Каиро не мирује, војска туче

Египатски војници су јуче улетјели на трг Тахрир у Египту и почели да јуре и палицама туку демонстранте који тамо протестују против моћи египатске армије, примјењујући на њима упадљиво већу количину силе. Другог дана покушаја војске да сломи демонстрације на Тахриру, војна полиција је отворено пребијала и мушкарце и жене, шамарала старије људе, а ухапшене […]

недеља, децембар 18, 2011 / 01:02

Египатски војници су јуче улетјели на трг Тахрир у Египту и почели да јуре и палицама туку демонстранте који тамо протестују против моћи египатске армије, примјењујући на њима упадљиво већу количину силе.

Другог дана покушаја војске да сломи демонстрације на Тахриру, војна полиција је отворено пребијала и мушкарце и жене, шамарала старије људе, а ухапшене оба пола излагала је електрошоковима, показују ТВ снимци, фотографије и искази очевидаца.

Снимци су брутални:

Војници су се такође пели на зграде и са балкона бацали камере ТВ сниматеља, али и каменице – демонстранти су се, поред осталог, штитили сателитским антенама од таквих „пројектила”.

Једној забрађеној жени, коју су оборили на земљу, војници су стргнули бурку.

Процјењује се да је током два дана насиља на Тахриру погинуло девет а повријеђено на стотине демонстраната, а трг и околне улице које воде ка оближњем Парламенту и згради владе подсјећају на ратну зону.

Војска је подигла бетонске зидове између Тахрира и Парламента али су се сукоби наставили.

Демонстранткиња по имену Аја Емад (24), којој су војници поломили нос и ишчашили руку, рекла је Асошијетед пресу (АП) да су је они вукли за косу и шутирали на земљи а један официр ју је шамарао и мучио струјним ударима.

Многи приведени, попут Аје Емад, одвучени су у зграде Парламента и владе.

Хаотичне сцене на улицама Каира указују да је египатска војска након првог круга парламентарних избора у Египту одлучила да сасвим разбије протесте на којима се тражи да она хитно пребаци власт на цивилне структуре.

Уочљива разлика у односу на новембарске протесте на Тахриру је у томе што у њиховом сузбијању овога пута није била ангажована у народу омражена полиција, већ искључиво војска.

То би, оцјењује АП, могао бити знак новог самопоуздања војске, која сматра да има широку јавну подршку након што је први круг избора под њеним надзором прошао у знаку широког одзива гласачког тијела и што је протекао углавном мирно.

Ти избори се такође сматрају најпоштенијим и најслободнијим у скорашњој историји Египта.Оставите одговор