Кинески свемирски бродови спојени у орбити

Кина је успјешно извршила прво спајање своја два свемирска брода у орбити, што је услов за почетак градње свемирске станице до краја ове деценије. Кина је овај подухват остварила самостално, а беспилотни брод "Шенжу 8" и лабораторија "Тијангонг 1" спојили су се изнад кинеске територије, на висини од око 340 километара. "Шенжу" ће у наредним […]

четвртак, новембар 3, 2011 / 08:02

Кина је успјешно извршила прво спајање своја два свемирска брода у орбити, што је услов за почетак градње свемирске станице до краја ове деценије.

Кина је овај подухват остварила самостално, а беспилотни брод "Шенжу 8" и лабораторија "Тијангонг 1" спојили су се изнад кинеске територије, на висини од око 340 километара. "Шенжу" ће у наредним мисијама носити астронауте, преноси Би-Би-Си.

Акција спајања била је аутоматизована, али је контрола мисије у Пекингу помно надлегала процес.

Свемирски бродови су користили своје радарске и оптичке сензоре да би израчунали међусобну удаљеност и остварили контакт. Према Земљи је емитован видео снимак завршних момената операције спајања. Цијели процес трајао је десетак минута.

Свемирски бродови ће у наредних 12 дана заједно кружити око Земље, а потом ће се раздвојити и обавити још једно спајање.

"Шенжу 8" ће се затим поново одвојити, а његова капсула кренуће назад на Земљу и донијети резултате експеримената на рибама, биљкама, црвима, бактеријама и људским ћелијама обољелим од рака.Оставите одговор