Јовић: Петрич би да Хрватски народ нестане као политички фактор

Високи функционер ХДЗ-а БиХ Иво Миро Јовић изјавио је Срни да је бивши високи представник у БиХ Волфганг Петрич током свог мандата срушио конститутивност хрватског народа, Вашингтонски споразум, свео Хрвате на националну мањину и обукао "луђачку кошуљу" и Федерацији БиХ и Хрватима. Нагласивши да је за већину хрватског народа апсолутно неприхватљива Петричева идеја о промјени […]

недеља, 5 јуна, 2011 / 20:13

Високи функционер ХДЗ-а БиХ Иво Миро Јовић изјавио је Срни да је бивши високи представник у БиХ Волфганг Петрич током свог мандата срушио конститутивност хрватског народа, Вашингтонски споразум, свео Хрвате на националну мањину и обукао "луђачку кошуљу" и Федерацији БиХ и Хрватима.

Нагласивши да је за већину хрватског народа апсолутно неприхватљива Петричева идеја о промјени Вашингтонског споразума, којом би било реорганизовано унутрашње уређење Федерације, Јовић је рекао да би Петрич сада ишао и да хрватски народ тотално нестане као политички фактор.

"То се никад неће десити, јер Хрвати више нису дјеца да могу насјести на туђе интересе и интересе међународних моћника", поручио је Јовић, нагласивши да ће Хрвати учинити све да БиХ или остане или пропадне, уколико хрвaтски народ не буде имао једнака права са Бошњацима и Србима.

Он је рекао да БиХ није могућа без суверенитета и хрватског народа. "Боља је равноправност него да има БиХ", закључио је Јовић.

Говорећи о Петричевој идеји о реорганизацији ФБиХ, генерални секретар СДА Амир Зукић рекао је Срни да би, неке идеје, с обзиром на велико искуство некадашњег високог представника у БиХ, могле бити прихватљив, али само уз сагласност сва три конститутивна народа.

"Немамо званичан став органа странке, али у суштини сваку позитивну идеју треба прихватити", сматра Зукић.

Бивши високи представник у БиХ Волфганг Петрич позвао је на промјену Вашингтонског споразума како би се ФБиХ по унутрашњем уређењу приближила Републици Српској и истовремено побољшао политички положај Хрвата.

У извјештају који је објавио Фонд "Отворено друштво", Петрич наводи да треба прерадити Вашингтонски споразум из 1994. године којим је успостављена ФБиХ, укидањем кантона и реорганизовањем ФБиХ. Ове измјене би, према његовом мишљењу, требало да задовоље захтјеве Хрвата у БиХ, а да се уопште не поставља питање стварања трећег ентитета.0 КОМЕНТАРА