КФОР осудио нападе на Срби, Еулекс шути

КФОР је најоштрије осудио данашње инциденте на Косову и Метохији, те затражио спровођење детаљне истраге о бацању молотовљевих коктела и каменовању ђачких у жуто офарбаних аутобуса са Србима у близини аутобуске станице у Приштини. КфОР је поздравио одлучност надлежних институција да спроведу детаљну истрагу овог недопустивог чина. Нико од званичника Срба који учествују у раду […]

четвртак, јун 28, 2012 / 23:31

КФОР је најоштрије осудио данашње инциденте на Косову и Метохији, те затражио спровођење детаљне истраге о бацању молотовљевих коктела и каменовању ђачких у жуто офарбаних аутобуса са Србима у близини аутобуске станице у Приштини.

КфОР је поздравио одлучност надлежних институција да спроведу детаљну истрагу овог недопустивог чина.

Нико од званичника Срба који учествују у раду косовских институција није се огласио поводом инцидената, што посебно иритира преостале Србе на Косову и Метохији.

Предсједник косовске општине Грачаница Бојан Стојановић рекао је да са гнушањем осуђује напад на српску дјецу која су о Видовдану присуствовала 623 . године од Косовског боја, једног од најзначајнијих датума у српској историји.

„Коме деца могу бити претња? Таман помислимо да су се тензије смириле и да се крећемо на боље, а оно опет морамо да се боримо за права, и то чија права – деце!“, рекао је Стојановић.

О инциденту ћуте званичници Еулекса, у чијем су присуству припадници Косовске полиције отимали, цијепали, газили и на сметљиште одбацивали заставе Србије, Републике Српске и заставе чији изглед подсјећа на Косовски бој и српску историју.

Дописник Срне из Приштине у више наврата је покушао да добије изјаву од званичника Еулекса, али у у овој мисији ЕУ кажу да „није вријеме за изјаве и да је у току прикупљање информација“.

„Питамо се да ли ће полиција следећи пут добити задатак да уђе у порту манастира Грачанице или у порту неког од других манастира и започне акцију скидања ознака Српске православне цркве“, рекао је Миладин Савић из Липљана, чије се дијете Н.С. налазило у каменованом аутобусу.

Косовска полиција је саопштила да нема информација о инциденту у близини аутобуске станице, али да је у току прикупљање информација, јер је напад пријављен телефонским позивом.

Срна незванично сазнаје да је Еулекс затражио додатну истрагу о организаторима конвоја из Косовске Митровице, јер су у аутобусима пристиглим преко прелаза Јариње на Косово унесене заставе и материјал који, како је раније саопштила косовска полиција, уноси вјерску мржњу и нетолеранцију.

Група непознатих лица, код аутобуске станице у Приштини, каменовала и бацила молотовљеве коктеле на више аутобуса са Србима који су се данас враћали са Газиместана у Грачаницу.

Након тога, група, претпоставља се, српских младића каменовала је аутобус с Албанцима који саобраћа на релацији Приштина – Јањево – Липљан.

(Срна)Оставите одговор