Јапан: Гашење Фукушиме можда неће успјети до јануара

Јапанска компанија "Тепко", у чијој је надлежности електрана Фукушима оштећена у разорном земљотресу и цунамију у марту ове године, саопштила је данас да можда неће успјети у својим настојањима да до јануара изврши "хладно гашење" овог постројења. Напори за деконтаминацију веома радиоактивне воде у постројењу непрестано су суочени са одгађањима због кварова на инструментима за […]

среда, август 17, 2011 / 07:56

Јапанска компанија "Тепко", у чијој је надлежности електрана Фукушима оштећена у разорном земљотресу и цунамију у марту ове године, саопштила је данас да можда неће успјети у својим настојањима да до јануара изврши "хладно гашење" овог постројења.

Напори за деконтаминацију веома радиоактивне воде у постројењу непрестано су суочени са одгађањима због кварова на инструментима за абсорбовање цезијума, који је узроковао истицање воде и кварове на пумпама, пријетећи тиме одлагањем процеса стабилизације оштећене електране.

"Могуће је да деконтаминација можда неће бити окончана како је планирано до краја године, мада још није донесена одлука о евентуалној промјени циљаног датума. Tиме би могао да буде ометен процес гашења", саопштено је из компаније.

Хладно гашење често се дефинише тиме да је температура воде у реактору испод 100 степени Целзијусових при нормалном атмосферском притиску када је сигурно да се радиоактивни гориво више неће загријавати.

"Тепко" је данас потврдио и да врши пробе новог инструмента за обраду радиоактивне воде. Компанија покушава да се избори са штетом коју је 11. марта нанио земљотрес јачине 9,0 степени Рихтерове скале и цунами који су уништили сјевористочну обалу Јапана.

Према претпоставкама, до 9. августа обрађено је само 42 000 тоне веома контаминиране воде, док је у подруму гдје су турбине и осталим просторијама преостало око 120 000 тона.

"Тепко" је себи поставио за циљ да обради 200 000 тона радиоактивне воде до краја године пошто је додатна количина воде контаминирана током процеса успостављања контроле над оштећеним реактором.

Званичници "Тепка" и јапански министар за нуклеарну кризу Гоши Хосоно одржаће током дана конференцију за новинаре како би објаснили напредак у раду да се под контролу стави оштећено постројење.Оставите одговор