Јапанци протестују због посјете руске делегације

Јапански министар иностраних послова Такеаки Мацумото позвао је руског амабасадора у Јапану Михаила Белија као знак протеста због посјете Курилским оствима руске владине делегације коју је предводио замјеник премијера Русије Сергеј Иванов, објавила је данас агенција Кјодо. Министар је оцијенио да је ова посјета разочаравајућа и да вријеђа осјећања јапанског народа. Он је додао да, […]

понедељак, мај 16, 2011 / 08:51

Јапански министар иностраних послова Такеаки Мацумото позвао је руског амабасадора у Јапану Михаила Белија као знак протеста због посјете Курилским оствима руске владине делегације коју је предводио замјеник премијера Русије Сергеј Иванов, објавила је данас агенција Кјодо.

Министар је оцијенио да је ова посјета разочаравајућа и да вријеђа осјећања јапанског народа.

Он је додао да, упркос поновљеним изјавама јапанске владе које су услиједиле након што је руски предсједник Дмитриј Медведев посјетио острва, високи званичници руске владе настављају са том праксом.

Руски амбасадор је одговорио да су острва дио руске територије и да је посјета држављних званичника обављена ради развоја региона.

Руска делегација, коју је предводио замјеник премијера Сергеј Иванов, посјетила је у недјељу, 15. маја, Курилска острва и Итуруп у оквиру турнеје по руском крајњем Истоку.

Јапан од 1945. године претендује на острва Итуруп, Кунашир, Шикотан и Хабомаи, називајући их својим Сјеверним територијама и позивајући се на билатерални споразум о трговини и границама из 1855, док Москва сматра да су Јужни Курили ушли послије Другог свјетског рата у састав бившег ССР-а, чија је Русија правни насљедник./Оставите одговор