Издавачи се погодили са Гуглом

Компанија Гугл и амерички издавачи постигли су погодбу око Гугловог пројекта скенирања књига, мада је тужба аутора остала на снази. Гугл и Удружење америчких издавача саопштили су данас да су окончали тужбу коју је пет издавача поднијело 2005. године. Гугл је већ скенирао више од 20 милиона књига, које ће бити бесплатно доступне преко интернета, […]

петак, октобар 5, 2012 / 08:53

Компанија Гугл и амерички издавачи постигли су погодбу око Гугловог пројекта скенирања књига, мада је тужба аутора остала на снази.

Гугл и Удружење америчких издавача саопштили су данас да су окончали тужбу коју је пет издавача поднијело 2005. године.

Гугл је већ скенирао више од 20 милиона књига, које ће бити бесплатно доступне преко интернета, а издавачи и аутори су поднијели тужбу у којој се наводи да су тиме повријеђена њихова ауторска права.

Организације аутора и издавача постигле су погодбу с Гуглом раније, али је на федералном суду договор одбачен послије приговора – спорна тачка је била да Гугл може скенирати књиге осим ако није обавијештен да на то имају примједбу аутор или издавач.

Гугл и Удружење америчких издавача саопштили су да новој погодби неће бити потребно одобрење суда пошто укључује само стране у парници.

Адвокат Удружења аутора рекао је да је „опрезно оптимистичан” око шанси за напредак у случају тужбе писаца, пошто су погодбу постигли издавачи.

Тужба је поднијета пошто је Гугл 2004. објавио да се договорио с неколико великих библиотека да дигитализује књиге и друге списе из њихових збирки. Аутори и издавачи су тражили финансијску одштету, а суд је блокирао копирање послије тужбе.

Окружни судија на Менхетну у мају 2011. одбацио је погодбу у вриједности од 125 милиона долара између Гугла, аутора и издавача, послије више стотина примједби које су изнијели Гуглови ривали, удружења потрошача, стручњаци, књижевни агенти, али и стране владе.Оставите одговор