Књига о темељима Српске са прелаза из 19. у 20. вијек

ЧИТАОЦИ који познају економске радове и текстове професора Јована Душанића можда нису приметили да се он последњих година бави историјом Босне и Херцеговине и историјом свога краја.

четвртак, јануар 25, 2024 / 14:49

ЧИТАОЦИ који познају економске радове и текстове професора Јована Душанића можда нису приметили да се он последњих година бави историјом Босне и Херцеговине и историјом свога краја.

 Између осталог, 2018. објавио је и изузетно читану књигу "Срби Босне и Херцеговине у XIX веку – борба за слободу и уједињење" која је до данас доживела десет издања.

У издању "Завода за уџбенике и наставна средства" (Источно Ново Сарајево), недавно је изашла нова, луксузно опремљена књига Јована Душанића под насловом "Утемељивачи Републике Српске на прелазу из XIX у XX век".

У својој последњој књизи Душанић подсећа на период борбе Срба у БиХ за црквено-школску аутономију под аустроугарском окупацијом и чува од заборава имена и биографије људи који су тој борби дали највећи допринос.

Реч је о периоду у коме се српска елита у БиХ, "коју су предводили свештеници, занатлије и трговци", како Душанић каже, "определила за доследан пасиван отпор, те стрпљив и упоран ситан рад који даје, корак по корак, резултат на дуги рок".

Овај "ситан рад" је тим значајнији што су се Срби у БиХ суочили са вештом, перфидном и искусном империјом која је користила све политичке трикове како би у завади држала три народа у БиХ и која је пре свега била окренута однарођивању и потчињавању Срба.

Читаоцу ове књиге неће бити тешко да у догађајима од последњих тридесетак година препозна исти метод и исте обрасце које и данас страни центри моћи намећу у БиХ.

Ваља напоменути и да је Душанић у свом казивању одмерен (као и увек) и да ова књига неће иритирати ни онај део читалачке публике који, може бити, има органску реакцију на свако помињање Срба у БиХ или Републике Српске. (Узгред, РС се нигде ни не помиње осим у наслову књиге.)

          Верујем да ће ова књига бити занимљива не само Србима у БиХ и из БиХ, већ и свима који желе да сазнају нешто о једном од веома значајних и поучних периода српске историје. 

Небојша Катић

 Илустрована је са преко 100 разгледница преко 50 мјеста БиХ из времена аустроугарске владавине

У издању Завода за уџбенике и наставна средства из Источног Новог Сарајева објављена је књига:

Јован Б. Душанић-Липљански

"УТЕМЕЉИВАЧИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

на прелазу из ХIХ у ХХ век"

          Књига је у тврдом повезу, на 382 стране, формата 21х27 цм и луксузно је опремљена, те илустрована са преко 100 разгледница, из преко 50 места Босне и Херцеговине, урађених у вријеме аустроугарске владавине (крај ХIХ и почетак ХХ века).

Књига је доступна у књижарама издавача (Бањалука, Источно Сарајево, Требиње, Билеће, Гацко, Невесиње, Братунац, Вишеград, Фоча, Бијељина, Зворник, Добој, Приједор, Нови Град, Модрича, Котор Варош.Оставите одговор