Јапан се враћа корак уназад, могла би се поновити Фукушима!

Двојица угледних јапанских сеизмолога упозорила су јуче на опасност која би могла настати уколико тамошње власти остану при својој намјери да поновно покрену два нуклеарна реактора, што би се требало догодити идућег мјесеца. Успркос снажном противљењу јавности због прошлогодишње катастрофе у Фукушими, Јапан је потврдио како ће поновно покренути два реактора у електрани "Kansai Electric […]

петак, јун 29, 2012 / 16:04

Двојица угледних јапанских сеизмолога упозорила су јуче на опасност која би могла настати уколико тамошње власти остану при својој намјери да поновно покрену два нуклеарна реактора, што би се требало догодити идућег мјесеца.

Успркос снажном противљењу јавности због прошлогодишње катастрофе у Фукушими, Јапан је потврдио како ће поновно покренути два реактора у електрани "Kansai Electric Power Ohi", сјеверозападно од Токија.

"Тестови оптерећења и нове сигурносне смјернице за поновно покретање нуклеарних електрана допуштају могућност инцидената на електранама. Умјесто да построже мјерила, креће се корак унатраг у сигурносним мјерилима", објаснио је Катсухико Ишибаши, сеизмолог са Универзитета у Кобеу.

"Вјештачење и неутралност стручњака који савјетују Јапанску агенцију за сигурност нуклеарне индустрије врло су упитни", тврди Митсухиса Ватанабе, професор тектонске геоморфологије на токијском универзитету.

Стручњаци се слажу како се чини да јапанске власти нису научиле лекцију из катастрофе у Фукушими, која се сматра најгором нуклеарном катастрофом након оне у Чернобилу 1986. године. Тврде да власти увелике подцјењују снагу и могуће разорне и катастрофалне посљедице које би потреси могли оставити иза себе, уколико се понови слична ситуација као она из 2011. године.Оставите одговор