Јосиповић: Закон о ништавности српских оптужница нема сврху

Хрватски предсједник Иво Јосиповић сматра да Приједлог владиног закона о ништавости оптужница и пресуда донесених у Србији против хрватских грађана нема сврху и да неће моћи да се проведе. "Овај закон нема праву сврху, то је више порука која је у реду с обзиром да су се слале оптужнице које нису слиједиле договорену процедуру. То […]

недеља, октобар 2, 2011 / 16:19

Хрватски предсједник Иво Јосиповић сматра да Приједлог владиног закона о ништавости оптужница и пресуда донесених у Србији против хрватских грађана нема сврху и да неће моћи да се проведе.

"Овај закон нема праву сврху, то је више порука која је у реду с обзиром да су се слале оптужнице које нису слиједиле договорену процедуру. То није начин рјешавања проблема и питање је да ли је закон уопште у сагласности са народним правом. С друге стране, он неће избрисати своју функцију јер ће изазивати проблеме неким људима који су у тим оптужницама, а неће то знати и имаће проблема у иностранству", рекао је Јосиповић.

Он је истакао да је једини прави пут да се сједне за сто и да се дугорочно договори систем по којем нико ко је починио злочин неће избјећи правди и који ће спријечити да се прогон за ратне злочине политизује и користи у изборне сврхе, преносе хрватски медији.

Хрватска премијерка Јадранка Косор рекла је раније да ће усвајањем овог закона у Сабору, правно неважећи постати сви акти ЈНА, СФРЈ и Србије који се односе на рат 90-их година, а којима су оптужени или осуђени хрватски држављани.

Прије десетак дана Србија је Хрватској доставила оптужнице за ратне злочине и геноцид над Србима на подручју Вуковара, на чијем списку је око 40 имена, међу којима су и тадашњи руководиоци кризних штабова у Славонији Владимир Шекс, Бранимир Главаш и Томислав Мерчеп.Оставите одговор