11:44 Нијемци извиждали Рода Стјуарта у Лајпцигу након што је пружио подршку Зеленском07:59 Жељка: Нестабилност у БиХ не производи Русија, већ муслимански фактор уз помоћ странаца07:56 Столтенберг пријети распоређивањем нуклеарног наоружања према Русији07:53 Гогановић критикује шефа јавно, умјесто да пређе у сусједну канцеларију07:51 Угари су сада добри, не као у Бранково вријеме: Иштван Турци добио награду именовану по Радичевићу07:47 Минић очекује жетву пшенице којој се не може утицати на цијену07:42 Јеленка из САД сматра да крађа није крађа, ако се краде од Русије07:38 Русија ће тражити да се Генерална скупштина УН изјасни о злочинима Њемачке07:36 Василиј Небензја: Украјина мора да призна стварност на бојишту и да јасне гаранције о неутралности07:34 Живадин Јовановић: Запад покушава да своју експанзионистичку политику и агресију свали на друге

Како раде представништва Српске – Белгија

У петом наставку фељтина у представништвима Републике Српске у иностранству, прочитајте како ради представништво у Белгији.

понедељак, јун 26, 2017 / 06:24

Пише: Стефан Мачкић

Представништво са сједиштем у Бриселу је прошле године сарађивало са међународним регионалним организацијама чији је Српска члан.

Учествовало је на седмом пленарном засједању Еуро-медитеранске скупштине локалних и регионалних власти (ARLEM), на којем се расправљало о политици сусједства Европске уније и мигрантској кризи. У Информацији се наводи да су "том приликом одржани […] састанци са бројним представницима регија, специјализованих агенција Уједињених нација и другима”.

Представништво је учествовало и у раду Скупштине европских регија, гдје су се састали са представницима холандске регије Брабант и "разговарали о могућности потписивања меморандума о сарадњи и подршке развоју” наше земље "у области унапређења људских капацитета”.

Српска се прошле године учланила и у Федерацију европских регијских актера (FEDRA), чији је циљ да јача привредну сарадњу међу чланицама. Представништво је FEDRA-и предложило "одређене иницијативе за привреднике, прије свега у прехрамбеној индустрији”.

Учествовали су и у Европском бизнис самиту и на засједањима Управљачке и савјетодавне групе Европске мреже предузетништва, како би допринијели "разрјешењу актуелних питања”, теради "приступања програмима финансирања” за период 2017–2018. године и "промоције инвестиционих прилика” у Српској.

Извјештавало је Представништво Владу Српске о раду европских институција, а посебно Европског парламента. Организовали су и посјете наших службеника Белгији како би се тамо састајали са представницима Европске уније и "других организација” у Бриселу. Не казује се с киме су се наше делегације тачно састајале, нити шта су нам ти састанци донијели.

Организовали су учешће Српске на Европској недељи регија и градова, "највећем европском представљању регија”, коју је Европска унија прошле године организовала како би се размјеном практичних искустава промовисао одрживи раст и развој. Делегацију наше земље – која је учествовала у оквиру Јадранско-јонске иницијативе, са регијама партнерима из Србије, Хрватске, Словеније, Грчке и Италије – предводио је министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић. Он је говорио, не објашњава се о чему, на стручној конференцији, те се сусретао са европским званичницима, "прије свега онима задуженим за економска питања, европске фондове, представницима Европске мреже предузетника и другима”. Разговарао је о учешћу Српске у различитим програмима ЕУ, али се у Информацији не именују његови саговорници, нити се представља колико су плодоносни били ти састанци.

Представништво је на Дану отворених врата ЕУ, организованом поводом Дана Европе, представило туристичку и гастрономску понуду наше земље.

Разговарали су о конкретизацији сарадње Српске и Фландрије са предсједавајућим владе те белгијске регије, а о међурегионалној сарадњи и пројектима за средња и мала предузећа су зборили са представницима надлежних директората Европске комисије.

Представништво је учествовало у конференцији о цјеложивотном образовању, коју је организовала Европска комисија. Након тога су ресорном министарству, наводи се у Информацији,доставили конкретне приједлоге за будуће иницијативе. Судјеловали су и на прошлогодишњим Европском пословном самиту, Инвестиционим данима и Европској недељи одрживе енергије, те скуповима Европске комисије, Европског комитета регија и Европског парламента на тему "проширења ЕУ, интеграција, регионалне сарадње, инвестиција, цивилне заштите, климатских промјена, економског раста, туризма”.

Шеф Представништва Ђурагић се, као члан делегације Владе Српске, састајао са званичницима Свјетске банке и Међународног монетарног фонда у Вашингтону. Бавили су се питањима европских интеграција, попут Реформске агенде и сарадње са ЕУ, "што је од посебног интереса за дјеловање Представништва.” Учествовао је и на Трансатлантском економском форуму у Вашингтону.

Представништво је, у области привреде, промовисало инвестиционе пројекте у Српској, па се истиче да је "успостављена […] директна комуникација са потенцијалним инвеститорима и Европском банком за обнову и развој у циљу реализације пројеката у области енергетске ефикасности”. Наставили су такође и да сарађују са Привредном комором Републике Српске и Агенцијом за развој малих и средњих предузећа, које су информисали о "могућностима и конкретним приликама за промоцију наше привреде и пружање адекватне подршке”.

Рекламирали су и нашу туристичку понуду. Српску су на прошлогодишњем Међународном сајму одмора у Бриселу представљале републичка и бањолучка туристичка организација и Туристичка агенција "Zepter passport”. Представништво је организовало конференцију за новинаре и туристичке раднике из земаља Бенелукса, "која је била веома посјећена, а на којој је представљена туристичка и гастрономска понуда” Српске.

Као и претходних година, у сарадњи са нашом Туристичком организацијом су припремили и посјету медија и "туристичких оператора” из Белгије и Холандије Српској. Циљ им је био да промовишу наша природна и културно-историјска богатстава, са посебним нагласком на авантуристички туризам.

Покренули су и "Српска.клуб”, "чији је циљ мапирање и идентификација људских потенцијала Републике Српске у иностранству, кроз форму добровољне регистрације путем [online] платформе.” Желе на тај начин да окупе људе који су вољни да допринесу развоју Српске својим знањем и искуством стеченим у другим земљама, наводи се у Информацији.

Обиљежили су, заједно са Организацијом српских студената у иностранству (ОССИ) и србијанском амбасадом у Белгији, Дан државности Републике Србије и сто шездесет година од рођења Николе Тесле. Намјера је била "да се младима приближи српска историја и култура, а договорена је сарадња кроз пројекат који би младе из Републике Српске укључио у званичне активности и програм ОССИ.” Због тога је крајем 2016. године одржана "ОССИлација” у Бањој Луци, као и предузетнички форум и предавања на наша два јавна универзитета.

Како би ојачали сарадњу са дијаспором учествовали су на више скупова, попут обиљежавања Дана Српске, и Видовдана у Паризу. Тамо су промовисали рад Представништва.

Подржали су, са два евро-парламентарца из француског Националног фронта, приказивање филма "Дјеца”, којег је режирао Денис Бојић, у Европском парламенту, након чега је "одржана дебата на тему истине и страдања у ратним сукобима деведесетих.”

"Представништво су посјетили млади фолклораши из Ансамбла народних игара и пјесама ’Веселин Маслеша’, који су учестовали на традиционалном међународном фолклорном фестивалу у Белгији, те је договорено успостављање сарадње и промоције наше културе у земљама Бенелукса, посебно на фестивалима у Бриселу”, наводи се у Информацији.

Наставили су да сарађују и са медијима. Истичу, између осталог, прилоге "објављене у различитим европским штампаним и електронским медијима”, попут интервјуа са предсједником Српске Додиком и министром Клокићем, прилога о туризму у Српској и репортаже о нашој земљи новинара из Бенелукса који су посјетили Републику у организацији Представништва.

Одржавају веб страницу, израђују билтене о свом раду и актуелностима из Српске, те информишу надлежне институције, нарочито о пројектима које финансира ЕУ. Организовали су и изјашњавање грађана на референдуму о Дану Српске у Белгији, Холандији и Француској.

Боље са радом Представништва можете да се упознате овдје. И ово представништво је за 2017. годину планирало сличне активности као и за прошлу, па детаље можете да пронађете на овој страници.

Фронтал.РС у наставцима објављује чиме су се бавила и чиме ће да се баве представништва Републике Српске у иностранству. Ускоро прочитајте шта раде наша представништва у Грчкој, Аустрији и Њемачкој.


КАКО РАДЕ ПРЕДСТАВНИШТВА СРПСКЕ (1): ИЗРАЕЛ

КАКО РАДЕ ПРЕДСТАВНИШТВА СРПСКЕ (2): СРБИЈА

КАКО РАДЕ ПРЕДСТАВНИШТВА СРПСКЕ (3): РУСИЈА

КАКО РАДЕ ПРЕДСТАВНИШТВА СРПСКЕ – САДОставите одговор