Кад стигнемо у Европу – гдје даље?

ЕУ има 10 одсто незапослених, а 700.000 радних мјеста су непопуњена. Да ли то значи да 15.12.2010. почиње одлив мозгова, изгледа се нико не пита. Пише: Огњен Савић Запошљавање у Европској унији чини се, никада није стајало горе – готово 10 одсто радно способних Европљана је без посла, што значи да 23 милиона људи тражи, […]

недеља, децембар 5, 2010 / 10:11

ЕУ има 10 одсто незапослених, а 700.000 радних мјеста су непопуњена. Да ли то значи да 15.12.2010. почиње одлив мозгова, изгледа се нико не пита.

Пише: Огњен Савић

Запошљавање у Европској унији чини се, никада није стајало горе – готово 10 одсто радно способних Европљана је без посла, што значи да 23 милиона људи тражи, нада се и прижељкује посао како би што лакше пребродили кризу.

И поред тога, европски врх тврди да је најгоре прошло и да нас чекају бољи дани. Криза није донијела само пораст незапослености у Европи, донијела је оштар избор – или ће се тренд пораста незапослености наставити или ће се нешто озбиљно мијењати.

Европска комисија је позвала државе чланице да више улажу у преквалификацију, посебно оних који су због кризе остали без посла, а ново запослење са садашњим квалификацијама, не могу да пронађу.

Има посла, нема школе

У прилог том позиву, поред алармантне чињенице да су 23 милиона радно способних Европљана тренутно без посла, иде и податак да тренутно око 700.000 радних мјеста широм Уније остаје непопуњено, јер се не јављају довољно обучени кандидати. Брисел је стога позвао на улагања у нова знања у информацијским и комуникацијским технологијама.

У сваком случају, са једним оком на економским показатељима, европски званичници сматрају да се види свјетло на крају тунела.

– Прије свега, оно што укупна слика показује, јесте да је најгоре прошло. Незапосленост је расла до прије пар мјесеци, достигла је свој максимум у другој половини 2010. године и очекујемо смањење незапослености, пратећи раст бруто националног дохотка, што се већ дешава у већини држава чланица Уније, изјавио је европски комесар за запошљавање, Ласло Андор.

Ништа без Њемачке

Предвиђања званичног Брисела су да ће се економски раст, посебно држава еврозоне, догодине, након овогодишњег раста од 1,7 одсто, нешто успорити и пасти на један и по, да би наредне, 2012. године, раст поново кенуо навишее према 1,8 одсто. Кључна порука је да је европска економија била ове године у застоју.

– Посебно сам охрабрен могућношћу да се коначно, наредне године, поправи запошљавање на подручју Уније. Друга добра ствар је да су и јавни дугови почели да опадају захваљујући предузетим мјерама и назнакама економског раста, истакао је европски комесар за економске послове, Оли Рен.

Готово да је непотребно напомињати да је кључни мотор оживљавања европске економије Њемачка, где ће раст са овогодишњих 3,7 одсто догодине нешто ослабити, али на још увек респектабилних 2,2 одсто.

Трбухом за евром

Да ли ће наша земља остати пуста кад се отворе границе, куда ће отићи управо квалификовани радници, који ће радити своје послове за далеко мањи новац од грађана Европске уније? У сваком случају, тај новац је много већих износа него оно што зарађују сада, па је врло реално да ће много амбициозних, образованих и стручних појединаца почети да отиче пут развијеније економије.

Не може се примјетити да држава има било какав план за своје дјеловање почев од 15.12.2010. године, нити се то игдје најављује. Дакле за само десет дана. То ће бити тренутак који ће означити зелено свјетло за све незадовољне који имају шта да понуде на свјетском тржишту, будући да сада посао могу тражити у земљама ЕУ неоптерећени визама.

На жалост државе, а вјероватно на срећу тих људи, неки од њих ће сигурно отићи трбухом за евром. Питање је онда када и у каквом стању ћемо их ми стићи на путу за ЕУ.Оставите одговор