Београд: Плато на Палилули назван по Неши Лептиру

Име рок-музичара и забављача Ненада Радуловића – Неше Лептира, од данас носи плато испред Установе културе Палилула у Београду. Предсједник Општине Данило Башић је на платоу свечано открио споменик-статуу, на чијем потстаменту је уклесано: „Плато Ненада Радуловића – Неше Лептира”. „Ове године се навршава 30 година од када се Ненад Радуловић појавио са својом групом […]

субота, децембар 17, 2011 / 22:38

Име рок-музичара и забављача Ненада Радуловића – Неше Лептира, од данас носи плато испред Установе културе Палилула у Београду.

Предсједник Општине Данило Башић је на платоу свечано открио споменик-статуу, на чијем потстаменту је уклесано: „Плато Ненада Радуловића – Неше Лептира”.

„Ове године се навршава 30 година од када се Ненад Радуловић појавио са својом групом ‘Последња игра лептира’ на Палилулској олимпијади културе и освојио прво мјесто”, изјавио је за агенцију Бета помоћник предсједника Општине Палилула Милорад Тодосић.

Послије откривања споменика, свечаност је настављена програмом у новој дворани Установе културе Палилула. Учествовали су многи Нешини пријатељи – музичари, глумци и чланови Индексовог радио позоришта, чији је члан био и Неша Лептир.

Идеја за додјелу имена Ненада Радуловића платоу испред Установе културе Палилула потекла је од новинара Милорада Рогановића и предсједника Општине Палилула Данила Башића.

Установа културе Палилула која се раније звала Дом културе Браћа Стаменковић, налази се поред хале Пионир.

Ненад Радуловић (1959-1990) је други домаћи рокер који је добио такво признање – прије њега је плато испред Дома омладине Београда назван по Милану Младеновићу, лидеру рок групе Екатерина велика.

Споменик-статуа Радуловићу је дјело академског сликара Драгана Ристића, и чине га камени птостамент из којег „извиру” метална гитара и крило лептира.

Радуловић је каријеру започео као пјевач и вођа поп-рок бенда „Последња Игра Лептира” 1979. године. Објавили су добро прихваћен албум „Напокон плоча” (1982), „Поново плоча & Друге приче” (1983), „Опет плоча – Срце од меда” (1985), „Груди моје Балканске” (1986) и „Заједно смо пишкили у песку” (1987).

Група се распала 1989. године, а Радуловић је тада објавио свој једини соло-албум „Нико нема што имаде Питон” који је био пародија „новокомпоноване музика”.

Почео је да ради на новом албуму, али је успио да само сними пјесму „Модра бајка” прије него што се разболио и умро од тумора 12. фебруара 1990.

Пјесма „Модра бајка” је први пут објављена на албуму „Последња Игра Лептира Модра Бајка – Бест оф” (1997).Оставите одговор