Каракачанов: И Италијани и Хрвати су били фашисти, па тако зовете само Бугаре

Министар одбране Бугарске Красимир Каракачанов изјавио је да је историјска чињеница да су бугарске власти за време Другог светског рата биле савезници Хитлера, али да то не значи да Бугари треба да се називају фашистима.

понедељак, децембар 7, 2020 / 13:22

"Бугарска власт и бугарски цар су били савезници Немачке и Хитлера, што је историјска чињеница, али савезници су били и власти Италије и хрватске државе па их не називате фашистима”, рекао је Каракачанов у данашњем интервјуу за македонски радио Канал 77 на коме је учествовао и македонски премијер Зоран Заев.

Премијер Северне Македоније Зоран Заев у истом интервјуу изјавио је да се не каје због онога што је рекао у интервјуу за бугарску агенцију БгНЕС и нагласио да је интервју било намењен за бугарску јавност.

"Увек ћемо бити страна која прави пријатељске кораке који отварају перспективе за међусобне односе са суседима, укључујући и Бугарску, али никада на рачун тога нећемо да доведемо у питање наш идентитет као Македонци који говоре и македонски језик и достојанство, о чему се никада неће преговарати”, рекао је данас Заев.

Како је казао, у Другом светском рату тадашња бугарска власт је била администрација која је одлучила да се прикључи Трећем рајху без тога да о томе пита народ.

"Уместо бугарски фашистички окупатор или бугарска фашистичка рука треба га заменити са фашистичким”, казао је Заев и додао да се не каје за то што је рекао.

Софија је пре две недеље блокирала почетак преговора ЕУ са Северном Македонијом тврдећи да македонске власти не спроводе Споразум о пријатељству потписан између те две земље 1. августа 2017. године.

Након бугарске блокаде Заев је у интервјуу за бугарску агенцију БгНЕС тврдио да Северна Македонија и Бугарска имају заједничку историју од које су настали македонски народ и бугарски народ, као и македонски језик и бугарски језик.

Он је такође тврдио да Бугарска није била окупатор на територији данашње Северне Македоније за време Другог светског рата, већ да је била само "администратор”.

Бугарска такође захтева од Северне Македоније да одустане од претензија за македонску мањину у Бугарској, да се у документима ЕУ не наводи македонски језик, већ језик према Уставу Северне Македоније, као и да у преговарачком оквиру за Скопље буде укључен путоказ са јасним временским одредницама за спровођење одредаба из међудржавног споразума, преноси Танјуг.Оставите одговор