Јесу ли они који користе фејсбук срећнији

Ранија истраживања показала су да су корисници друштвених мрежа углавном мање срећни од оних који такве сајтове не користе, а најновија студија указује на то да људи који проводе више времена на "фејсбуку" мисле да су животи других људи бољи и срећнији од њихових. Истраживачи са Универзитета "Јута вели" у Орему у држави Јути жељели […]

субота, фебруар 11, 2012 / 22:00

Ранија истраживања показала су да су корисници друштвених мрежа углавном мање срећни од оних који такве сајтове не користе, а најновија студија указује на то да људи који проводе више времена на "фејсбуку" мисле да су животи других људи бољи и срећнији од њихових.

Истраживачи са Универзитета "Јута вели" у Орему у држави Јути жељели су да утврде да ли вријеме које корисници проводе на "фејсбуку" утиче на то како виде – не себе – већ друге кориснике.

Они су питали 425 студената да ли сматрају да други људи имају боље и срећније животе од њихових, а затим су испитали навике тих студената у вези са "фејсбуком" – односно од када су корисници ове друштвене мреже или колико часова седмично проводе пратећи шта раде њихови "фејсбук" пријатељи.

Када су упоредили резултате закључили су да они који више времена проводе на "фејсбуку" имају више тенденција да мисле да су животи других људи бољи и срећнији од њихових. Ово се као посебно тачно показало за студенте који су имали више пријатеља које не познају лично.

Аутори студије из Јуте кажу да би резултати могли да се опишу психолошким стањем познатим као "предрасуде на основу преписке", односно, то је када извлачимо закључке о другима на основу њиховог карактера или личности, игноришући реалне животне околности.

Психолози се слажу да су "фејсбук" и друге друштвене мреже корисне за спајање људи са свијетом, али упозоравају да не треба проводити превише времена гледајући шта се позитивно другима дешава. Требало би подијелити сопствена позитивна искуства и разазнати ко су вам прави пријатељи, ко су они које заиста занима шта вам се дешава у животу, преноси "Глас Америке".

Корисници "фејсбука" могли би да умање ефекат који је показала студија из Јуте, истичу психолози, ако пажњу усредсреде на праве пријатеље на "фејсбуку", а не на оне које готово да не познају.Оставите одговор