Кинези граде носач авиона

Начелник генералштаба кинеске војске Чхен Бингде потврдио је данас у изјави за хонконшки лист "Комершал дејли” да Кина гради свој први носач авиона, али није могао да каже када ће он постати оперативан. У генералштабу тврде да носач, модификовано пловило из совјетске ере „Варјаг”, неће представљати никакву претњу за друге земље. Западни војни аналитичари истичу […]

среда, јун 8, 2011 / 21:00

Начелник генералштаба кинеске војске Чхен Бингде потврдио је данас у изјави за хонконшки лист "Комершал дејли” да Кина гради свој први носач авиона, али није могао да каже када ће он постати оперативан.

У генералштабу тврде да носач, модификовано пловило из совјетске ере „Варјаг”, неће представљати никакву претњу за друге земље.

Западни војни аналитичари истичу да је носач авиона дуг 300 метара, који се гради у луци Далиан, на сјевероистоку земље, био једна од најгоре чуваних тајни Кине. Вјерује се да је носач скоро завршен и да ће његово тестирање на мору почети касније ове године.

Носач је осамдесетих година грађен за совјетску морнарицу, али није никад био завршен, а након што се СССР распао „Варјаг” је „хватао рђу” укотвљен у једној луци у Украјини, подсјећа британски Би-Би-Си.Оставите одговор