Калабухов: Дејтонска Српска и Ефбих су спремне за унутрашњи дијалог

Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов истакао је да је БиХ спремна да започне унутрашњи дијалог без менторства и притиска са стране. Калабухов је констатовао да консензус о питању ОХР не постоји ни међу народима БиХ, нити унутар међународне заједнице.

уторак, мај 25, 2021 / 10:10

"Наше колеге су супротног мишљења и ту се назире један парадокс. Кажу да желе БиХ у Европској унији, али у исто вријеме наглашавају да је то немогуће док постоји ОХР. Често се истиче и да је неопходно сачувати ОХР, а још и предлажу нову кандидатуру. У цијелој овој причи став иностраних држава игра споредну улогу, а оно што је заиста важно јесте став грађана БиХ", рекао је Калабухов.

Он је истакао да је став Русије у погледу БиХ непромјењив, а то је неопходност стриктног поштовања Дејтонског споразума и рјешавања спорова искључиво на основу равноправног дијалога конститутивних народа, и то без спољног мијешања.

Говорећи о сарадњи сарадње БиХ и НАТО-а и да ли би само чланство у тај војни савез нешто промијенило, Калабухов је за "Глас Српске" рекао да се често чланство у НАТО представља као гаранција унутрашње стабилности земље и доказ немогућности интерних сукоба.

"За нас је апсолутно јасно да је такав став погрешан и не одражава реалност. Ми сматрамо да би било поштено да становништво БиХ буде добро упознато са свим посљедицама уласка у НАТО, укључујући и оне негативне које се најчешће прећуткују. У ствари, вјерујемо да је прошло вријеме војних блокова, сада је потребно радити на успостављању свеопштег система заштите који би био усмјерен против растућих глобалних изазова", појаснио је амбасадор Русије.

Коментаришући чињеницу да многи оптужују Русију да је реметилачки фактор и да само њој одговара нестабилан Балкан, Калабухов је рекао да ту нема шта да коментарише јер ће свако ко је при здравој памети видјети да слични наводи просто не пију воду.

"Није могуће да једна држава која се највише залаже за мирно проналажење компромиса на добробит свих становника БиХ и која подржава постигнуте на такав начин одлуке буде ‘реметилачки фактор’. Управо супротно, Русији једино одговара стабилан Балкан и просперитетна БиХ. На то су и усмјерени сви наши политички напори као државе гаранта Дејтонског мирног споразума", нагласио је Калабухов.

На питање да ли постоји простор за додатну сарадњу руског и српског народа, Калабухов је рекао да се та блискост гради вијековима и да се тај процес наставља и дан-данас кроз сарадњу у различитим областима, у политици и економији, култури и образовању, на чисто људском плану.

"Од посебног значаја је наше међусобно повјерење и разумијевање. Уз поштовање својих сопствених интереса и принципа ми се увијек подржавамо на међународној позорници и у мултилатералним међународним механизмима. Изузетно цијенимо наше искрено пријатељство и партнерство. Нажалост, вирус корона је пореметио пуно планова, а и начина на који су раније функционисале многе ствари. Није изузетак и пракса личних састанака високих званичника. Нормализација епидемиолошке ситуације, чему је значајан допринос дала и Русија кроз разраду и поставку вакцина, отвара пут за одржавање нових корисних контаката", навео је Калабухов.

Он је додао да је српско-руски духовни центар у Бањалуци један од приоритетних пројеката, али није једини те подсјетио на манастир Свете Матроне Московске у Ритешићу близу Добоја.

Према његовим ријечима, важно је да српски и руски народ дијеле општу културу сјећања на ратне подвиге наших народа у Другом свјетском рату и његовања историјске истине.

"Изузетно цијенимо нашу заједничку борбу против фалсификовања историје, што посебно добија на значају у свјетлу обиљежавања 80. година напада нацистичке Њемачке на Совјетски Савез. Радимо на даљем зближавању наших народа на различитим плановима, а то је и јачање контаката међу универзитетима, и повезивање научних кругова, и унапређење економских веза, и проналажење нових улагача, и још много тога", истакао је Калабухов.

Он је оцијенио да је веома битно да се одвоје политички односи од односа међу људима.

"Лијепо је када се разумијевање међу политичарима поклапа са оним међу обичним људима. Али то није увијек случај, тако да, шта год се дешавало на политичкој позорници, битно је да наши народи остану блиски, да се и даље воле, да са задовољством путују како би се упознали са културним особинама и језиком, научним достигнућима, душевном топлином становника наших градова. То је ријетко благо које морамо сачувати и заштитити. То је наш главни задатак и наша обавеза", поручио је руски дипломата.Оставите одговор