Јовић: Заштитна цијена пшенице треба да буде 0,38 КМ

Заштитна цијена пшенице која би покрила само трошкове произвођача у Републици Српској требало би да буде 0,38 марака, рекао је координатор Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду Српске демократске странке /СДС/ Предраг Јовић. Координатор Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду Српске демократске странке (СДС) Предраг Јовић на конференцији за новинаре у Бијељини Јовић је на […]

четвртак, јул 11, 2013 / 14:15

Заштитна цијена пшенице која би покрила само трошкове произвођача у Републици Српској требало би да буде 0,38 марака, рекао је координатор Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду Српске демократске странке /СДС/ Предраг Јовић.

Координатор Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду Српске демократске странке (СДС) Предраг Јовић на конференцији за новинаре у Бијељини

Јовић је на конференцији за новинаре у Бијељини рекао да цијена пшенице још није одређена, иако је жетва готово завршена, што би могло, како каже, угрозити јесењу сјетву.

Он је рекао да ће Влада, према садашњим сазнањима, дати подстицај од три до четири фенинга, чиме би откупна цијена пшенице овогодишњег рода била 0,32 марке што је оцијенио разочаравајућим.

У име Одбора СДС-а за пољопривреду, Јовић је критиковао рад Дирекције за робне резерве, која би требало да откупи пшеницу, ускладишти је и чува као стратешки производ којим се обезбјеђује прехрамбена сигурност становништва.

Он је подсјетио да је у Семберији под пшеницом 14.000 хектара, са просјечним родом од пет тона по хектару, што је производња од око 70.000 тона.

Јовић каже да домаћи произвођачи могу подмирити у просјеку 30 до 40 одсто укупних потреба Српске, а ове године са рекордним родом пшенице и 50 одсто свих потреба.Оставите одговор