Кандићка на суду због лажног оптуживања генерала

Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић поднио је тужбу против директорке Фонда за хуманитарно право (ФХП) Наташе Кандић, због оптужби да је наводно одговоран за ратне злочине почињене у зони његове одговорности на Косову и Метохији 1998. и 1999. године, сазнаје Данас. Тужба је поднијета Првом основном суду у Београду на основу седам тачака из […]

понедељак, март 19, 2012 / 16:50

Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић поднио је тужбу против директорке Фонда за хуманитарно право (ФХП) Наташе Кандић, због оптужби да је наводно одговоран за ратне злочине почињене у зони његове одговорности на Косову и Метохији 1998. и 1999. године, сазнаје Данас.

Тужба је поднијета Првом основном суду у Београду на основу седам тачака из досијеа о Диковићу који је крајем јануара ове године објавио Фонд.

У досијеу се тврди је 37. моторизована јединица Војске СР Југославије на Косову, под командом Диковића, а коју је Слободан Милошевић одликовао Орденом народног хероја, починила злочине убиства цивила, силовања, малтретирања, пребијања.

Диковић је раније одбацио оптужбе ФХП и директорке ове невладине организације Наташе Кандић као неистине и удар на Војску Србије, "као стабилну и угледну институцију и удар на функцију начелника Генералштаба".

Он је навео да је парадоксално мишљење ФХП да је за погибију припадника Војске у својој држави 1999. крив он, а не терористичка организација која је извела напад и убила људе.

Према наводима Фонда, до данас нису процесуирани "припадници и команданти јединица који су суделовали у извршењу ратних злочина у Ћирезу, Старом Чикатову, Баксу, Врбовцу и Глоговцу, где је у току четири недеље убијено најмање 200 цивила".

Тужилаштво за ратне злочине саопштило је да не постоји било какав основ за сумњу у кривичну одговорност генерала Диковића за ратне злочине.

При томе, Тужилађтво истиче да је извршило проверу навода ФХП "увидом у све предмете ратних злочина које је Фонд навео у досијеу Диковића" и утврдило да "не постоји било какав основ за сумњу за кривичну одговорност начелника Генералштаба ВС за ратне злочине".Оставите одговор