Кина и Јапан: Да комшији цркне панда

Дрaматичан видео стиже нам са пучине у Источом кинеском мору, а приказује судар брода Јапанске обалске страже и кинеских рибара. Приредио: Жељко Свитлица Снимак који је процурио на интернет је сликовито додао на уље на ватру затегнутих, али ипак умирених односа између двије азијске силе. Блиски сусрет рибара и полицајаца на узбурканим таласима се десио […]

недеља, новембар 7, 2010 / 10:37

Дрaматичан видео стиже нам са пучине у Источом кинеском мору, а приказује судар брода Јапанске обалске страже и кинеских рибара.

Приредио: Жељко Свитлица

Снимак који је процурио на интернет је сликовито додао на уље на ватру затегнутих, али ипак умирених односа између двије азијске силе.

Блиски сусрет рибара и полицајаца на узбурканим таласима се десио 7. септембра у Источном кинеском мору у близини групе острва за која и Јапан и Кина тврде да си њихова. Јапанска стража привела је тада у луку кинески брод, који је приликом покушаја бјекства, ударио у два брода обалске страже, а кинески капетан је том приликмо ухапшен.

(РТ/Восток)

Диаоју острва по Кинезима или Сенкаку по Јапанцима, Јапанци већма и контролишу, али комшије Кинези тврде да припадају њима, те често "рибаре" на видокругу јапанских морских полицајаца.

Дуготрајни спор око права на острва је васкрснуо у јавности обје земље након што се видео појавио на Јутјубу у петак, а преузеле су га и приказале многобројне јапанске тв мреже.

Демонстративне поруке су упућене из Пекинга и из Токија, а Кина је затражила извињење и надокнаду штете док су Јапанци одговорили да њима треба да се плати због штете на патролним бродовима.

Гусарење и свеприсутни Американци

Ситуација је замршена, и то не само због Јапана и Кине, који полажу право на острва.

Ненасељена острва Сенкаку налазе се на линији која обиљежава крај зоне утицаја Сједињених Америчких Држава. Она се протеже од главних јапанских острва преко Окинаве, са бројним спорним америчким базама, па све до Тајвана.

За вријеме мандата јапанског премијера Хатојаме, односи између Кине и Јапана битно су побољшани. Чак је постигнута сагласност о заједничкој експлоатацији гаса у близини острва Сенкаку, све до судара приказаног на видеу и хапшења капетана, који је у притвору остао двије недеље. Све то је прузроковало да јапанско-кинески односи падну на најнижи ниво посљедњих година.

Из кругова новог премијера Земље излазећег Сунца, Наото Кана могло се чути да ће Јапан и даље бити опуштен у овој ситуацији, али и да ће реаговати, ако то буде било потребно.

Јaпан контролише спорна острва од 1895. године па све до капитулације у Другом свјетском рату. Очекивано, острва тада потпадају под администрацију Сједињених Америчких Држава. Такво стање траје до 1972. године када их Американци враћају Јапанцима. Годину дана раније острва, која су близу кинеског Тајвана, затражена су од стране Народне Републике Кине, на темељу чињенице да су их Кинези "открили" и управљали њима од Шеснаестог вијека или чак раније, па све до 1895. године.

Да се кува између ове двије економске супер силе, доказују, не само поморске битке. Наиме, односе Кине и Јапана је недавно угрозила и смрт панде који је из Кине пребачен у Јапан због парења, а који је тамо угинуо, за шта су Кинези оптужили јапанске ветеринаре.

Јапанци муку муче са комшијским земљама око доказивања чија су острва у заједничким морима, па смо недавно били свједоци оштрих протеста Токија због посјете руског предсједника Димитрија Медведева Курилском архипелагу, који од краја Другог свјетског рата контролишу СССР, па Русија, а "рат" око превласти још није завршен, па с времена на вријеме, након затишја, треба очекивати нове вијести са источних мора.Оставите одговор