Кинеска дигитална економија учетворостручена, сад чини 40 одсто БДП

Кинеска дигитална економија посљедњих година региструје брзу експанзију, са 11 билиона јуана (1,65 билиона америчких долара) у 2012. на више од 45 билиона јуана у 2021, показују подаци кинеског Министарства индустрије и информационих технологија.

понедељак, јул 4, 2022 / 14:59

Удио дигиталне економије у кинеском бруто домаћем производу (БДП) порастао је у међувремену са 21,6 одсто на 39,8 одсто, наводи Министарство.

Кина је убрзала изградњу дигиталне инфраструктуре. До краја маја, земља је изградила највеће и технолошки напредне мрежне објекте на свијету, покривајући све административне области на нивоу округа и на вишим нивоима, оптичким мрежама са 1,7 милиона 5Г базних станица.

Та земља је такође убрзала интеграцију великих података, рачунарства у облаку и вјештачке интелигенције са секторима као што су енергетика, медицинска нега, транспорт, образовање и пољопривреда, преноси Бета.

У 2021. производња са додатом вриједношћу великих компанија у области електронских информација порасла је за 15,7 одсто на годишњем нивоу, што је рекордно високи раст у последњих десет година, док су приходи од софтвера и услуга информационих технологија, као и интернета и сродних услуга такође забиљежили двоцифрени раст, саопштило је Министарство.Оставите одговор