Како освијетлити Африку?

По завршетку конференције УН о климатским промјенама у мексичком љетовалишту Канкуну, разговори се настављају о неким кључним питањима и повећаном производњом енергије. Иако нико не очекује скоро постизање неког већег договора, мексички функционери наводе да се види напредак на неким пољима, те да је конференција омогућила многим владама и организацијама за заштиту околине да размијене […]

среда, децембар 15, 2010 / 19:26

По завршетку конференције УН о климатским промјенама у мексичком љетовалишту Канкуну, разговори се настављају о неким кључним питањима и повећаном производњом енергије.

Иако нико не очекује скоро постизање неког већег договора, мексички функционери наводе да се види напредак на неким пољима, те да је конференција омогућила многим владама и организацијама за заштиту околине да размијене идеје.

Једна од главних тема састанка представника више од 190 земаља на конференцију УН о климатским промјенама била је како развијене земље могу помоћи онима у развоју не само да се прилагоде климатским промјенама, већ и да им буде доступнија енергија неопходна за властити економски развој.

Научници из богатих земља тврде да повећање испуштања стакленичких гасова изгарањем фосилних горива попут угљена и нафте узрокују загријавање планета.

Међутим, како ће сиромашне земље изаћи из сиромаштва ако је једини пут повећање употребе енергије?

Говорећи на форуму о одрживом развоју, Брајан Дејмис, челник јужноафричке државне електричне компаније ЕСКОМ, примијетио је да његов континент далеко заостаје у потрошњи струје.

"Ако погледате афрички континент из сателита по ноћи, видите да је то заиста `таман континент`, и то управо јест изазов који је пред нама" – објаснио је он.

Дејмис каже да у субсахарској Африци свега 25 одсто становништва има приступ електричној енергији, за разлику од 90 одсто у источној Азији, те да Африканци плаћају двоструко већу цијену за струју.

Кандекс Умкела, директор организације за индустријски развој УН и грађанин Сиера Леонеа, каже да би ширење употребе електричне струје у Африци минимално повећало испуштање стакленичких гасова у атмосферу. Али, додаје он, његова организација се залаже за употребу чисте енергије:

"Соларна енергија, енергија вјетра, хидроенергија, био-гориво – то су све познате технологије које можемо већ данас користити и које ће у минималној мјери утицати на испуштање стакленичких гасова."

На конференцији је било много говора о трансферу богатства из богатих земаља у сиромашне да им помогну у смањивању загађења и у прилагођавању промјенама које ће глобално отопљавање донијети. За изградњу бољих енергетских система, каже Умкела, земље у развоју не требају само новац већ и технолошку помоћ.Оставите одговор