Карзаи понизно: Не убијајте нам дјецу

Предсједник Авганистана Хамид Карзаи позвао је међународне снаге да обуставе операције на територији те земље, пошто је проблем цивилних жртава поново актуелизован. „Желио бих да замолим НАТО и САД, с поштовањем и понизношћу, а не са ароганцијом, да прекину операције на нашој територији”, изјавио је Карзаи приликом посјете рођака дјеце која су грешком убијена у […]

субота, март 12, 2011 / 13:14

Предсједник Авганистана Хамид Карзаи позвао је међународне снаге да обуставе операције на територији те земље, пошто је проблем цивилних жртава поново актуелизован.

„Желио бих да замолим НАТО и САД, с поштовањем и понизношћу, а не са ароганцијом, да прекину операције на нашој територији”, изјавио је Карзаи приликом посјете рођака дјеце која су грешком убијена у ваздушном нападу НАТО-а у провинцији Кунар, на истоку Авганистана.

Карзаи је одбацио извињење америчког команданта међународних снага у Авганистану генерала Дејвида Петреуса за убиство деветоро дјеце.

Авганистанском предсједнику извињење је лично упутио и амерички секретар Роберт Гејтс током посјете тој земљи у понедељак.

Карзаи је рекао да Авганистан и западне државе које му помажу у рату против талибана добро знају да пакистанске пограничне области, гдје побуњеници имају скровишта, треба да буду у фокусу међународних војних кампања, пренио је АФП.

Последњи инцидент у Кунару поново је ставио осјетљиво питање цивилних жртава на врх политичког дневног реда у Авганистану.

После убиства рођака Карзаијевог оца у четвртак, близу његовог дома у провинцији Кандахар, на југу земље, предсједник је још једном позвао НАТО снаге да избјегну убијање цивила.

Према извјештају Уједињених нација, прошле године је убијено 2.777 цивила, што је за 15 одсто више него претходне године, а за три четвртине цивилних жртава одговорни су побуњеници.

У Авганистану тренутно има око 140.000 припадника међународних снага, од којих су око двије трећине из САД. Они до 2014. године треба да се повуку и одговорност за безбједност у земљи предају авганистанским снагама.Оставите одговор