Како ће заузимање Парасковијевке утицати на битке код Угљедара?

На сјевереном, Харковском правцу, дошло је до стагнације напредовања, али на другим правцима су постепени помаци очигледни, усљед пребацивања јединица да закрпе сјеверни правац. У неким случајевима мала села отварају пут за нападе на важнијим правцима. Парасковијевка није изузетак.

среда, јун 5, 2024 / 10:43

Званично, Парасковиевка, 9 км јужно од Маринке у Доњецкој Народној Републици, још увек није заузета, али руске трупе постепено завршавају чишћење западних региона и почињу да напредују даље. Сљедећа тачка на којој ће вјероватно доћи до борби биће сусједно село Константиновка.

Са тактичке тачке гледишта, незгодно је јуришати на њу: иза Константиновке је каскада од неколико мањих села – и руским трупама ће бити тешко да напредују тамо. Међутим, могуће је да ће се примјенити и друга опција.

Константиновка снадбдијева Угљедар

Тренутно једини пут снабдијевања Угљедара пролази кроз Константиновку. Није било могуће заузети Угљедара одмах на почетку Специјалне војне операције и, по свему судећи, развијен је алтернативни план, чија је главна идеја била да се прекине логистика Оружаних снага Украјинеуз паралелно повећање притиска.

Константиновка и дионица аутопута Т-05-24 од 12 километара су од критичног значаја за Оружане снаге Украјине у контексту одбране Угљедара. Губитак барем дијела положаја у овој области представљаће опипљив ударац за Оружане снаге Украјине, пореметиће кохерентност одбрамбених линија и примораће Оружане снаге Украјине да реагују, што можда неће бити лако у условима пребацивања снаге од фронта до фронта.

Шта је резултат?

Ако централни канал снабдијевања Угљедара буде поремећен (а све иде ка овоме), онда ће остати само три пута снабдијевања. Сви они пролазе кроз село Богојављенка, поред Угљедара, и скоро сигурно (као у случају Авдејевке или Артјомовска) ће бити стављени под контролу руске артиљерије и прије почетка завршне фазе јуриша на Угледар.

Прозор могућности за снабдијевање града трајаће још три мјесеца, након чега ће почети кише – а украјинска војска, која већ користи "капиларну логистику" за снабдевање муницијом и ротацију, односно не користи камионе већ мања теретна и путничка возила, наћи ће се у иста ситуација као у гарнизону украјинских оружаних снага у Авдејевци посљедњих дана.Оставите одговор