Калабухов: Не желим говорити о мегатонима лажи отправнице послова Менути, бавим се односима Русије и БиХ

Руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов критиковао отправницу послова америчке Амбасаде у БиХ Дебору Менути, која је припремила и раширила "опус" у вези "раста напетости међу Украјином и Русијом", преноси "Руска газета".

четвртак, фебруар 17, 2022 / 22:52

Калабухов наводи да се Менутијева позива на ред, заснован на правилима, те истиче да и та "озлоглашена правила" подразмијевају да се дипломата акредитован у некој земљи обично бави питањима у вези са њом, те да коментарисање ситуације у другој држави представља "лош тон".

"Ако бих ја слиједио правила госпође Менути, могао бих рећи да је Америка дубоко расистичка земља, у којој су црни и обојени људи подложни дискриминацији и експлоатацији, гдје им буквално до смрти газе на врат", навео је, између осталог, Калабухов.

Он указује на то да Америка вјерује у сопствену изузетност, себе сматра свјетиоником демократије и дозвољава себи да без церемоније поставља правила понашања за цијели свијет, промовишући ову озлоглашену демократију рушењем непожељних режима и бомбардовањем без санкција Савјета безбједности УН.

Калабухов истиче да као класичан образовани дипломата о таквим стварима неће говорити, те да је његов задатак развој односа између Русије и БиХ.

"Не желим говорити о мегатонама лажи које износи госпођа Менути поводом ситуације у Украјини. Мени је то посебно непријатно читати, с обзиром на то да сам се родио и живио у Украјини и знам добро шта се тамо заиста догађа", истакао је Калабухов.

У међувремену, Амбасада Русије у БиХ изнијела је коментар поводом учесталих информација о теми руско-украјинских односа, истичући да прате "вјештачку хистерију" у вези са ситуацијом у Донбасу.

Из Амбасаде Русије истичу да раширена идеја у медијима о наводној "могућој инвазији Русије на Украјину", у којима неки указују чак и на "тачан" датум – нема никаквог основа.

Дипломате су изразиле дубоку збуњеност у вези са активностима западних партнера, укључујући и преко медија.

"У информативној кампањи покренутој против Русије видимо манипулативну пропагандну политику појединих земаља", констатују у дипломатској мисији и указују на главне одлике новинарства – објективност и непристрасност.

Након што је Амбасада Русије у Сарајеву у понедјељак, 14.фебруара, посебном изјавом оптужила западне државе, чланице Управног одбора Савјета за спровођење мира у БиХ, да својим одлукама само подстичу продубљавање политичке кризе у земљи, огласила се отправница послова Амбасаде САД Дебора Менути тврдњом да "руска пријетња Украјини тражи одлучну реакцију Запада".

Она је на свом блогу на сајту Амбасаде објавила коментар поводом украјинске кризе, у којем је навела да руско дјеловање не представља пријетњу само Украјини, него цијелој Европи и међународном поретку.



Оставите одговор