Код глувих мрежница ока боље развијена

Код људи који су рођени глуви или су осјетило слуха изгубили у младој доби, мрежница се развила на другачији начин па боље виде него они с нормалним слухом, доказало је ново истраживање Универзитета Шефилд. Због тога глуви имају бољи периферни вид, који им допушта да прецизније виде и буду свјеснији потенцијалне опасности у близини, утврђено […]

недеља, јун 5, 2011 / 22:00

Код људи који су рођени глуви или су осјетило слуха изгубили у младој доби, мрежница се развила на другачији начин па боље виде него они с нормалним слухом, доказало је ново истраживање Универзитета Шефилд.

Због тога глуви имају бољи периферни вид, који им допушта да прецизније виде и буду свјеснији потенцијалне опасности у близини, утврђено је очном кохерентном томографијом којом су скенирали мрежнице испитаника. Научници објашњавају како се због тзв. компензације осјетила догодило да се развија управо периферни вид, који обухваћа оно што видимо "са стране" и налази се близу ушију.

Док су претходна истраживања већ потврдила везу између глувоће и бољег периферног вида, сматрало се како је за то одговоран визуални кортекс мозга, а не мрежница.

– Надамо се како ћемо с бољим разумијевањем повезаности мрежнице и вида глувих, побољшати њихову његу – изјавила је водитељица истраживања др Шарлот Кодина.Оставите одговор