Измијенити изборни закон – опозовати силне опозиве

Од последњих локалних избора проведено је више референдума или опозива у општинама Српске и БиХ. На неким су начелници смијењени, на другим су им грађани дали повјерење.

понедељак, новембар 2, 2015 / 07:54

Опозив начелника може да покрене скупштинска већина, а најчешће се то дешава када се промјене политички односи, па поједине странке иступе из скупштинске већине, и створе нову. У случају опозива грађани иду на нове изборе и бирају новог начелника. У случају да опозив не успије – не дешава се ништа!

У таквој ситуацији скупштинске већине се могу понашати комотно. Могу више пута тражити опозив, а да то по њих нема никаквих последице. Нормално би било да изборни закон предвиђа да се након неуспјелог опозива распусти скупштина, а грађани након тога бирају нове одборнике. Јер су између иницијативе скупштинске већине и начелника, изабрали овог другог. Што ће рећи да је вријеме да одборници дају мандат, и препусте грађанима да посложе нови општински парламент.

Такве измјене изборног закона би утицале да се одборници одговорније схвате своју улогу, и спријечили да се питање референдума, потеже често како се то чини сада.

Други дио приче је пооштравање закона, који у садашњим околностима дозвољава лак улазак у локалне скупштине, а након тога и велике могућности да један или пар појединаца одлучују о већини, тачније да са том моћи коју посједују тргују са осталима.Оставите одговор