Код "оца нације" на јутрењу

Колико знам и како год да их поменем по праву пречег, резултат је увијек исти, значи, ја и моји најмилији имамо два оца, једног који је мене, мога брата и моје три сестре на свијет "донио"(опрости мила мајко, игра ријечи), поред њега имамо и другог оца, ОЦА НАШЕ НАЦИЈЕ, оснивача наше српске Цркве и просвјетитеља Светог Саву.

петак, септембар 27, 2019 / 01:20

Пише: Никола Лазаревић

НЕЋЕ МИ ЗАМЈЕРИТИ НАШ ЛАЗА ЛАЗАРЕВИЋ ШТО МУ СКОРО ПА ФАЛСИФИКУЈЕМ НАЗИВ ЊЕГОВОГ ЗА СРБЕ, АЛИ И ДРУГЕ НАРОДЕ СА ОВИХ ПРОСТОРА ВЕОМА ПОУЧНОГ ДЈЕЛА, НАЖАЛОСТ, НЕМАМ БОЉИХ РИЈЕЧИ ЗА ЈУТРЕЊЕ "НАШИХ" КОД "ОЦА НАЦИЈЕ" У БЕОГРАДУ, СВЕ НА МАЛУ ГОСПОЈИНУ 2019-тог ЉЕТА ГОСПОДЊЕГ

КОЛИКО МИ ТО ОЧЕВА И КУЋА ИМАМО ?

Па колико ми сви Срби, па и ја и моји најмилији имамо очева?

Колико то ја, моји најмилији и сви Срби из Српске имамо кућа?

Имамо свако своју кућу, имамо кућу-државу Републику Српску, имамо и нашу матицу државу, даће Бог ускоро модерну парламентарну Монархију Србију, имамо Пећку патријаршију и Хиландар, наше свете куће, имамо и много, много завјетних кућа, једна је на Косову Пољу и по цијелом Косову и Метохији, друга на Зејтинлику, трећа у Јасеновцу и осталим стратиштима дјеце Светог Саве, четврта………………………………

КОМ ОЦУ НАЦИЈЕ ОНДА "НАШИ" ИДУ НА ЈУТРЕЊЕ ?

Нека ми опросте сви српски великани кроз историју, много их је, хвала Господу да је тако, хвала и нашој красотици Мајки Богородици која нам подари нашег спасиоца, част јој и милост, хвала и данашњем празнику МАЛОЈ ГОСПОЈИНИ, радосном дану посвећеном рођењу мајке нашег спасиоца.

Хвала Господу па су безбројни српски великани заслужили епитет "ОТАЦ НАЦИЈЕ", све својим радом и дјеловањем у разним "еснафима", од славних краљева Драгутина и Милутина…….., Карађорђа, наших заштитника и просвјетитеља, Светог Острошког Василија, част му и милост, владике Николаја, оца Јустина, патријарха Павла, част им и милост, па непревазиђених умова и патриота Пупина и Јована Дучића, до……………………………Новака Ђоковића.

Значи, браћо Срби и сестре српкиње, све су наше српске приче испричане, па и око политичког ОЦА НАЦИЈЕ, мјеста у будућности за тај епитет има и мора да има само за нове Ђоковиће у разним "еснафима".

Па кад је тако, зашто српски народ узалуд, све од доласка комуниста на власт 1945 године тражи неког новог оца нације?

Зашто га је налазио у туђину Јозефу Амброзу, зашто га је тражио у опанчару Ранковићу, комунистичком банкару Милошевићу, зашто је то покушао са комунистичком дјецом Ђинђићем и Тадићем, зашто данас после свих катастрофалних искустава са култом личности, или са лажним очевима нације задњих 75 година лажемо сами себе и тражимо поново ОЦА НАЦИЈЕ?

Да будем конкретан, што те бивше диктаторе и стране плаћенике не видимо бар данас правим очима, од чега смо ослијепили, ко нас је то толико убио у појам да имамо Штокхолмски синдром у огромној већини српског народа, односно, што опет данас култ личности који се гради у лику Алесандра Вучића већина Срба у Србији, па и неки у Српској поистовјећују са том синтагом изреченом у те двије прелијепе ријечи, зашто се злоупотребљавају и прљају те двије , за нас и за многе народе у свијету оправдано свете ријечи?

ОТАЦ НАЦИЈЕ, ДРЖАВНИК, ИЛИ………………………….

Не постоји браћо и сестре данас могућност да неки политичар добије епитет "ОТАЦ НАЦИЈЕ", чак то данас нису ни доказано национално одговорни и заслужено звани државници Виктор Орбан и Владимир Владимирович Путин,значи, сви стари народи, па међу њима и српски већ имају оца нације.

Данас се господо на јутрењу мора искључиво дјелом заслужити мјесто у српској историји и добити епитет ДРЖАВНИКА, никако оца нације, у супротном, треба да се самопроглашени државници, као и лопови гоне "говњивом мотком" од стране народа, све као некад, за вријеме док су обећања политичара, те изговорена ријеч и образ нешто значили, односно, за вријеме Монархије.

ПОВОД И РАЗЛОГ

Наравно да је повод мом писању поход наших политичара на јутрење код Алесандра Вучића, да је прави разлог писања текста перманентна, у неким сегментима стварна, у неким вјештачки створена криза.

Значи, прави разлог мог писања јесу ове подјеле у друштву, ово несносно политичко, економско и морално стање у Републици Српској, стање које је изњедрило велике неправде, сиромаштво великог броја становништа, те понижење бораца и њихових породица.

Разлог мог писања, односно свакодневног инсистирања на подвлачењу ЦРТЕ у Републици Српској, све кроз одржавање свесрпског САБОРА јесте овај демографски српски пораз, катастрофалан рад на очувању српског инденититета, као и галопирајуће пражњење територије Републике Српске од стране младих и младих брачних парова.

Чињеница да је данашње лоше стање у Републици Српској посљедица рада послератних изабраних и историјском моменту недораслих српских представника(част изузецима) , односно, чињеница је да је ово стање посљедица њихове клептоманије, политиканства, егзибиционизма и уцјене оних који о њима знају више него обичан народ, исто као што је и чињеница да је ово опасно стање по Републику Српску посљедица веома опасне(нажалост успјешне) послератне политике вођене од стране муслиманске политичке, "интелектуалне" и вјерске елите, све потпомогнуте од стране ментора.

Циљ те "стратешке муслиманске политике" јесте освета српском народу због историјских чињеница, односно, освета кроз трајну сатанизацију српског народа и укидање Републике Српске.

Та опасна политика је свакодневно на дјелу кроз опструкцију Српске, фалсификовање историје и покушаја стварања неке нове босанске нације, све са крајњим циљем, државом БиХ која је под апсоолутном доминацијом муслимана.

Наравно да подијељеност народа вјештачки створена од стране "наше" политике, неморал у друштву, економска криза и одлазак младих, те опасна политика муслиманских фундаменталиста и ненаклоњеност једног дијела међународне заједнице јесу чињеница, да су се проблеми мултиплицирали и да на то Република Српска мора дати историјски одговор.

Тај одговор Срба из Републике Српске је у нашој саборности, односно у окупљању на првом свесрпском САБОРУ Републике Српске.

Мора се тај добро припремљени свесрспки САБОР одржати у наредним мјесецима, морају се на њему дати одговори који писменим понашањем обезбјеђују вјечност Републике Српске.

-морају на САБОРУ писмене патриоте понудити стручне и изводљиве одговоре на рад и понашање Републике Српске у наредним годинама и деценијама

-морају дати одговоре по питању поштовања Дејтонског споразума, посебно од свих поштовању анекса 4- Устава БиХ

-морају кроз саборску ДЕКЛАРАЦИЈУ, која успут да напоменем није и не треба да буде одговор на СДА декларацију, нити ово саборовање треба да буде разлог ове нове-старе исламске декларације, напротив

 • на САБОРУ наше мудре главе морају понудити изводљива рјешења за изградњу-доградњу неуништивог правног, политичког, безбједносног, привредног и образовног система у Српској, те евентуалне економске, политичке и безбједносне интеграције Републике Српске у склопу дејтонске БиХ
 • морају дати одговоре на евентуалне будуће изнуђене потезе српског државотворног народа, односно, морају припремити и такве одговоре за не дај Боже, све као будући демократски одраз воље српског народа, односно Српске Републике Републике -државе која је кроз Дејтонски споразум унијела своју државност и заједно са државом- вашингонском МХ Федерацијом, све као одразом воље државотворног муслиманског и хрватског народа саставила и кроз Дејтонски споразум изњедрила међународно признату БиХ.

Мора та ДЕКЛАРАЦИЈА дати многе одговоре, између осталог и на очување српског индентитета и употребу ћирилице, у области културе, спорта, одгоја здраве нације, посебно одгоја младих, односно, одгоја српске дјеце и младости која зна своју историју и чува свој индентитет.

Младости која у будућности треба да баштини своју традицију, све поштујући друге и другачије, младости која иде у корак са новим временом, али никако на штету српских традиционалних вриједности.

Младости која кроз национално одговорно понашање даје примат поштовању наших комшија, те изградњи пријатељства и сарадње на технолошким, еколошким и другим универзалним вриједностима које нормална друштва у Европи и свијету баштине и свакодневно унапређују.

П.С. Саборовање Срба са лијеве обале Дрине и стратешке одлуке, све као одговор бремену времена, јесте рјешење, јесте и мора бити циљ институција, политике, удружења грађана, интелигенције, Цркве и медија окупљених на будућем свесрпском САБОРУ Републике Српске.
Морају се господо са ЈУТРЕЊА овдје збити редови, разговарати о проблемима са пријатељима треба свакако, поготово са браћом из Србије, али мислим да ми овдје имамо довољно памети и искуства да по туђу памет, поготова по упуства не треба и не смијемо ићи нигдје, тачка.127 КОМЕНТАРА

 1. Хвала Фронталу на објави текста.

  Ево Симо, овако се износи лични СТАВ и стоји иза својих ријечи,са једне стране, са друге, овако промишљају ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ, све успут постављајући високо критерији за ново вријеме.

  Критерије којим кроз саборовање могу и морају одговорити доказане и писмене патриоте, сад ти тражи мане и разлоге против САБОРА, тачка.

 2. Извини зеисе, ово су српска посла.

  Ухвати се ти „граџанине“ свог атеисте муслимана, комуњаре Лагумџије, оног који се петокрачио и продавао браство-јединствена муда за бубреге, па онда напрасно постао предсједник бошњачког института, све док му је свијећу држао подобни србин Лазовић, заједно са данас коцкар- шеријет ефендијом Токићем, тачка.

 3. Ово ти зеисе пријетиш?

  Кажеш копилани, па генерализујеш, свеједно ко је кроз живот сачувао образ, значи запамти удбаш за сва времена, лажне патриоте, (српске, муслиманске и хрватске) на једну, граџанисти и невладићи на другу, нормални људи у свих вјера и ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ на трећу, људску страну, тачка.

 4. Симо,

  наш Лаза је искоришћен због наслова, да је доказано великан, у осталом као и стотине српских великана кроз историју, то стоји.

  Ево рецимо једна ствар.

  Има ли смисла констатација да ми Срби имамо овдје суви КВАЛИТЕТ за договор око свега што се тиче Републике Српске и дејтонске БиХ, да не треба да идемо по упуства и памет код других, нити да нас „мире“, што рекла моја баба, сјетују, поготово код оних који све живо користе у дневно-политичке сврхе?

  Да будемо начисто, знам да ниси толико глуп,да се ти слажеш са Ниџом у свему, пази шта ћеш написати.

 5. Dobar tekst, dobra i tema, nema šta.
  Kao što već neko nekad reče: „Najveći otac srpske nacije je Tito. J..’o nam je majku svima, za sva vremena“. To znači znamo, ništa novo.
  Međutim, zašto autor teksta stidljivo pomenu, da se neki i u Srpskoj poistovjećuju sa tim terminom. Autore, ti si (ili nam se bar tako predstavljaš) lik bez dlake na jeziku, meni se čini da jesi, reci brate onda konkretno na koje (mislim da ti množina ovdje uopšte nije trebala) si mislio. Vučića si konkretno pomenuo, više puta i to stoji, sve ti potpisujem. Ajde i ove naše pretendente na oca nacije pobroj javno. Neće ti biti teško, nema ih mnogo. Ne više od 1. Sa tom dopunom tekst ti je za čistu 10ku.

  1. Ваја (ћирилица је, није Баја),

   да си на крају коментара написао „Тачка“ не бих имао дилему ко си.

   Овако си ме ставио у размишљање.
   Је ли или није?

 6. Ваја,

  моји текстови су поруке, у другом случају када пишем, одређујем се критички према неком догађају – радњи, али када критикујем, онда обавезно предложим рјешење за тај проблем.

  Овај текст је спој поруке и јасан приједлог рјешења за ситуацију у којој се налази Република Српска.

  Морао сам поменути култ Вучића због “ праћења фабуле радње“, иначе, ако пратиш шта пишем и говорим, видјећеш да никад не пишем негативно о савременицима- појединцима, чак ни о партијама.

  Ако се неко препозна у мојим текстовима, то је други пар ципела, значи, од мене нека нико не очекује да се спустам на ниво разних политичких и економских анал(н)итичара, или политичара без карактера.

  Моје понашање, све као предсједника ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ јесте доказ да се свака јавна личност може господски понашати, или да нешто кроз писање и изговорену ријеч можеш поручити, а да се име не помене,значи, ја то једноставно никад не радим, па ни у предизборној камапањи, тачка.

  Поздрав

  1. Apostrofe, sa vremena na vreme posjetim ovaj forum, ne može se reći ono da baš pratim tvoje pisanje, ali znači pročitam, kad svratim ovdje.
   Nisam zadovoljan tvojim odgovorom, komentarom, na moj upit. Bez obzira što si ti političar i što direktno ne prozivaš svoje političke protivnike. Onda nisi trebao ni pisati tekst.
   Meni se čini da ti iz nekog razloga nisi htio naše oce imenovati, a od Vučića te neće glava zaboljeti. Po njemu mi možemo udarati, po našim očevima udaranje može imati određenu odgovornost.

  2. Баја,

   циљ ове колумне је изношење необоривих чињеница да је Српској потребан свесрспки САБОР, све као одговор бремену времена.

   Без обзира, био си коректан, па ево да ти испуним жељу, све надајући се да ниси БОТ?

   Ево шта ја мислим, Додик не влада овако да би постао отац нације, он то ради ради тога што је навикао да се све пита и тачка.

 7. Mala ispravka, nisam Baja, „vego“ Vaja. Nevažno.
  Razumio sam te sada, „Dodik bi samo volio da se pita za sve“, a otprilike za naciju ga manje više zaboli.
  Ja mislim obrnuto da je aktuelni, stvarni otac nacije Dodik (lično, drago mi je). Mislim da je on daleko više dosegao ispred Vučića u tom pogledu.
  To je takođe nebitno (šta ja mislim), ali ti to u ovako ozbiljnom tekstu i temi nisi mogao i trebao zaobići. Ustvari izbjeći da kažeš, bez obzira na tvoje opredjeljenje da direktno imenom ne pominješ aktuelne političare i partije.
  Drugim riječima obezvrijedio si svoj tekst i dobru temu, mada nam je vjerovatno svima jasno na koga si ciljao.
  Jednostavno ova tema to zaslužuje.

  1. Лазаревићу, прочитан си, џаба вадиона.

   Ајд сад један он Гаје, па један од Маје, па од Влаје и Злаје…

 8. Прошло је тек неколико година а чини се као вјечност од када је укинуто јутрење.
  Срби морају мјењати свијест и поглед на живот. Морати ће се превести и Лаза на језик и писмо који ће нови , ма не нови него најновији , Срби користити. Тако да ће од скоро па надаље и убудуће ово Лазино писаније имати наслов :

  „Prvejšega puta z japom na polnoćku“

 9. Није Симо, џаба окрећеш тему и спинујеш.

  Ниџо је са својим рибарима и еколозима направио еколошко-рибарски центар у подножју Јахорине, регионалну атракцију, ко је био зна колико је то допунило понуду олимпијске Јахорине.

  Ваја-Vaja,

  понављам, суштина и намјера текста јесте изношење чињеница да је данас потребан консензус око будућег рада и понашања Републике Српске, односно да је потребно одржавање САБОРА, да се на том свесрпском саборовању донесе одлука о стратешком дјеловању у наредним годинама и деценијама на свим фронтовима-декларација, те да то имају узети на знање и проводити садашњи и будући српски изабрани представници и све институције.

  Увод и игра ријечи кроз наслов је по више основа био потребан, прво, да се пошаље порука вођама да не може судбина Републике Српске, па и Србије бити у рукама једног човјека, или пар пар људи око њега, друга, да се укаже на култ личности који граде „српске вође“, све по узору на комунистичке диктаторе и њихове насљеднике.

  Е управо сам чињеницама у првом дијелу текста хтио скренути пажњу народу да су наше приче испричане, да ми имамо темеље куће и нације.

  Да Срби имају своју историју, да смо дефинисани по свим питањима, да у ово данашње вријеме морамо изградити-доградити неуништив правни, полтички, безбједносни, привредни и образовни систем, те да можемо имати само честите и способне изабране представнике који служе систему, никако неке нове очеве нације.

  Што се тиче САБОРА, јасно је као дан из поентирања на крају зашто треба да се одржи.

  Ево један примјер из ближе историје зашто треба САБОР?

  Наиме, сјећате се притисака тадашњег „оца нације из Србије“ , онда када је Караџић под притиском Милошевића и „међународне заједнице“ потписао у Солуну, чини ми се Венс-Овенов план, потписао, али мудро оставио да се о томе изјасни НСРС.

  Онда се окупише посланици и официри, рат је, то је био тада пандам данашњем САБОРУ, па на НСРС-САБОРУ одбише Радованов потпис.

  Добисмо санкције од „оца нације“, не кажем да то није било једино рјешење да нас не бомбардују.

  Посљедице тог САБОРОВАЊА, добисмо изнуђене санкције од мајке Србије, али и Републику Српску, умјесто кантоналну БиХ.

  Значи, политичари „очеви нације“ могу гријешити, могу бити недорасли историјском моменту, могу бити у шаху због нечега, могу бити сујетни и осветољубиви, могу бити нарциси, могу бити настрани, могу бити……………

  Ново је вријеме, нису ово више ратна времена, или времена неписменог народа, нема више зајебавања и јебавања народа у мозак,значи, све се о свима зна, баш због тога ни случајно српски народ не смије више везати судбину за појединце, било да се они презивају Вучић, Додик, Шаровић, Бореновић, Лазаревић,…………………… напротив.

  Данас када је морал и образ мисаона именица, када нам се галопирајуће исељава народ, нарочито младост, када се виде резултати дводеценијског стратешког дјеловања фундаменталиста и њихових, нама ненаклоњених ментора, када видимо колико су нас коштале, или могле коштати погубне одлуке и понашање наших вођа у Републици Српској, ја одговорно тврдим да је ове 2019 године једино рјешење свесрпски САБОР.

  Постоје институције, постоје универзитети, постоје удружења грађана, међу њима најважније-БОРАЧКА ОРГАНИЗАЦИА, постоји Црква, постоје невиђено јаки људи-појединци и патриоте, постоје медији врло битни за остваривање будућих циљева.

  По мени, само треба да се то све усабори, да се кроз стручне тимове предложе конкретна рјешења и да се кроз САБОР народу који тражи слогу и правду да нада за вјечност Српске и бољи живот, све кроз конкретну причу, тачка.

  П.С. Интересантно, нико не реагова на оно „надам се ускоро модерна парламентарна Монархија Србија“

  1. Lista kandidata za kralja Srbije glasanje na Saboru:
   1. Prestolonaslednik Maskota/ dvorska luda Apostrof
   2. Kralj Vučić/ dvorska luda Vulin
   3. Kralj Milo iz poštene kuće / dvorska luda Irinej
   4. Kralj Do do/ dvorska luda Boris TA

 10. Нема потребње измишљати „топлу воду“, само треба читати историјске поруке које су изникле из народа, све кроз пословице.

  „Будали је море до кољена“ „Будалу нити је*би, нити кући води“, „Будалу………..“

 11. Odose ,ekipa koju je nas vrli predsjednik podrzavao(iz sopstvenih interesa),odose u zaborav.Ovo je demokratija,

  Nidzo ,cestitam…

  NARODNA stranka (ÖVP) donedavnog kancelara Sebastiana Kurza i stranka Zeleni na prijevremenim su parlamentarnim izborima u Austriji ostvarili najveći porast broja glasova što otvara mogućnost koaliranja ovih dviju stranaka, dok su desni populisti iz Slobodarske stranke (FPÖ) i socijaldemokrati (SPÖ) doživjeli povijesne poraze.

  „Bila su to četiri teška mjeseca ali se isplatilo: narod nas je ponovno izabrao“, rekao je Kurz obraćajući se članovima stranke na slavlju u Beču četiri mjeseca nakon što se zbog tzv. Ibiza skandala raspala dotadašnja koalicijska vlada između ÖVP-a i FPÖ-a.

  ÖVP je prema projekcijama na temelju glasova prebrojanih do 20 sati s 37,1 posto glasova ostvario 5,6 posto glasova više nego na posljednjim parlamentarnim izborima 2017. No narodnjacima je za formiranje vlade potreban koalicijski partner.

  Najveći porast broja glasova s 13,9 posto je ostvarila stranka Zeleni koja na posljednjim izborima nije prešla izborni prag.

  Najveći gubitak glasova pretrpjeli su socijaldemokrati i slobodnjaci. FPÖ je u usporedbi s izborima prije dvije godine izgubio 10 posto glasova te sada uživa podršku 16 posto glasača.

  Tadašnji čelnik FPÖ-a Hans Christian Strache našao se krajem svibnja usred korupcijskog skandala nakon čega se u jeku afere Ibiza i raspala koalicijska vlada između narodnjaka i slobodnjaka.

  SPÖ je s 21,8 posto glasova ostvario svoj najslabiji rezultat na izborima na saveznoj razini.

  Ulazak u parlament je za rukom pošao i liberalnoj stranci NEOS.

  1. Џасмине,

   јеси ли икад размишљао да је Додик тројанац који је успио сјебати Штрахеа у корист Курца у оном намјештеном сусрету. Заборавио си да је у питању била Рускиња и бањалучки зет. Размисли мало…

   Јасно је да су се Штрахеови гласови прелили Курцу, а социјалдемократски зеленим. Курц ће то знати цијенити.

   Једино ми није јасан твој тријумфализам гледе Курцове побједе када је јасно да између њега и Штрахеа по питању муслиманских емиграната и евроскептицизма нема неке озбиљне разлике.

   Ипак је најбитније да вам се и у Аустрији привиђа Додик и кад тако славите пораз Штрахеа, само зато што се понекад дружио са Додиком, могу замислити какво би славље и шехеру настало када би Мирсо побиједио Додика.

   Зашто тако мрзите Додика?
   Је ли могуће да су вам дражи ови из Радованове партије од Додика који нема ратних ораха у џепу?

   Имаш ли каки одговор на ова питања?

  1. Pokvaren si i ložiš ga ko budalu.
   Prvo si danima ćutao na njegovo srbovanje a sada ga vidiš u eliti?
   Uvaženi profesor Antonić bi rekao:
   – OLOŠ ELITA!
   Nikola prihvata svaku polupriliku da uhvati ološ za jaja, to je za njega uspjeh i on samo tome teži.
   Koliko je i njima dosadan na kraju će ga primiti u kolonu trabanata režimskog ološa.
   Da se kod nas pada na izborima ko u austriji volio bi da neko objasni kako bi uopšte mogle postojati stranke kao što je PDP, SP, DNS, čavićeva, stevandićeva,mihaljica i ona druga frakcija radikala,….
   I ono najvažnije, Nikola nema nikakav program već skuter stranku.

 12. Јасмине,

  све ће то народ позлатити-Лаза Лазаревић.

  П.С. Мени је важно да нормални и писмени Срби виде да у Српској политици има часних и нормалних људи,оних који се не баве олајавањем и политиканством, нити да их ко може због прошлости за било шта уцијенити, са једне стране.

  Са друге, да као ти и сви други нормални муслимани-бошњаци видите да ово моје „србовање кроз инсистирање на саборовању“ иде у корист свих грађана Српске, па и нормализације односа у дејтонској БиХ.

  Нека нико никад не заборави поруку ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, поруку која је суштина нашег програма ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА, поруку коју стално понављам, па и у овој колумни.

  Парафразирам

  -да стратешки приступимо изградњи-доградњи неуништивог правног, политичког, безбједносног, привредног и образовног система Српске у дејтонској БиХ

  -да 100% очистимо и уредимо Српску као лутку, да заштитимо преостале природне ресурсе, да их обновимо и контролисано користимо за развој СТРАТЕШКИХ ГРАНА ПРИВРЕДЕ у новом времену.

  -да стратешки радимо на ОЧУВАЊУ ИНДЕНТИТЕТА и употреби ЋИРИЛИЦЕ, посљедично, да одгојимо српску младост која зна своју историју и која баштини своју традицију, све идући у корак са новим временом.

  -да та српска младост поштује друге и другачије, да посебно имају сензибилитет у Српској,односно, да граде добре односе са комшијама који нису Срби“, као и да граде добре односе са комшијама из Федерације.

  П.С. Наравно да ће због идеје, идеологије и програма ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ на изборима 2022 године постићи успјех какав заслужујемо својим образом и радом на терену, УБИТАЧНИМ РАДОМ НА ТЕРЕНУ који почиње чим завршимо ову причу о национално одговорној политици.

  Прво хоћемо да се зна КО ЈЕ КО У СРПСКОЈ ПОЛИТИЦИ, да избијемо адуте било ком „српском политичком националисти без покрића“,односно,ако буде потребно, да часни, храбри и национално одговорни ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ буду судије оним који се лажно представљају као патриоте.

  При крају смо дугогодишњег стратешког дјеловања, велике смо жртве поднијели, ја сам уложио много времена, енергије и личних средстава у ову причу.

  Хвала Богу, ОБРАЗ, ИДЕЈУ И ПРОГРАМ СМО САЧУВАЛИ,никог нисмо увриједили, увијек смо нудили хуману причу и ПРОГРАМСКУ САРАДЊУ у корист свих наших породица.

  Данас смо МОРАЛНА ВЕРТИКАЛА У ПОЛИТИЦИ, НЕ САМО СРПСКЕ, него и дејтонске БИХ, значи,ускоро крећемо убитачно са идејом и програмом (да не помисли влада и Сребренка да смо одустали од њене смјене), упоредо идемо са медијским дјеловањем према другим.

  Све у свему, видјеће ЈАВНОСТ ускоро авангардне, праведне, али и жестоке ЗЕЛЕНЕ у сваком смислу те ријечи, значи, нема више толеранције према оним који су против рјешења за будућност, односно, оних који су против спасоносног програма ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА и владавине права, са једне стране.

  Са друге, чињенице говоре да је САБОР неопходан, да је Српска подијељена, понижена и угрожена, да народ тражи слогу и наду, да ово није наш хир, него да смо добро извагали прије него смо покренули причу о свесрпском САБОРУ, те да ће однос према нашој ИНИЦИЈАТИВИ за САБОРОВАЊЕ у будућности бити репер односа ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ према одговорним, или неодговорним институцијама, појединцима, партијама и удружењима грађана, тачка.

  1. Гњурче неписмени,

   Када се користи Пост Скриптум П.С.
   напише се једна или евентуално двије реченуце, у циљу појашњења.

   У тебе П.С. цијели роман. Дужи ти од остатка коментара.

   А о твом улизивању балинчету, нека други пишу. Од мене имаш само презир.

  2. Simo, gdje ti vidiš ulizivanje?
   Bora čorba kaže da prezir počinje kada sve shvatiš,……., šta si ti uspio shvatiti iz ovog komentara što već nije balavio milion puta?
   Samo ponavlja svoje nebuloze ko papagaj, meni lično najviše liči na crvenog komunističkog vojvodu i ratnog zločinca Vojislava Šešelja i Veliku Srbiju.

 13. Е нисам видио мислио сам да напишем кратак коментар за Јасмина(прве три реченице), онда се заломило, па кад јесте, онда послах јасне поруке свима, све са другим П.С. нека се зна шта ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ намјеравају радити.

  Не бих се ја Симо много бринуо око мојих штампарских грешака, напротив, ја бих озбиљно размишљао о порукама ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ.

 14. Е мој Симо, на шта спаде?

  Поручујем Славку Митровићу да ти да одмор, те да под хитно нареди Мазалици и осталим ударним иглама дасе укључе, па шта буде, овако, одосте у три пичке материне, све због тога што ти мислиш да мислиш, тачка.

 15. “ да српска младост поштује друге и другачије,да посебно има сензибилитет у Српској, односно, да граде добре односе са комшијама који нису Срби, као и да граде добре односе са комшијама из Федерације“

  Ово ја између осталог написах у коментару-поруци од 30.09. у 11.46., док Славка Митровића будала извади из контекста реченицу, све мислећи да се Ниџини коментари не читају од почетка, до краја?

  Ја бих Симо за овакав национално одговоран СТАВ,односно за све поруке из колумне и наведеног коментаре АПОСТРОФА био у стању руку у ватру ставити за било ког српског политичара који стоји иза ових ријечи.

  Лако се курчити,имати САЈБЕР МУДА, називати неког балинчетом преко тастатуре, тиме правити мом народу и нашој дјеци непријатеље.

  Да неће Симо таква прича зауставити одлазак наше младости, да неће спријечити да Српска за 10-15 година(ако је уопште буде) постане земља стараца, српске мањине која се понаша онако како се сад понашају Срби који живе у Сарајеву?

  Ја не мислим да ти добро радиш,надам се да су ови напади на саборног Лазаревића и национално одговорну политику ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ само твоји, да иза ових твојих подмуклости не стоји СНСД.

  Како год, ускоро ћу 100% знати, онда ћемо се према томе одредити, тачка.

  1. И каквим нападима причаш?

   Лагаи си и ти да ће замјеници обављати послове министара ако ови напусте СМ.

   Стао си на Мирсибу страну.

   Доказао сам да лажете.
   То није напад.

 16. Како ја могу стати на страну било којег блока кад већ имам НАШУ- саборну- народну, најчаснију страну у Српској, она се зове српска национално одговорна прича?

  Ваљда требају они који виде даље да приђу овој саборној причи, зар није тако?

  Какве су ти то штампарске грешке у прошлом коментару, да се ниси од муке напио што сам те морао сјебати због твог безобразлука?

 17. Mladen30. септембра 2019. у 06:45
  Pokvaren si i ložiš ga ko budalu.
  Prvo si danima ćutao na njegovo srbovanje a sada ga vidiš u eliti?

  Nikola srbuje…pa sta ?Pa ima pravo na to i tzo ustavom zagarantovano,jeli vrijedza ikoga ovdje?Na bilo kojoj osnovi?

  Osim mozda ponekad sa onim roza gacicama,ali ..i tu sam ma njegovoj strani…

  Nego da vidimo tebe

  Omalozavas(Nikolu) ,uvlacis se simki u „gacice“,doduse ne vrijedzas na nacionalnoj osnovi ,ali sve u svemu kad dodze trenutak odluke ipak si na strani vlasti,tj njihovih „isprdaka“sto je jos jedna ljestvica ispod.

  Nikola je elita zbog:

  Veliki je Srbin,takve postujem.Ne ovi salonski sto ko fol nesto ne daju a za par eura sve moze,tipa simka.

  Nikog ne vrijedza,ima svoje ideje i pokusava ih staviti u realnost.

  KOliko ce u tome uspjeti ,ne znamo ,ali je vrijedan paznje..itd

  itd

  Sta je tu tebi nejasno?

  Simka ti nudi samo nerealno a ti ko muha….

  Hos jos argumenata?

  1. Млађо, само тако настави…
   Нека се разоткрије до краја.

   Чаршијанери су тако успјели наложити Мехтића. Џасмин то само копира на Николи.

   Не смета њима србовање, Радованова странка и њен садашњи предсједник.
   Њима требају будале које ће по њиховој вољи попуњавати српску квоту.

   Никола је идеалан за то.

 18. Ајде Симо не сери, ово је озбиљна тема.

  Иначе, за просутим млијеком се не кука.

  Имамо шта имамо, сав гријех за ову алармантну ситуацију у Српској искључиво пада на послератне српске политичаре.

  Ја сам 2010 године активно кренуо у политику са овом идејом и програмом ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, све да се подвуче ЦРТА и одговори бремену времена на прави начин.

  На том путу се радило господски,нисмо кокошарили, због нашег часног понашања платили смо високу цијену, али смо доказали да не одустајемо од наше авангардне, хумане и национално одговорне приче.

  Данас смо због тог понашања морална вертикала у политици, не само у Српској.

  Доказали смо да видимо много даље, нудили годинама конкретна и авангардна рјешења,све да их „ИЗАБРАНИ“ проведу без нас, нудили смо такође програмску сарадњу свима, нудили наш спасоносни програм ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА као дио укупне реформске приче.

  Нудили смо годинама саборност, све да проведемо моралну и привредну обнову Српске, односно,да то урадимо кроз нажалост изнуђену ПРВУ ПРАВУ ПОСЛЕРАТНУ ОБНОВУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

  На крају, све због необоривих чињеница, чињеница да је Српска подијељено друштво и угрожена по више основа, били смо као национално одговорна авангарда натјерани да ми покренемо званичну иницијативу за сазивање првог свесрспког САБОРА.

  Значи, ми поново крајем августа понудисмо идеју и покренусмо спасоносну иницијативу, НЕМА НАЗАД, видјећемо ускоро ко је ПАТРИОТА, а ко ДУШМАН СРПСКОМ РОДУ ?

  Могу већ јавно да кажем,сва интелигенција, најважнија удружења грађана и владике су за , надам се разуму и саборности код парламентарних српских партија и њихових вођа, идемо корак по корак, стратешки и са сензибилитетом какав ова иницијатива заслужује, Српска више нема право на грешку, ова прича не смије пропасти, напротив.

 19. Прочитах сад на главном „гласилу“ СДА- непревазиђеном србомрзачком порталу Сенада Авдића интервју владике Григорија.

  Оно као наслов шта му је, од како није са Додиком није више националиста, говори о поштовању других, да једни другим идемо на Бајрам и Божић, бла,бла,бла….

  Неважно, хоћу нешто да напишем прије него поентирам.

  Григорије је по том питању господин, прави свештеник, није никад изговорио неку ријеч која се може повезати са национализмом, није то радио прије него се „повезао“ са Додиком, ни за вријеме дружења са њим, добро је да нема тога ни данас.

  Са друге стране, Додик никад није био националиста,није као друг-члан био ни вјерник, данас јесте обоје, што поштујем, али због тога што данас јесте „националиста“, од некадашњег медијског љубимца Сарајева, данас поста најомраженији Србин.

  Ово написах као констатацију, све ретерирајући се на Сима који мени покушава смјестити да сам подобан за „њихове непријатеље из СДА“, све хватајући се за сламку, односно моје инсистирање да одгајамо наше младе који поштују друге и другачије, посебно да у будућности воде рачуна да изграде добре комшијске односе са муслиманима-бошњацима.

  Значи, по Симу који овдје пропагира СНСД ставове, Никола Лазаревић као предсједник ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, Србин по рођењу,не по занимању, човјек чија се породица и он никад нису одрекли вјере и обичаја, неко ко је узео пушку да брани српску нејач од алијиних фундаменталиста, јесте подобан за фундаменталисте, а бивши црвени из СНСД-а нису подобни за СДА, нешто ту није логично, зар не?

  П.С. Ево Симо гдје води твоја прича, јебаће ти и Додик и Славко Митровић матер што правиш од једног од најјачих људи у држави њиховог будућег противника и гробара владавини СНСД-а.

  Можда ће Додик јебати матер и теби и Славку, ако је ово уз Славкову сагласност, што је много ближе истини, тачка.

  1. Сваком на Фронталу је вјероватно чудно што нисам Гњурцу узвратио псовку, иако је то мој принцип.

   Међутим, процјењујем да Гњурац није брзобразан, него болестан, а то већ мијења ситуацију.

 20. Ето Симо, извињавам се на термину, мада то није директна псовка него порука да ће вас Миле „нарибати“, порука која ће се ових дана од стране Мила остварити, ако већ није данас?

  Срећа па на Фронталу људи знају за кога радиш и да је свако ко не мисли као твоји ИЗДАЈНИК, у супротном, не бих ја због онога да сам подобан- значи издајник, од Мила тражио да ти „јебе матер“- да те нариба, него бих те ових дана нашао и не бих нарибао, него намарао као коња, пичко једна комунистичка.

  Ето, елиминисасмо мене као издајника у два коментара, о Ниџином образу, писмености и храбрости, то смо раније апсолвирали.

  Елем, на све што ЗЕЛЕНИ раде у корист Републике Српске и српског народа,односно, на све што часни Лазаревић пише у име ЗЕЛЕНИХ, остаде вам још само да старе ботовске трикове користите, типа, „јеси попио таблете, “ он је болестан“ и слично, што управо радиш-радите.

  Нема везе, може се то поднијети, али не знам како ћете ви поднијети медијски терор, све ако ЗЕЛЕНИ ускоро оцијене да сте ви ИЗДАЈНИЦИ,или да нисте дорасли историјском моменту, па онда кренемо стратешки да вам ломимо све полуге на којим почива режим?

  Замислите се Славко Митровићу и Милораде Додику добро,ако се закачите са ЗЕЛЕНИМ СРПСКЕ и прејаким Лазаревићем због тога што не видите да је НАША ПАТРИОТСКА ПРИЧА и за вас добра, онда ви 100% идете са политичке српске сцене, не привремено, него за сва времена.

  Српском народу тада остају овакви „ИЗДАЈНИЦИ“, све удружени са другим „српским издајницима“, оним који су спремни саборски водити национално одговорну политику, те са јасном стратегијом, по свим питањима живота и рада завршити посао око ОПСТАНКА НАШЕ МЛАДОСТИ, РАЗВОЈА и ВЈЕЧНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

  Значи, господо из СНСД, у зеленим имате могућег програмског партнера и пријатеља, у осталом,као и сви који прихвате да спасимо Републику Српску,зато пазите да вам сујета и кратковидост не дође главе,имате највише изабраних представника, потребни сте сад народу,као што је рецимо потребан и СДС и други.

  Ми не правимо ни од кога непријатеље, али више ничије политиканство, сујету и политички егзибиционизам, те медисјко јебавање у здрав мозак нећемо трпити,па ни ваше, наравно, све због разлога које смо навели у иницијативи за одржавање свесрспког САБОРА.

  П.С. Ево још једна лична порука, не правите непријатеља у прејаком Лазаревићу, годинама сам ја ову часну позицију градио и ОБРАЗ сачувао, све да могу данас бити судија сваком лажном патриоти.

  Значи, позивам посебно СНСД на САБОРНОСТ, знам да ће за вама сви ваши „партнери из власти“,зато позивам и прозивам баш вас и поручујем, будете ли на супротној страни, све због личних и партијских интереса, тада добијате што сте заслужили својим погрешним чињењем.

  Запамтите добро ову поруку:

  „Нисам вам ја Босић, Чавић и Иванић, нити ПРЕЛЕТАЧЕВИЋКИ БЕСКАРАКТЕРИ И ПИЧКИЦЕ, ја знам шта хоћу и како доћи до циља, мени други не праве програме, нити говоре шта ћу рећу, значи, ако се Лазаревић и ЗЕЛЕНИ, умјесто са свима на саборности, изнуђено удруже против оних који не виде даље, све са оним који виде даље, те посљедично на те „издајнике и политиканте“ стратешки ударе, тада ће тим „издајницима“ бити „браћа“ сви, почев од федералаца, и њихових медија, до разних Ценићки, Јањића, Павловића, Трифуновића,Пухала, Бурсаћа, Благића, Драгичевића, Станивуковића, Вукановића…………..

  Једноставно је то урадити,што рекао велики Волт Дизни парафразирам: „онај ко зна да осмисли, он то зна урадити-провести“, ТАЧКА.

 21. Пошто сам писао ову дугу поруку, у међувремену је Симо спиновао ово око Вишковића.

  Значи Симо, боље би ти ишло да опет напишеш нешто БОТОВСКО, оно око болести, стварно ти је ово без везе.

  Није то теби први пут да тупавим коментарима типа, „могао је бити министар екологије, ја сам му средио, а он уз Говедарицу, он му обећао да буде предсједник владе“.

  Сад пише да сам налетио на његову причу, а Славко Митровић није дао да будем умјесто Вишковића?

  Шта ти мислиш, да Фронтал читају неписмени Срби, е мој кретену, захваљујући мом писању задњих два мјесеца, Фронтал читају сви, али баш сви, од водећих политичара, до тајних служби, странаца и писмених људи, оних који мисле својом главом.

  За такве малоумне коментаре имаш ГАРА ТВ, тачка.

 22. Dobro Apostrofe, mislim da smo temu iscrpili. Iz svega što si naveo u tekstu i kasnijim komentari možemo jedino zaključiti da si ti za to da nam OTAC nacije bude Dodik. Mogao si nam to odmah, u tekstu, navesti. Nisi nas morao mrcvariti. Nisi morao navoditi: Miloševića, Vučića, Radovana, naše kraljeve, naše pisce, neše vladike (na kraju si upetljao i vladiku Grigorija), sve pod firmom saobornosti, sve da bi nam rekao kako Dodik treba i zaslužuje da bude otac nacije.
  Pusti kraju te pokušaje „da se vlasi ne dosjete“, svima ovdje je jasno šta si htio poručiti u svom tekstu. Druga je stvar koji su ti razlozi za to, da li ti stvarno misliš tako ili imaš neki konkretan razlog da Dodika dižeš na veći nivo nego što su komunisti dizali Tita. Meni se čini da si ti još samo jedan u nizu među Stevandićima, Nešićima, Pavićima, Đokićima, Banjcima i ostlim sličnim, koji čekaju da pokupe kakav Dodikovu otpadak. Tvoja stvar.
  P. S.
  Nisam nikakav Baja, nego Vaja (čest nadimak za Vasilija, Vasa, Vaska..)

  1. sve pod firmom saobornosti, sve da bi nam rekao kako Dodik treba i zaslužuje da bude otac nacije.

   СВЕ са… Чија ли је ово стилска фигура у писању?

  1. Jasse, nije to ono što misliš.
   Nikola je ludak, može on Sarajevu poručiti da će se prodati ko srpski radikal za kuvano jaje staro sedam dana ali sam siguran da mu niko od gore pobrojanih neće reći ni dobar dan jer je ljudsko smeće.
   On će sa Trifunovićem i Vukanovićem???
   Gad podstolni što čeka režimske otpadke. Fuj

 23. Ваја,

  ја не знам како другачије да напишем ћирилицом Vaja, значи не пишем Б- Баја, него В-Ваја ????

  Твој коментар заслужује одговор, мада мислим да ниси коректан, просто је немогуће извући такав закључак из свега што сам писао о САБОРУ.

  Наиме, ја нисам обичан човјек, нити неко ко је залутао у причу о стварању услова (доградњи нефункционалног система) за нормалан живот и рад Републике Српске, посљедично, нормалном функционисању дејтонске БиХ.

  Да би се озбиљно бавио овим народним послом, мораш добро да се разумијеш у систем и да на основу стања-чињеница стратешки размишљаш о новом времену.

  За то поред знања треба имати богато искуство у свим сферама живота, треба имати резултате и што рекао „твој“ Додик, „кад се окренеш, погледати шта си иза себе оставио“.

  Ја на основу чињеница из мог живота могу са образом и поносом да се окренем, да погледам иза себе шта сам урадио као родитељ, рођак, кум, комшија, хуманиста и патриота урадио за народ и државу по свим питањима.

  Ово што данас радим је мој нови изазов и сигурно задњи посао који ћу да радим прије него се представим Господу.

  Зато хоћу и њега да завршим успјешно, све како бих се са поносом могао окренути и погледати шта сам као „мало другачији- нормалан, хуман и национално одговоран српски политичар“ урадио за будућност наше дјеце, са једне стране.

  Са друге, хоћу да се са поносом осврнем када погледам будуће дјело свих патриота који ће заједно са мном и ЗЕЛЕНИМ да ураде то дјело, односно, када погледам како смо вратили народу наду и вјеру у људе, изградили-доградили неуништив (правни, политички, безбједносни, привредни и образовни систем), односно, обезбједили за деценије унапријед нормалан живот свих грађана Српске и тиме вратили дуг оним који су Српску створили.

  На том путу се не може гумицом избрисати стварно стање, не може се побјећи од чињенице да постоји систем,по мени, лош систем, али систем постоји.

  Да у том систему функционише све, од локала, да највишег нивоа, да тим системом, ДО ДУШЕ ЛОШЕ управљају изабрани народни преставници.

  Да у том систему постоје разни Додици, Жељке, Шаровићи, Бореновићи, Босићи, Павићи,Стевандићи, Станивуковићи, Вукановићи, Ценићке, Трифуновићи, Савчићи, Вукотићи, Пухала, Праштала,Благићи, Радовановићи,………………………………………

  Да ли је то чињеница Ваја-Баја?

  Е сад ти мени одговори како да ЗЕЛЕНИ и Лазаревић са своје позиције, све као парламентарна партија на локалу утичемо на промјене, односно да промијенимо ово имбецилно стање, осим да покажемо нашу ширину, све кроз афирмацију наше идеје, идеологије и програма, те национално одговорне политике?

  Да би авангардни и неукаљани ЗЕЛЕНИ уопште могли добити прилику да у пракси докажу снагу наше идеје и спасоносног програма, морају се створити услови за нормалан рад.

  Тих услова данас нема, напротив, имамо сиромашан и подијељен народ, све због дјеловања „наших“ политичара после рата, односно, чињеница је да данас имамо два изабрана и у својим рововима ушанчена табора.

  Скоро ништа није на нашој-читај народној страни,све је у њиховим рукама, а иду локални избори-читај, још веће подјеле у народу.

  Да буде још горе, на то највише рачунају наши отворени непријатељи, управо комплетна стратегија наших непријатеља јесу подјеле у српском народу, посљедично сиромаштво и одлазак младости, односно свођење Републике Српске на земљу стараца, нешто слично што су због ВОЛОВСКЕ И ИЗДАЈНИЧКЕ СРПСКЕ ПОЛИТИКЕ урадили изабрани српски преставници српском народу у Хрватској.

  Како год окренеш, мој Ваја-Баја, рјешење је у ПРВОМ свесрпском САБОРУ, управо на начин како су то предложили ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ.

  Ко год од изабраних српских политичара лидера-читај посљедично партија мисли другачије, не мисли као наша интелигенција и владике, односно, не жели слогу, правду и јасну стратегију, баш оно што жели наш народ и њихови часни синови и кћери из ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, тачка.

 24. Ма пусти Јасмине, не вриједи,тачкица је једном овдје бриљирао у опсервацији ове опскурне личности.

  Што се тиче нашег Сима, могу пошалице, али лагано,видиш да тренутно не зна да ли је пошао, или дошао?

  1. Има ли краја твоме улизивању балинчету?

   Гори си од Агана и Мирсе.

 25. Изгледа да ми је оно љубоморно на Јасмина?

  Шта да радим људи кад сам слаб на обојицу, коју руку предлажеш Симо да осијечем?

  П.С.Гледах Шаровића на ФАЦЕ ТВ, ваља сад на ону причу спиновати, неће бити лако, зар не?

  1. Слажеш се.

   Тешко ће бити телалуку спиновати и објаснити народу да ће настати катастрофа ако СНСД умјесто СДА буде имала одлучујући четврти глас у СМ, како тврди Мирсо.

   Тешко ће телалуку бити објаснити да је Шаровић ишао код Вучића да се направи српски договор кад се онако славодобитно код Хаџифејзовића похвали да је намјетно провоцирао Додика на том састанку.

   Тешко ће бити телалуку кривити Додика за неформираее власти када је Шаровић лијепо објаснио да је АНП Бакирово средство да спријечи да Срби контролишу ВМ.

   О слању свих граничних људских ресурса на Дрину нећу овај пут.

   Овај инерјву је значио и дефинитивно признање да ову блокаду формирања власти заједнички праве Шаровић, Изетбеговић и Комшић.

   Искрени чланови СДС-а се јутрос стиде овог Мирсиног наступа.

   Једино будале мисле да је Мирсо овим иступом задао ударац Додику.

  2. Сад ће Гњурац оплести причу да је Шаровића намјерно увукао у причу СВЕ ДА би поентирао.

   И први пут неће слагати!?

   Мирсо му је задња шамса (не сумљам у то) да до сриједе скупи 100 коментара што му је био услов за објављивање „колумне“.
   Зато је и измислио оног Вају-Бају, СВЕ ДА би добио коментаре.

   Чак и Гњурац зна да је Шаровић на Сенадовој сећији ударио један од последњих чавала у мртвачки сандук СДС-а, али 100 коментара је 100 коментара.

   Јебеш Мирсу, Агана и рахметли СДС!
   Битно је да Гњурац пошаље поруку.

 26. Не знам ја ништа, ти све знаш, зато те и пустим да нам објашњаваш?

  Неважно, знао сам кад сам писао колумну да ће бити оних који ће и тако тумачити причу која је у првом дијелу јако поучна за српски народ, све са поентирањем на крају, поентирањем везаним за потребу одржавања свесрпског Сабора.

  Што се тиче Шаровића, ја бих да сам члан СДС био задовољан његовим наступом, толико могу да кажем, али да лично коментаришем његове, Додикове, или нечије друге наступе у јавности, не пада ми на памет.

  Никола Лазаревић и ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ имају СТАВ, имају своју национално одговорну причу, имају идеју, идеологију и програм,увијек смо конкретни, према свима коректни, то је статутарна обавеза, држимо се тога од 2010 године и никад нећемо одустати, тачка.

 27. Неда ми се линковати линк ђе луди Мирсо прича ( БН преноси) како му је нуђено да УЂЕ???? у СМ.

  Луди Мирсо заборавља да је већ одавно у СМ. Мирсо као добар џак сечијашке филозофије, наводним уласком (у инститицију у којој је већ!) жели легимитизовати своју издају..

  Наравно да Мирсо нема одговор на питање ко му је понудио тај улазак.

  Српски народ у БиХ и РС сигурно није.

  Има ли ико на Фронталу да зна ко је Мирси понудио да уђе??? у СМ?

  Мирсо, ко ти је понудио Улазак?

 28. Ово Симо што сад ви из СНСД „пушите“ у Сарајеву, глупост је коју сте направили после добијених избора у Српској..

  Да се зна, овдје сам коментарисао после избора шта би било паметно урадити у Српској, а шта везано за Сарајево, све да би тамо отишла тзв. репрезентација.

  Тада сам фронталџијама напоменуо да сам испред зелених послао пар приједлога на владу Српске, плус приједлог Додику везано за Сарајево, као приједлог за заједничку причу са Србијом причу везану за очување српског индентитета, употребу ћирилице и формирање МЕГА тима.

  Тима чији би задатак био да у изради пројекат и дугогодишњим стратешким дјеловањем уђе у сваку иоле писмену кућу у свијету, да кроз свој пројекат покажу ко су Срби као народ кроз историју, кога смо све дали задужујући цијели свијет, успут сапирајући љагу и промовишући све друге наше вриједости, од природних љепота, до могућности улагања у привреду……….

  Наравно да ништа нису послушали, осим што појединци плагирају неке моје идеје, (ТИПА треће траке преко превоја од Власенице до Српског Сарајева, мада тога око рјешавања брзих цеста на истоку Српскетипа треће траке има још у нашем програму, нпр. од Рогатице према Сокоцу, па преко Рогоја према Фочи, све јасан приједлог из програма зелених из 2010 године), док предсједник владе најављује изградњу вијадукта преко Дрине на ушћу Сутјеске да би се избјегао критични превој ПРЕЂЕЛ, превој према Тјентишту дуг 22 колометра(приједлог ЗЕЛЕНИХ још од 2010 године), што је добро, али се ништа не ради, да не говорим зато што ме нисте послушали за Сарајево, па сад пушите и ви и ми сви са вама таквим, тачка.

  П.С. Немој да сереш Симо, нисам ничији адвокат, али СНСД је нудио СДС да заједно уђу у савјет министара, наравно, пошто их је после избора девастирао са прелетачевића и мјесецима називао издајницима., зар није тако?

  1. Увијек имам ороблем викендом.

   Морам говнету одговорити, а викендом ми није лаптоп при руци јер сам у природи, а имам дебеле прсте.

   Што реко Гробар, јебаћу те на реплици..

 29. Прво слажеш да нисте Шаровићу нудили да уђе у СМ, па онда кад чињенице изађу на видјело окрећеш причу.

  Друго, ове двије приче у прошлом коментару сам поменуо-повезао управо да поентирам на теми САБОРА, значи, коментар се држи теме, а уско је везан за данашњу ситуацију, наиме, да сте ме послушали, а добили сте писмени приједлог ЗЕЛЕНИХ у новембру прошле године, не би вас сад Шаровић „јебавао“, него би био дио српске репрезентације у Сарајеву, односно, дио тима који тачно зна шта и како треба радити сљедеће четири године.

  Овако имамо два табора који су у праву, али не могу и неће моћи на овај начин никад да се договоре.

  Има их више, али зар ова неслога није један од главних разлога српског саборовања, све по рецепту који предлажу национално одговорни и авангардни ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ?

  П.С. Нису битни коментари, поруке у коментарима коментатора су битне, иначе, та цифра од преко 300 коментара на Фронталу само је једном пређена на мојој колумни „БУНИТЕ СЕ МЛАДИ, СВИ ВАС ЛАЖУ И ЗАЈЕБАВАЈУ“.

  Колико сам овдје(осам година), било је више текстова са много коментара, све од разних колумниста, па и мојих , али колико се сјећам, ни они највише коментарисани нису прелазили цифру од 150 до 200 коментара.

  1. “Прво слажеш да нисте Шаровићу нудили да уђе у СМ, па онда кад чињенице изађу на видјело окрећеш причу.“

   Опет се служиш лажима!?
   Нађи гдје сам написао да Шаровић јесте или није нуђен?
   Ако не нађеш онда је све јасно.

  2. Свакоме је јасно да СДА и СДС имају заједнички интерес да спријече изборне побједнике из РС да сједну на мјеста која им припадају. Мирсо је лијепо објаснио.

   То је пљување у лице народу јер Шаровић није вољом српског народа ушао у СМ ни 2014.године, а сада су још катастрофалније прошли, а он би опет да министрује.

   По којој то логици Бакирова воља има већи значај од воље српског народа.

   Ако то сад прође, послије сваких наредних избора неће бити битно ко побиједи у РС него кога ће изабрати сећијаши. Ако има да то још коме није јасно онда …

   Неко вече Мирсо изјави да је само битно да се скупе 22 посланика. Схваташ ли ти шта то значи? То је директно увођење грађанског уређења за који се залаже СДА и остале сарајевске странке. По Мирси небитно је што би у у тој већини од 22 из ФБиХ било 89% посланика, а из РС само 11% (укључујући и једног муслимана).

   И то све само зато да Аган и Мирсо остану министри.

   Јебем те у глупи мозак! Ти да причаш о српству, аподржаваш највећу издају РС у њеној историји.

   Не ради се овдје о Додику, Шаровићу, Бореновићу и симпанијама према неком од њих.

   Овдје се ради да се не дозволи да умјесто српског нсрода наше представнике не бира Бакир, коњу један!

  1. Османе, брукај се!
   Слаб покушај завођења за Голеш планину.

   Овдје се ради о власти на нивоу БиХ, а не Српске.

   Да те подсјетим да је на изборима за оба нивоа власти побијрдио Додик и његови.

   Зашто је проблем да изборни побједник узме власт?

 30. Симо,

  коментари о састављању СМ на овом посту јесте везана за тему текста, тако да ти не могу ту замјерити што „окрећеш“ причу.

  Значи,млатио си о Шаровићу мјесецима после избора, кад је СНСД негдје на прољеће јавно нудио СДС-ПДП да заједно буду у СМ, ти си тада клапио ушима.

  Ја сам те тада мало зезао, написао сам да ће баш опет Шаровић остати, на шта си ти прећутао.

  Да те нешто твој Ниџо замоли, немој молим те ти мени причати шта и како радити у Сарајеву, односно, шта ради са овим начином позиција, шта и како ради опозиција?

  Ја сам за Сарајево доктор.

  У новембру прошле године сам вам послао писмени приједлог сигурног пристанка свих за „српску репрезентацију“ у Сарајеву, нисам то урадио због вас, нити због опозиције, искључиво сам то урадио због виталног националног интереса српског народа и заштите интереса свих грађана Републике Српске.

  Неважно, важно је да нисте због нечега пристали на мој приједлог, (знам због чега), зато и јесте овакво стање.

  Сад је касно за такав договор-прави српски одговор бремену времена, значи, како год окренеш, сад је одговор у свесрпском САБОРУ и стратешким одлукама- обавезујућој декларацији коју сам појаснио у колумни и коментарима..

  Видиш Симо, ту патриотску иницијативу ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ- саборовање, до сада подржава сва интелигенција, Црква и сва важна удружења грађана.

  О томе ти,види шта ће твоји, пусти сто коментара о Шаровићу, успут буди речено, видим Шаровић прави велики посао са СДС, да додам да велики посао прави и Бореновић.

  П.С. Гледах дио НСРС, оно са Сребренком и њеним приједлогом Закона.

  Танка опозиција, не поетирати на министарству на којем можеш оборити владу и добити идуће изборе, то је гријех.

  Ево, зашто ЗЕЛЕНИ требају у НСРС, рецимо, да сам ја данас био тамо у функцији посланика, видјели би колико је Никола Лазаревић као творац програма ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА јак по питањима надлежности министарства, односно, колико је Сребра неука и нејака, те колико је коштала Републику Српску својим чињењем и нечињењем, тачка.

  1. “Прво слажеш да нисте Шаровићу нудили да уђе у СМ, па онда кад чињенице изађу на видјело окрећеш причу.“

   “Ја сам те тада мало зезао, написао сам да ће баш опет Шаровић остати, на шта си ти прећутао.“

   Пизда ти материна лажљива!

   Како сам могао слагати ако сам прећутио?

   Још неписмено говедо написало “прећутАо“.

   Мрш!!

 31. Држи се ТЕМЕ, пусти штампарске грешке, не окрећи причу, одговори треба ли саборовање после свега што се дешава између два блока, после блокаде у Сарајеву и свих других проблема наведених у иницијативи ЗЕЛЕНИХ за одржавање САБОРА.

  Што се тиче моје тврдње да си прећутио када сам те мало подјебао око Шаровића, она је тачна и тачка.

  1. Опет лаже. Прво си тврдио да сам слагао, а сад се вадиш да сам ћутио.

  2. “Држи се ТЕМЕ, пусти штампарске грешке“

   Није штамампарска грешка када нако напише ћутаи, извинуо ријешење…

   То је незнање и неписменост.

   Штампарска грешка је када на тастатуру прицинеш сусједно слово, на примјер у мјесто “о“ прицинеш “и“.

   “Прицинути“ на примјер није незнање јер се ради о архаизму.

 32. Mladene
  Rajko svasta pise

  Република Српска не може имати економску корист од тог Аутопута.
  Јер. Србијанске компаније, и овако избјегавају Бањалуку и Републику Српску.
  Воле да се позиционирају у Сарајеву.
  У случају рата, којег ће апсолутно бити, ако не на Балкану, а оно у БиХ, сигурно, тај Аутопут може користити само Сарај Чадору да лакше избије на Дрину.
  Једина нада је да се тај Скадар никад неће завршити.
  Српска Национална Политика треба да иде за тим да се Сарајево изолује.
  Треба му пружити сву помоћ да остане у Котлини.
  И не треба му сметати.

  KOda bi malo i ratovo.Sta ti velis?

 33. Када сам колумни дао овај наслов нисам знао да ће ових дана (не)достојни патријарх дијелити (не)заслужена признања политичарима.

  Данас сам поносан на наслов и текст колумне, са једне стране, са друге, осјећам се јако понижен, све као српски официр и патриота са кућним поријеклом без петокраке, тачка.

  1. Бескурац!
   Нек’ си ти достојан патриото са кућним поријеклом. Са ергеле Борике, додајем ја, зарез

 34. Што теби Симо смета моје мишљење, СТАВ.

  Знаш, ова моја констатација о додјели НАЈВЕЋЕГ СРПСКОГ ПРИЗНАЊА, признања које носи име ОЦА СРПСКЕ НАЦИЈЕ, апсолутно не дерогира било чији рад у било којој области.

  Онај ко политичару за његовог живота додијели такво признање, или је будала, или није заслужио да буде у кругу оних који одлучују о додјели овог СВЕТОГ ПРИЗНАЊА.

  Ово је мој лични СТАВ, једноставно је то, овдје су критерији толико јаки да би добитник овог признања морао за живота бити готово па СВЕТАЦ.

  Значи, који владика здраворазумном Србину као шрто је Никола Лазаревић покаже прстом у било ког данашњег српског политичара, све да је тај по критеријима наше свете Цркве заслужио признање звано ОРДЕН СВЕТОГ САВЕ ПРВОГ РЕДА, тај је обична будала, тачка.

 35. Несрећниче, ти си свој сабор већ сахранио,а ниси ни позивнице подијелио.

  Алудирати да је патријарх будала и очекивати високу делегацију коју ће послати СПЦ???

  Зато те сматрам будалом.

 36. Нема Симо „мој САБОР“, има свесрпски САБОР Републике Српске, подвлачим Републике Српске.

  САБОР је потреба, он ће се десити када се све коцкице посложе, на њему ће учествовати између осталих и Додик, као и наше владике, надам се не и владике које свето и највеће српско признање дају данашњим политичарима, тачка.

 37. Јах…

  Сад ми се слажу квадратићи.
  Постаје јасније зашто позив само дабробосанском митрополиту, напад на патријарха, подршка Мирси, улизивање балинчету…

  Изгледа да су донатори пара за зубе покуцали на врата…

  1. Какве коцкице коцкаста главо?

   Видиш да сам помињао квадратиће.

   Разликујеш ли ти то двоје?

 38. Da pojasnim svoj stav.
  Simo i Nikola su personifikacija vlasti.
  Ovaj prvi,sadasnje propale,korumpirane,bahate.Nenarodske,kleptomanske(ne kazem da Simo krade,ali dobiva olatu od ukradenih para)
  Etiketira,odlucuje ko je izdajnik a ko ne itd.
  U sustini prodali bi i interese svog naroda za odredzenu cijenu.

  Ovaj drugi,nudi neku bolju buducnost.
  U politici cistih racuna sa drugim narodima,postivanju drugacijeg.Ali istinski borac za svoj narod(neki vele srbovanje)
  Politiku ciste zemlje,privrede na zdravim nogama,borbu protiv korupcije…
  I to sve cistog srca,za sebe ne trazi nista.

  Na svakom je da odluci.

  1. Ево ја сам одлучио. Ипак ћу ти згузити нану.

   Нека Никола одлучи за себе.

 39. Ево људи видите како мој Симо ради, видите како ради самоименовани учитељ(назив који је сам себи дао на Стевандићевом посту),значи, учитељ бившег комунисте, данас прагматика, националисте и ујединитеља Ненада Стевандића.

  Мој Јасмин рече суштину циљева свесрпског САБОРА, све описијући шта желе и за шта се боре ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ и Никола Лазаревић.

  Морам да кажем како му је лако мене разумјети,али ми није јасно зашто Симо-србин псује Јасмину Муслиману, зар због тога што даје подршку овој мојој саборској и хуманој причи?

  Значи, немој Симо псовати, поготово немој на овом посту.

  Овдје се прича о озбиљним стварима, имаш просвјетитељску колумну ударне игле Милорада Додика и твог ђака на другом посту, тамо псуј и млати као к*та по самару, тачка.

 40. “On je izjavio da za komentar Mektića nije čuo, a da Vukanović nije član SDS-a.“

  Види Мирсе што се извлачи!? Није чуо Аганов коментар.
  Па није га могао ни чути, али јесте могао прочитати.

  https://www.atvbl.com/vijesti/republika-srpska/sarovic-uvrede-na-racun-patrijarha-nisu-dio-politike-stranke-10-10-2019

  1. U pravu si
   Izvlaci se picka
   I tako se SDS izvlaci vec vise od 15 godina..ne smije javno nista reci..vec sve pickasto
   I zato gubi od Mileta..i gubice i dalje

   SDS je od 90e govorio smjelo i hrabro..I nisu se bojali ni turaka ni srba (poput Dodika tad i Kecmanovica i drugih)

   Od kad ih je Esdaun masakrirao 2003, sve picke ostale..i jebali bi se, a da ne udje

   I ne kontam u cemu je problem reci svoj stav.
   Moj stav je da SPC nikad nije podjelila vise ordena neprijateljima srpskog bica, ukljucujuci ova 2 idiota Vucica i Mileta
   Za vrijeme patrijarha Pavla, nije bilo slihtanja politicarima…ordene nisu dobijali tek tako
   Tokom Djindjicevog mandata u škole je vraćena veronauka. Na inicijativu Zorana Đinđića, a uz blagoslov patrijarha Pavla i pod pokroviteljstvom prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, 5. jula 2001. godine osnovan je Konzorcijum za izgradnju Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru, koji je kasnije preimenovan u istoimeno društvo.
   Pa nije Djindjic dobio, jer jos nije bio zasluzio (nazalost, ubise ga).
   A kod Irineja sve moze…
   Crkva se slihta politicarima, a samo nesretni Mehtic (inace neozbiljan politicar i dvorska luda) smio da kaze javno sta misli

   Zato smatram SDS gorim sljamom od SNSDa…
   Sve sto je SDS nekad bio, ovaj sadasnji je pokazio..pa se poslije ibrete otkud nam se desavaju Stevandic, Tadic, Vasic, i gomila drugih majmuna

 41. Па што то пишеш на овом посту, требао си ово писати и поставити на посту свог ђака.

  Ја сам своје рекао по питању додјеле ордена СВЕТОГ САВЕ ПРВОГ РЕДА, највећег српског црквеног признања које се додјељује у име српског ОЦА НАЦИЈЕ.

  Још једном понављам, не постоји ововремени српски политичар који је заслужио то свето признање,није постојао ни у прошлости.

  Лично мислим да то признање Црква не треба да додјељује политичарима, неке друге институције, САНУ, Скупштина, као и еснафска удружења.

  То су признања за политичаре, али искуљиво ако су заслужили то државничком политиком, са једне стране, са друге, ако су показали кроз живот и полтичко дјеловање велику хуманост, или припадање и помоћ некој идеји која је у пракси много добра народу донијела, тачка.

 42. Опет ти дневну политику и спиновање, опет окрећеш причу од теме овог поста, значи, свесрпски САБОР Републике Српске је тема, халооооо !

  Иначе, морам нешто да констатујем, чињеница је да сав наш труд и дугогодишње господско бављење политиком данас долази на наплату.

  Значи, црта је подвучена, данас је МЕЂА између стратешког промишљања,односно, национално одговорне и авангардне политике ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, политике коју овдје заступа Никола Лазаревић и политике разних политиканата, сујетних будала и циркусаната, те политике ВИОЛЕТА партија и њихових „лидера“(част изузецима).

  Да појасним, ја се у име ЗЕЛЕНИХ не бавим никад дневном политиком, него као што је свима познато, одређујем се према догађајима, значи, ако нешто критикујем, онда за тај проблем понудим рјешење,или у супротном ћутим.

  Да се бавим дневном политиком у разним медијима на начин како то раде наши политичари(част изузецима), онда то у случају Фронтала РС не бих радио на тексту о свесрпском САБОРУ, него бих то радио на текстовима који заслужују дневну политику, нпр. на посту Симиног ђака.

  Зато се захваљујем Стевандићу на његовом тексту који је објављен на утицајном Фронталу РС, јединствена је ово прилика да видите снагу „прагматичног националисте“ Стевандића и „наивног националисте“ Лазаревића.

  П.С. Пусти Симо спиновање, има времена, да ми завршимо причу о неопходном СРПСКОМ САБОРОВАЊУ.

  Причаћемо отворено о свему, па и о национално (не) одговорном понашању партијама и појединцима, иде вријеме, прво да ми видимо ко је ко у српској политици?

  Што се тиче Лазаревића и ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, лако ћемо се онда одредити према неком појединцу, или партији, те наравно понудити народу рјешење за такво понашање.

 43. Симо П. Ороз10. октобра 2019. у 17:51
  Гњурац, Човић одржа ријеч око моста на Сави код Градишке.

  Њима Додик Пељешки они нама Савски.

  Шта мислиш да је Додик пристао уз ону двојицу и да не би вета, би ли били моста?

  http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/129584/dnevnik_zlochinca_hrvati_su_mi_placali_rat_s_bosancima.html

  Simo se uvjek cudi da nam je momentalno drazi SDS nego SNSD..
  Pa da se sam uvjeri zasto

  Dodik preuzeo ratnu politiku Karadzica.SDS miroljubivu politiku Dodika iz ratnih dana.

  Simo nema politiku.Takvi su samo uz vlast.Impotentni uzivaoc smradova iz auspuha vlasti.
  Plus „jebac nani“.Tacka.

 44. Apostrofe!
  Dodik :
  Dodik nije „MOJ’, kako negdje gore navodiš. Niti kad bio, niti će kad biti. BOŽE UBRANI! Samo sam negdje naveo da on to (oca.. ) zaslužuje prije Vučića. Cijelo vrijeme pokušavam da kažem da je Dodik upravo TVOJ. To se vidi iz aviona, ne treba nešto posebno analizirati tvoje tekstove i komentare, pa da se to zaključi. Kladim se, da kad imaš priliku da ga sretneš trčiš da mu ljubiš skute i rukave. KLADIM SE! Ne sekiraj. Nisi jedini. Ima vas ih ih.
  Tvoje stranka, tvoje delovanje :
  Pošto svakako ljubiš Dodikove skute i rukave, mislim da bi tvoje političko djelovanje imalo mnogo više efekta ako bi se „upisao“ u Dodikovu stranku. Ti svakako za svaki svoj potez tražiš Dodikovu podršku. Naime, ruku na srce, koliko god se ti htio predstaviti da se „tvoj glas daleko čuje“, nije tako. Mnogo bi bolje to progurao kroz forme, jake stranke, a čijem se presjedniku svakako klanjaš.
  Sabornost:
  Fino je to što zamišljaš o sabornosti, naravno nije tvoje izvorno. To je pa skoro više ofucana priča. Svaki Srbin bi ti potpisao ovu priču, a srpski političari da ne govorimo. Međutim, nije to baš tako lako u praksi. U praksi je to u ovim okolnostima nemoguće.
  Zašto?
  Zato što su političari ljudi od krvi i mesa. Zato što imaju razne osjećaje. Ukratko, ne možeš od nekoga danas tražiti da sa tobom razgovora o vitalnim naconalnim interesima, a juče si mu j.. ‘o mater, a nisi mu biološki otac. Ljudi su ljuti, prirodno. E, sad, možda ti misliš da otac nacije ima na to pravo, još ako je taj otac onaj što mu ti ljubiš skute i rukave

 45. Ваја- Vaja,

  нисмо ја и ти толико блиски да ми се на овај начин обраћаш, ако ниси БОТ, онда се потпиши својим именом, па покушај добити одговоре на своје дилеме и трилеме у размјени аргумената са Николом Лазаревићем-апострофом

  П.С. Не знам откуд ти Баја после десет дана, опрости, али ми твоје коментарисање „ботовски смрди“, ти ме дематуј са коментаром и потписом са личним именом, ја ћу ти се искрено извинути.

  Ипак, било је неке користи од твојих „ботовских“ коментара, пошто је Симо покушао да подвали да ја то са ника Ваја-Vaja коментаришем,мада од администратора, до свих других на Фронталу РС знају да задњих пар година користим само ник апостроф, прије сам користио ник „рибар“, ник који је још увијек жив, али га не користим, тачка.

  1. У последњем коментару Ваја је у текст убацивао ријечи са великим словима. То ти редовно радиш.

   Раније је користио фрауе „све да би, све на, свр за…“, тако даје све јасно (и болесно).

  2. Sima zanemari. Čovjek navikao da se ovdje na portalu vas pet-šest kao nešto prepucavate, koliko vidim uvijek na isti način, istim stilom.
   Ti si brate odabrao temu, pisao tekst, frontal objavio. Kasnije si to branio i proširio polemiku. Nekad vješto, nekad manje vješto, nekad nevješto. To se od autora teksta na svakom portalu očekuje. Nije ovo printani medij, da nema polemike i interakcije. Ovo je portal, svako ima pravo da polemiše, naravno u skladu sa određenim (poznatim) kodeksima ponašanja. Zato ti neću dati svoje ime, jer je to moje zagarantovano pravo na portalu. Ako misliš da su moji komentari neprimjereni ili uvredljivog sadržaja, obrati se frontalu.rs da me blokira i izbriše iste.
   P. S.
   I da objavim svoje ime ništa ti ne bi značilo.

  3. „Сима занемари“

   Сви би, осим Лазаревића написали „Симу занемари“.

   Не брукај се више…

 46. Симо П. Ороз10. октобра 2019. у 17:51
  Гњурац, Човић одржа ријеч око моста на Сави код Градишке.

  Њима Додик Пељешки они нама Савски.
  Bilješke
  Mladićevi dnevnici zaplijenjeni su tokom njegovog hapšenja, a posebno je zanimljivo da praktički niko nije osporavao vjerodostojnost bilješki koje su potvrđivane iz nekoliko izvora, a postoje čak i snimke nekih sastanaka koje dokazuju da je Mladić vjerodostojno prenosio sve o čemu se raspravljalo. Za Hrvatsku je i dalje problematično što je on detaljno bilježio vojnu suradnju između HVO-a i Vojske Republike Srpske u napadima na Armiju BiH. U ranije objavljenim Mladićevim bilješkama je i zapis s pregovora političkih vođa bosanskih Hrvata i Srba koji su na štetu muslimana vođeni u mađarskom Pečuhu i u Njivicama u Crnoj Gori, opisao je Večernji list.

  Na sastanku s delegacijom Hrvatske održanim 5. oktobra, 1992. u Pečuhu, Mladić je zapisao riječi generala HVO-a Slobodana Praljka, kojeg naziva „zamjenikom ministra odbrane Hrvatske“, piše Express.hr.

  – Hrvatski cilj je Banovina iz 1939, ako to ne dobijemo, nastavljamo rat. Treba razmijeniti stanovništvo, iseliti Hrvate iz Vojvodine, rekao je Praljak na razgovorima u kojima se težilo uspostavljanju primirja između Srba i Hrvata u BiH.

  Isti sugovornici sastali su se tri sedmice kasnije u Njivicama gdje je Praljak rekao kako su na dobrom putu da prisile Aliju Izetbegovića na podjelu BiH.

  – Mi ćemo što logistički, što prisilom natjerati Aliju da sjedne za stol s Matom Bobanom (tadašnjim vođom Hrvata u BiH) i Karadžićem. Tuđman je već pristao na razgovor s Karadžićem, Dobricom Ćosićem i Bobanom.

  Njivice su bile poprište i, kako ga je Jutarnji svojevremeno opisao, financijski najtežeg sastanka. Tada je Mladić zabilježio da je od hrvatske strane dobio 1.191.246 tadašnjih njemačkih maraka i dvije cisterne dizela za oružje i „učinjene usluge“. Dogovoreno je da Hrvatska plati i dodatnih osam miliona maraka.

  Istini za volju, službeno su transakcije išle preko HVO-a, ali budući da ih se tada financiralo iz Zagreba, novac je došao iz Hrvatske, podsjetio je tada Jutarnji list.

  Arhiva pokojnog generala Praljka, dostupna i preko interneta, samo prisnažuje takve tvrdnje. Praljak je objavio čak i detaljni cjenik dogovoren između HVO-a i 1. Igmanske brigade VRS-a. Tamo stoji čak i cijena koju će HVO platiti za eventualno uništene tenkove ili artiljeriju. Jedna od stavki kaže ovako:

  „Topništvo 1. Igmanske brigade VRS će u vremenu od 20.11.1993. godine sa svojih vatrenih položaja podržati naše snage sljedećim oruđima i streljivom

  – Top 130 mm H-46 …. 1 kom. sa 100 metaka TF …. 350.000 DEM

  – Top 88 mm ………. 1 kom. sa 100 metaka ……. 287.000 DEM

  Ove količine streljiva se stavljaju na raspolaganje zapovjedništvu OG-2 i bit će utrošeno na njihov zahtjev do 20.11.1993. godine“

  Srpski Helsinški odbor za ljudska prava objavio je svojevremeno i transkripte presretnutih Mladićevih razgovora gdje on detaljno opisuje kako će prodavati oružje hrvatskoj strani i na tome jako dobro zaraditi.

  RAZGOVOR MLADIĆ-KARADŽIĆ, 1994.
  MLADIĆ: Ovi se tuku jako između sebe, u reonu ovog, ovog vraga, Žepča, Maglaja tamo i Zavidovića

  KARADŽIĆ: Aha

  MLADIĆ: I intenzivna su im dejstva. Oko Kiseljaka.

  KARADŽIĆ: A ha

  MLADIĆ: I Kreševa. Oni tamo traže svega i svačega. Ja ne znam da li da im to prodajemo. Ja sam to bio uvećo. Dali smo im jednu količinu 7-9 i to po tri puta većoj ceni.

  KARADŽIĆ: A ha

  MLADIĆ I to su nam platili u gotovu; nabavićemo mi sebi i njima

  KARADŽIĆ; Dajte, dajte. Proizvođač je proizveo, pa ćemo dobiti. Ja sam to sredio.

  MLADIĆ: Pa da uzmem i da onda to prodam po nešto. Ovako, da Vam kažem, tražili su nam sto pušaka 7,62 onih automatskih.

  KARADŽIĆ: da da da

  MLADIĆ: Ja sam im odredio cenu pet hiljada po komadu oni su se odlučili da kupe 30. Predaju u keš lovi.

  KARADŽIĆ: Da pa dobro. Možda je skupo to.

  MLADIĆ: Nije, nije, Nije predsedniče za ustaše. Ništa se ne sekirajte. Bolje da mi njima uzmemo, da im i krv uzmemo ako možemo,

  KARADŽIĆ: Dobro, ajde, al oni nisu nikad bili s nama u sukobu.

  MLADIĆ: I sledeće, imo bi jednu molbu.

  KARADŽIĆ: Reci

  MLADIĆ: Ovaj Tomo Kovač, taj se ponaša ko ždrebe u žitu.

  KARADŽIĆ: Je li?

  MLADIĆ: Prvo uzme vojnike iz Drinjskog korpusa, i to su vojnici ovaj iz Birača, koje je on uzo tamo prema Zelenom Jadru, (Srebrenica). I sad to on hoće da povuče. Postavio ultimativni neki zahtev direktno Živanoviću. Ne može on da korespondira sa Živanovićem. On, ministar može preko mene da korespondira sa Živanovićem.

  KARADŽIĆ: Za šta ih traže? Oni traže iz Korpusa da ih prekomanduju u u…

  MLADIĆ: Ma ne. On je uzeo iz Korpusa te ljude i sada s njima tamo na položaju oće da ih muva negde ko zna kuda on oće to da vodi. Međutim, ja nemam druge ljude prema Zelenom jadru (Srebrenica), već to njegovo. I neka smenjuje tu jedinicu i taj deo fronta što drži kako god zna. Faktički, radi se o tome da mi moramo tamo nešto raditi. On čim vidi da je, da predstoji borba, on odmah uvati tutanj.

  KARADŽIĆ: Da da, ne može, ne može to radit.

  MLADIĆ J… li ga ćaća. Daj ga malo pritegnite i neka nađe smenu da ne dira tu jedinicu nipošto, molim vas.

  OSLOBOĐENJE PORTAL

 47. Dodik i SNSD su pravilno prepoznali sta to najvise pobudzuje osjecaje kod naroda i to iskoristili..
  Da barem sve ispune sto su obecali svom srpskom narodu,pa hajde.
  Ali ne,to se samo koristi za opstanak na vlasti po cijenu prodaje svega nacionalnog ,u ovom slucaju u Srba.
  Na drugoj strani isto to..Bakir

  Sikter bagro.sikter svim dodikovcima i bakirovcima..svim simama i simatovicima
  sikter

 48. MLADIĆ: Ja sam im odredio cenu pet hiljada po komadu oni su se odlučili da kupe 30. Predaju u keš lovi.

  KARADŽIĆ: Da pa dobro. Možda je skupo to.

  MLADIĆ: Nije, nije, Nije predsedniče za ustaše. Ništa se ne sekirajte. Bolje da mi njima uzmemo, da im i krv uzmemo ako možemo,

  KARADŽIĆ: Dobro, ajde, al oni nisu nikad bili s nama u sukobu.

  Tako i Dodik

 49. Simo, zanemari ću te stvarno.
  Ne bi svi napisali „Simu“. Samo slabo pismeni. Da si ti nominativu „Sima“, bio bi u genitivu „Simu“. Obrati pažnju, pročitaj šta. Tako ti je to „moja Simana“.
  Apostrofe:
  Ova Simana izgleda ima neki kompleks od tebe, pa misli da sam sa sobom diskutuješ, a dokaz mu je što ti i ja genitiv koristimo ispravno. (Doduše, po nekima je to demode način izgovora.) Ja je neću ubjeđivati, ti kako hoćeš.

 50. Џасмине,

  видим да си бијесан.
  Цитирање разговора Младића и Караџића у контексту који је повезан са мојом констатацијом о мостовима говори нешто друго. Моје мишљење о њима двојици је познато и нема смисла да га понављам

  Грм лежи у другом зецу.

  Муслимани су изабрали ко ће представљати Хрвате у предсједништву БиХ, Србе у СМ, али им слабо иде у Шведској.

  Читав свијет дигли на ноге јер се љуте што њих нико није питао ко је, а ко није подобан за Нобелову награду.

  Већ се и за то спрема АНП.

  А видим да Сејда, Мирси и Агана већ има.

 51. Јасмине,

  немој молим те овдје те теме, довољно је што Симо дневну политику убацује у ову причу.

  Ваја,

  тема ове приче је изнуђени САБОР- подвлачење ЦРТЕ у Републици Српској, негдје си фулио, негдје си се држао теме.

  Уводна прича колумне и наслов су инсирисани додјелом признања које се по мени ни усну не смије додјељивати српским политичарима.

  То сам значи искористио за наслов и увод, све да пошаљем поруку о народним заблудама како нам живот зависи од појединца-вође.

  Управо циљ саборске декларације треба дати јасне „упуте“- оквирни начин понашања и размишљања у новом времену, како српском народу, тако и њиховим представницима у свим институцијама система, све да нам се више никад не десе лажни очеви нације и спасиоци наше дјеце.

  То у овом моменту превасходно мислим на Републику Српску, јер ми овдје још увијек можемо све укалупити, ставити у службу система за шест мјесеци, што у осталом и јесте циљ иницијативе за сазивање свесрпског САБОРА, иницијативе (не организације) авангардних и национално супер одговорних ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, те Николе Лазаревића њеног предсједника.

  Бојим се да ће у Србији то бити немогуће деценијама, тачка.

  1. “Уводна прича колумне и наслов су инсирисани додјелом признања које се по мени ни усну не смије додјељивати српским политичарима.“

   И ти оболио од сарајсранског синдрома ко коме шта смије дати, а шта не смије!?

 52. Спинуј ти и пчодваљуј колико хоћеш, ја имам јасан СТАВ по том питању, у ранијим коментарима одредио сам се по питању ордена СВЕТОГ САВЕ ПРВОГ РЕДА.

  По мени, то признање духовног и свјетовног оца српске нације никад нико од политичара није заслужио, нити би то признање требало да се у будућности додјељује политичарима, тачка.

  1. И Ђаферович има став да Хандке није требао добити Нобелову награду иако нема никаве везе са тим.

   О томе ја теби говорим.

 53. Симо, то је други пар ципела, Хандке је добио Нобелову награду за књижевност, овдје ми имамо такве еснафске награде.

  Хвала Господу па српски народ има стотине и стотине великана кроз историју, па имамо коме додјељивати разна признања, многа баш по именима наших великана (нпр. награда највећег међу књижевнике, филозофе и дипломате, награда за књижевност, признање које носи име великог Јована Дучића), па онда за научнике, па за умјетнике, па за…………

  За политичаре највећа еснафска награда „ТИТУЛА ДРЖАВНИКА “ би требала бити тек установљена и додјељивана у највишем представничком дому, код нас у НСРС.

  То би се одликовање-признање додјељивало изузетно и обавезно са историјске дистанце, било за живота потенцијалног носиоца признања, или постхумно, једноставно је то, историја мора прво потврдити да ли је тај-та заслужио највеће народно признање за политичара.

  Зато Симо твоје спиновање око незаслуженог додијељивања ОРДЕНА СВЕТОГ САВЕ није умјесно, не мијешај бабе и жабе, овај недоастојан чин појединаца из Цркве ће свакако бити годинама коришћено баш против Цркве-читај српског народа.

  Ја ту немам дилему, ово признање као Србин одбацујем, лично не мислим да је српска Црква додијелила недостојном ово свето признање, него да су то урадили неки радници у Цркви који су помијешали овоземаљско и оноземаљско, тачка.

Оставите одговор