Кочићев збор – централна свечаност

У Стричићима код Бање Луке данас ће бити одржана централна свечаност 46. Кочићевог збора, културне манифестације посвећене српском писцу и народном трибуну Петру Кочићу. У цркви у Стричићима у 10.00 часова биће служен парастос Петру Кочићу, док је у 11.00 часова предвиђено полагање вијенаца на Споменик погинулим борцима. У 12.00 часова испред пишчеве родне куће […]

недеља, август 28, 2011 / 10:38

У Стричићима код Бање Луке данас ће бити одржана централна свечаност 46. Кочићевог збора, културне манифестације посвећене српском писцу и народном трибуну Петру Кочићу.

У цркви у Стричићима у 10.00 часова биће служен парастос Петру Кочићу, док је у 11.00 часова предвиђено полагање вијенаца на Споменик погинулим борцима.

У 12.00 часова испред пишчеве родне куће биће уручене награде и одржана књижевна манифестација "Кочићу у част", а у 13.30 испред Основне школе у Стричићима биће приређен културно-умјетнички програм под називом "Петар Кочић међу Змијањицима".

Осим културно-умјетничких садржаја, једно од обиљежје 46. Кочићевог збора, је и надметање у сесоким спортовима и традиционална бодљавина бикова за награду "Јаблан".

Централној свечаности 46. Кочићевог збора у Стричићима присуствоваће делегација Владе РС, коју чине министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић, министар саобраћаја и веза Недељко Чубриловић и министар породице, омладине и спорта РС Нада Тешановић.

У оквиру овогодишњег Кочићевог збора синоћ је у Банском двору у Бањалуци одржана свечана академија "Кочићево вече", на којој је министарка Тешановић уручила "Кочићеву награду" овогодишњем добитнику академику Драгославу Михајловићу, приповједачу, романсијеру и драмском писцу.

Влада Републике Српске покровитељ је 46. Кочићевог збора, који је почео 21. августа, а биће завршен данас.Оставите одговор