратног злочина у убиство. Ипак, треба сачекати службену потврду оптужнице.

И Изетбеговић сматра да овај случај излази из правог оквира. Оцијенио је да је очигледно да у Србији и њеним институцијама постоје снаге које су за европски пут, као и ретроградне снаге које гледају уназад.

– С овим првим ћемо радити да до оваквих хапшења више не дође, рекао је он.

Изетбеговић је подсјетио на став Хашког трибунала о случају "Добровољачка", затим како је завршен случај Ганић у Лондону, а сви су свесни понашања генерала Дивјака како у моменту инцидента у Добровољачкој, тако и током цијелог рата.

Зато је само питање времена када ће се Дивјак вратити у Сарајево, казао је Изетбеговић.0 КОМЕНТАРА

  1. Злочинци помажу злочинцу. Тешко држави у којој су злочинци на навјишим државним функцијама. Доста злочинаца у БиХ. Ми требамо формирати свој суд и тужилаштво и суд за ратне злочине у РС за БиХ-

Оставите одговор