Карзаи: Талибане не могу без подршке Пакистана

Предсједник Авганистана Хамид Карзаи рекао је јуче у интервјуу за Би-би-си (ББЦ) да талибански побуњеници не могу да "мрдну прстом” без подршке Пакистана. Он је у интервјуу емитованом данас на 10-огодишњицу америчке инвазије Авганистана, међутим, рекао да не жели да укори Пакистан, већ да само хоће да констатује нешто што обе земље већ знају у […]

субота, октобар 8, 2011 / 09:48

Предсједник Авганистана Хамид Карзаи рекао је јуче у интервјуу за Би-би-си (ББЦ) да талибански побуњеници не могу да "мрдну прстом” без подршке Пакистана.

Он је у интервјуу емитованом данас на 10-огодишњицу америчке инвазије Авганистана, међутим, рекао да не жели да укори Пакистан, већ да само хоће да констатује нешто што обе земље већ знају у нади да ће се наћи рјешење за сукоб.

Авганистански предсједник је рекао да пакистански премијер и предсједник желе да имају добре односе са Авганистаном, али је поновио да талибанска упоришта у Пакистану неће нестати уколико пакистанска влада не буде сарађивала са авганистанском администрацијом.

Пакистанске власти демантују да дају било какву подршку побуњеницима.

САД и његови савезници ушли су у Авганистан 7. октобра 2011. да би срушили радикалне исламистичке талибане и онемогућили им да пружају уточишта Ал Каиди, послије терористичких напада на САД од 11. септембра.

Карзаи је такође рекао да његова влада и НАТО нису успјели да обезбједе сигурност Авганистанцима десет година послије свргавања талибана.

Он је желео да истакне и достигнућа за ових десет година у области образовања и здравства али је признао да је безбједност земље његов највећи неуспјех.

„Јако смо лоше радили у пружању безбједности авганистанском народу и то је највећи недостатак наше владе и наших међународних партнера”, рекао је он.

„Оно што треба да урадимо је да пружимо боље и предвидљивије безбједносно окружење авганистанским грађанима, а у томе су међународна заједница и авганистанска влада дефинитивно подбацили”, рекао је Карзаи.Оставите одговор