Прошетајте у ОЗ! Ципеле Џуди Гарланд на аукцији

Најпознатији филмски реквизит – пар црвених ципела које је Џуди Гарланд 1939. године носила у филму "Чаробњак из Оза" наћи ће се на аукцији 16. децембра. Очекује се да ће чувене црвене ципелице које је мала Дороти носила у култном филму достићи цијену од два до три милиона долара, пренјели су свјетски медији. На аукцији […]

понедељак, 26 септембра, 2011 / 08:44

Најпознатији филмски реквизит – пар црвених ципела које је Џуди Гарланд 1939. године носила у филму "Чаробњак из Оза" наћи ће се на аукцији 16. децембра.

Очекује се да ће чувене црвене ципелице које је мала Дороти носила у култном филму достићи цијену од два до три милиона долара, пренјели су свјетски медији.

На аукцији ће бити један од четири преостала пара ципелица, које је Џуди Гарланд носила у улози девојчице Дороти у сцени у којој три пута лупи петама да би се вратила својој кући у Канзас.

"Ово је најзначајнији филмски реквизит на свијету. Нема ничег тако познатог као што црвене ципелице", рекао је власник аукцијске куће Џо Мадалена, који очекује да ће понуде за овај филмски раритет стићи са свих страна свијета.

Један пар ових ципела које су употребљене у филму налази се у музеју "Смитсониан" у Вашингтону, други је код приватног колекционара, док је трећи пар украден из музеја "Џуди Гарланд" у Минесоти.

Ципелице које ће се наћи на аукцији обиљежене су ознаком "# 7 Џуди Гарланд" у добром су стању, сем што на пети имају мале огреботине, вјероватно од "лупкања".