Јосиповић: Дејтонским стазама (р)еволуције

Предсjедник Хрватске Иво Јосиповић допутовао је у Републику Српску, у прву посjету из Кроације у посљедњих 15 година. Након састанка са хрватским предсjедником Ивом Јосиповићем у Дервенти, предсједник Владе РС, Милорад Додик, рекао је новинарима да је овај сусрет од велике важности за Српску и додавање нове брзине доброј сарадњи Републике Српске и Републике Хрватске. […]

недеља, мај 30, 2010 / 14:54

Предсjедник Хрватске Иво Јосиповић допутовао је у Републику Српску, у прву посjету из Кроације у посљедњих 15 година.

Након састанка са хрватским предсjедником Ивом Јосиповићем у Дервенти, предсједник Владе РС, Милорад Додик, рекао је новинарима да је овај сусрет од велике важности за Српску и додавање нове брзине доброј сарадњи Републике Српске и Републике Хрватске.

"Оваквим сусретима се на најбољи начин рјешавају питања међусобне сарадње и будућности наших народа који живе на овим просторима. За очување регионалне стабилности и будућности у сваком смислу потребна је оваква врста комуникације и сарадње", нагласио је Додик и додао да ће Влада РС наставити да комуницира са Хрватском, као и да је данашњи састанак први у низу састанака који треба да се десе у будућности.

Захваливши се предсjеднику Хрватске на посjети, Додик је рекао да стабилност БиХ у оквиру Дејтонског споразума није упитна, те да је њена цјеловитост окренута европским интеграцијама.

"Ми желимо да питања у БиХ рјешавамо договором представника грађана, без интервенционизма са стране, јер је то једини начин да се БиХ гради као стабилна", рекао је Додик.

Он је истакао да је са делегацијом Хрватске разговарано и о питањима привредне сарадње Хрватске и Српске, развоју политичких односа и потреби јачања повјерење међу људима, као и начинима рјешавања повратка избјеглих.

"Договорили смо да у Српској обезбједимо посебне термине за рад органа управе који ће вршити регистрацију свих избјеглих Хрвата који желе да учествују на предстојећим изборима у БиХ. Такође је договорено да се чланови Владе РС и ја лично појавимо пред људима у Хрватској који желе да се врате у Српску и разговарамо са њима о конкретним стварима", нагласио је Додик.

Јосиповић је изјавио је да су ријечи које је данас чуо од Додика "пут који отвара повратак Хрвата у РС и свих оних који се још нису вратили у своје домове".

"Морам рећи да сам веома задовољан оним што сам чуо од премијера Додика, а то су ријечи помирења и ријечи које подстичу повратак и сарадњу", рекао је Јосиповић новинарима у Дервенти, након састанка делегација Хрватске и Владе РС, коју је предводио премијер Додик.

Подсјетивши да се велики број Хрвата још није вратио у своје домове, Јосиповић је навео да су заједнички планови Српске и Хрватске за регистрацију бирача и повратника велики и сигуран корак за њихов повратак.

"Срећан сам да се овај састанак одржао. Захваљујем посебно премијеру Додику, као и свим учесницима и надам се да је ово први важан заједнички корак усмјерен, првенствено, бољем животу наших људи", рекао је Јосиповић.

Он је додао да се залаже и за повратак Срба у Хрватску, јер, како је навео, међу људима нема разлике.

"Тај повратак подржава и хрватска Влада. Сви људи имају право на дом и повратак, и надам се да ће се у једном општем отопљавању односа и сарадње у свим земљама у регији интензивно радити на рјешавању проблема људи", рекао је Јосиповић.

Говорећи о односима Хрватске и БиХ, Јосиповић је рекао да је БиХ важан фактор и да његова земља подржава цјеловитост БиХ, као и равноправност народа и појединаца.

"Све добре жеље које имамо у Хрватској упућене су БиХ, како Хрватима, тако и Србима и Бошњацима", рекао је Јосиповић, истакавши да је мирна, стабилна и просперитетна БиХ, уређена онако како то желе три њена народа, управо слика коју Хрватска жели.

Предсједник Хрватске прво се у Дервенти састао са представницима хрватских странака у БиХ, а затим са премијером Републике Српске Милорадом Додиком.

Јосиповић и Додик затим су, заједно са предсједником Српске Рајком Кузмановићем и предсједником Странке демократске акције Сулејманом Тихићем, започели обилазак мјеста ратних страдања.

У Сијековцу, они су полагањем вијенаца одали почаст српским жртвама рата, а затим ће исто учинити и у помен хрватским и муслиманским жртвама, у мјестима Бришево и Козарац.

Након што су положили вијенце на Спомен обиљежје Србима страдалим у Сијековцу, Јосиповић је изјавио да на овај начин изражавају саучешће породицама погинулих из реда свих народа и да сматра да "то показује људски приступ, достојанство и поштовање према жртвама".

Сулејман Тихић је поручио да нема колективне кривице, али да је одговорност свих да они који су починили ратне злочине буду изведени пред лице правде.

Предсједник РС Рајко Кузмановић изјавио је да је чин одавања почасти свим жртвама у БиХ уједно и порука да се овакве ствари више никад не понове.

Додик је истакао заједничку поруку – да је потребно обезбједити живот, мир и стабилност на овим просторима.

Он је у име Владе РС изразио саучешће свим породицама жртава без обзира на којој страни су биле током протеклог рата у БиХ. Додик је нагласио и да сви који су починили злочине док год су живи морају да знају да ће бити изведени пред лице правде.

Јосиповић је у РС допутовао после састанка Игманске иницијативе у Сарајеву, одакле су лидери региона у заједничкој декларацији послали поруку сарадње и унапређења поверења на заједничком путу ка ЕУ.

Планирана је и радна вечера коју у Бањој Луци организује члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић којој би, према неким највама, требало да присуствује и предсједник Црне Горе Филип Вујановић. Шеф црногорске државе у понедељак би требало да се званично сусретне са лидерима Српске.Оставите одговор