Израел: Нема мира са Хамасом

Израелски премијер Бењамин Нетанјаху изјавио је уочи посјете Вашингтону да палестинска влада националног јединства у коју би ушао Хамас не би могла да буде мировни партнер Израела. Нетанјаху је такође наговијестио могућност будућег територијалног компромиса уколико буду испуњени његови услови за склапање мира, које су Палестинци раније одбили. "Ти компромиси су болни, јер је ријеч […]

уторак, мај 17, 2011 / 07:30

Израелски премијер Бењамин Нетанјаху изјавио је уочи посјете Вашингтону да палестинска влада националног јединства у коју би ушао Хамас не би могла да буде мировни партнер Израела.

Нетанјаху је такође наговијестио могућност будућег територијалног компромиса уколико буду испуњени његови услови за склапање мира, које су Палестинци раније одбили.

"Ти компромиси су болни, јер је ријеч о нашој домовини. То није нека страна земља, него земља наших очева на којој ми имамо историјска права, а не само безбједносне интересе", рекао је Нетанјаху.

Израелски премијер обратио се парламенту уочи састанка са америчким предсједником Бараком Обамом за четири дана.

Он је поновио да палестинска влада у коју би ушла милитантна група Хамас не може бити партнер за склапање мира, зато што је посвећена уништењу јеврејске државе.

Палестинци су склопили споразум о националном јединству, што је увод у њихову намјеру да од УН у септембру затраже признавање палестинске државе.

Палестински лидери кажу да би таква администрација била састављена од независних кандидата, те да би предсједник Махмуд Абас предводио све мировне контакте са Израелом.Оставите одговор