Кенија: Преминула Вангари Матај

Добитница Нобелове награде за мир из Кеније Вангари Матај преминула је у болници, гдје је била на лијечењеу од рака, саопштено је данас из њене организације "Зелени појас". Матај, која је добила Нобелову награду за мир 2004. године, оснивач је покрета "Зелени појас", који купља активисте за заштиту људских права, а била је и посланик […]

понедељак, септембар 26, 2011 / 08:17

Добитница Нобелове награде за мир из Кеније Вангари Матај преминула је у болници, гдје је била на лијечењеу од рака, саопштено је данас из њене организације "Зелени појас".

Матај, која је добила Нобелову награду за мир 2004. године, оснивач је покрета "Зелени појас", који купља активисте за заштиту људских права, а била је и посланик у парламенту.

"Са великом тугом покрет `Зелени појас` објављује да је преминуо оснивач и предсједник Вангари Мута Матај након храбре и дуге борбе са тешком болести. Професорица Матај преминула је 26. септембра у Најробију уз своју породицу и вољене", наводи се у саопштењу директора "Зеленог покрета" Каранџа Нџоргеа.

Матаји је постала међународно позната због кампања покренутих против владиних операција сјече шума крајем осамдесетих и деведесетих година прошлог вијека.

Она је сјече шума оцијенила као политичку смицалицу којом је изазвана неповратна штета по човјекову околину.Оставите одговор