Наполеонове муке око учења енглеског језика на аукцији

Дијелови посивјеле и мастилом замрљане биљежнице који свједоче о напорима које је пре два вијека фрнацуски цар Наполеон Бонапарта улагао да научи енглески језик, биће стављени данас на аукцији у Паризу заједно са 350 других докумената који се везују за чувеног императора. Након пораза у бици против енглеске војске код Ватерлоа 1815, Наполеон је изгнан […]

недеља, 5 јуна, 2011 / 21:30

Дијелови посивјеле и мастилом замрљане биљежнице који свједоче о напорима које је пре два вијека фрнацуски цар Наполеон Бонапарта улагао да научи енглески језик, биће стављени данас на аукцији у Паризу заједно са 350 других докумената који се везују за чувеног императора.

Након пораза у бици против енглеске војске код Ватерлоа 1815, Наполеон је изгнан на острво Света Јелена усред Атлантика, на којем је остао све до своје смрти 1821. године.

Исписана његовим карактеристичним, ситним рукописом, биљежница открива како је Наполеон „убијао” досаду учећи језик непријатеља.

Бројне жврљотине и цртежи на маргинама показују, међутим, да је војни стратег био све само не узоран и марљив ученик.

„Чак и док је учио енглески није могао да заборави да је војник. Цртао је зидове и војна утврђења”, казао је Жан-Пјер Озена, представник париске аукцијске куће која организује лицитацију, преноси АФП.

„Невероватно је да је након што је цијелог свог живота ратовао против Енглеза, тек на крају одлучио да научи енглески”, додао је он.

Наполеон није могао да савлада не само енглеску војску, већ ни енглеску граматику која га је стављала на тешке муке, посебно неправилни глаголи о чему свједоче фрагменати биљежнице, за које се очекује да ће достићи вредност од 9.500 евра.Оставите одговор