Кина повећала каматну стопу први пут у три године

ПЕКИНГ – Кинеска централна банка је данас изненадила свијет првим повећањем базне каматне стопе у готово три године, за 0,25 одсто. Аналитичари оцјењују да тај потез одражава забринутост званичног Пекинга због раста цијена некретнина и стопе инфлације. Народна банка Кине је саопштила да од сутра повећава каматну стопу за једногодишње кредите за 0,25 одсто, на […]

уторак, октобар 19, 2010 / 18:28

ПЕКИНГ – Кинеска централна банка је данас изненадила свијет првим повећањем базне каматне стопе у готово три године, за 0,25 одсто.

Аналитичари оцјењују да тај потез одражава забринутост званичног Пекинга због раста цијена некретнина и стопе инфлације.

Народна банка Кине је саопштила да од сутра повећава каматну стопу за једногодишње кредите за 0,25 одсто, на 5,56 процената, док се једногодишња стопа на депозите такође повећава за 0,25, на 2,5 одсто, пренио је Ројтерс.

Посљедице те одлуке званичног Пекинга су се осјетиле на свим тржиштима. Нафта је појефтинила, берзански индекси су у Европи ослабили, док је вриједност долара порасла, пошто је улагаче изненадила вијест о пооштрењу кинеске монетарне политике.

"Недавни раст стопе инфлације је довео реалну каматну стопу на негативну територију. Мислим да је зато централна банка морала тако нагло да повећа базну каматну стопу", изјавио је главни економиста кинеске брокерске фирме "ЦИТИЦ сикјуритиз".

"Каматне стопе су једноставно прениске за привреду која остварује годишњи раст од око десет одсто. Да би избјегла веће дисторзије, Кина треба да доведе каматну стопу на одговарајући ниво", изјавио је економиста хонконшке фирме "Номура" Роб Субараман.

Аналитичари наводе да је, иако је одлуку о повећању каматне стопе објавила кинеска централна банка, тај потез сигурно добио зелено свјетло са самог врха званичне власти, односно од премијера Вена Ђабаоа.Оставите одговор