Избори у Грчкој: Дуел династија Папандреу и Караманлис

У Грчкој се данас одржавају трећи по реду ванредни парламентарни избори. Главни конкуренти су владајућа конзервативна Нова демократија, коју предводи актуелни премијер Костас Караманлис (на слици са чашом воде) и опозициона социјалистичка партија ПАСОК на челу са Јоргосом Папандреуом. Приредио: Ванчо Бојков Право гласа има 9,8 милиона бирача, које ће се опредјелити између ове двије […]

недеља, октобар 4, 2009 / 19:04

У Грчкој се данас одржавају трећи по реду ванредни парламентарни избори. Главни конкуренти су владајућа конзервативна Нова демократија, коју предводи актуелни премијер Костас Караманлис (на слици са чашом воде) и опозициона социјалистичка партија ПАСОК на челу са Јоргосом Папандреуом.

Приредио: Ванчо Бојков

Право гласа има 9,8 милиона бирача, које ће се опредјелити између ове двије политичке династије, међу којима ривалство доминира читавих шест деценија.

Социолошка истраживања солидну предност дају ПАСОК-у и то у распону од шест до девет одсто. Резултати истраживања показују да би ПАСОК могао да добије 43 одсто гласова, а Нова демократија 35, 5 одсто. Грчки медији преносе да су социјалисти гарантовали побједу на великом предизборном митингу у Атини, у четвртак. Они вјерују да могу освојити 155 посланичких мандата у грчком парламенту, који броји 300 посланика.

Социолошка истраживања солидну предност дају ПАСОК-у и то у распону од шест до девет одсто

Лидер љевице Леонидас Киркос рекао је да ће Коалиција радикалне љевице СИРИЗА сарађивати са ПАСОКОМ. Караманлис је током предизборне кампање позвао своје присталице да се мобилишу и тако обезбиједе изборну побједу.

Садашњи мандат премијера Костаса Караманслиса истиче 2011. године. Он се, међутим, одлучио на ванредне изборе како би обезбиједио довољну подршку за предстојећи курс економије. "У таквим условима одлучио сам се да затражим нови мандат, који ће ми омогућити да предузмем неопходне политичке мјере. Желим да нагласим да то чиним искључиво руковођен националним интересима", нагласио је Караманлис.

Уколико буде изабран, Караманслис обећава да ће објавити рат свима који таје порезе, да ће увести годишњу забрану пријему нових радника у јавном сектору и замрзнути плате и пензије. Драстичне мјере су нужне због празне државне касе и великих обавеза. Тренутно државни дуг износи 260 милијарди евра, или сто одсто бруто друштвеног прихода земље.

Конзервативну владу Нове демократије, међутим, оптужују да током посљедњих година није учинила ништа како би зауставила пораст дугова. Папандреу понавља да Караманлис и његова конзервативна партија нису испунили ништа од обећања – реформу државе и искорјењивање корупције и сиве економије. Он жели да стави тачку на трошење државних средстава.

За разлику од Караманлиса, Папандреу тврди да економија треба да буде стимулисана активно, због чега и предлаже пакет помоћи у износу од четири милијарде евра

За разлику од Караманлиса, Папандреу тврди да економија треба да буде стимулисана активно, због чега и предлаже пакет помоћи у износу од четири милијарде евра. Његов мото је "економски раст под знаком екологије".

Ово су трећи ванредни паралемнтарни избори у Грчкој. У предходна два изборна процеса битку је добио Караманлис, док први човјек ПАСОК-а већ шест година игра улогу главног опозиционог лидера.

Дуел "Папандреу – Караманлис" није никаква новина на грчкој политичкој сцени, будући да ривалство између ове двије политичке династије доминира у Грчкој 60 година. Двије утицајне породице деценијама се боре за политичко вођство, а само се мијењају имена протагониста. Јоргос Папандреу је унук лидера лијевог центра из времена Другог свјетског рата Јоргоса Папандреуа и син дугогодишњег премијера и оснивача ПАСОК-а Андреаса Папандреуа.

Његово породично стабилно у сваком случају није главни узрок његове популарности. Он је градио своју каријеру још као министар иностраних послова у социјалистичкој влади Костаса Симитиса од 1990. до 2004. године, када је као шеф дипломатије иницирао отопљавање односа са Турском. Плус у његовој каријери је и успјешно реформисање и транформирање ПАСОК-а у модерну лијевоцентристичку партију. Рођен је у САД и школовао се у Штокхолму и Харварду.

Папандреуово породично стабло је главни узрок његове популарности, а не заостаје ни Караманлис, који је припадник друге познате фамилије

Његов главни противкандидат, 53-годишњи Костас Караманлис је припадник друге познате политичке династије у Грчкој. Он је унук бившег грчког предсједника и премијера Костантиноса Караманлиса и када је 2004. године преузео премијерску функцију, постао је најмлађи шеф једне грчке владе након Другог свјетског рата.

На половини премијерског мандата Караманлис је 2007. године расписао пријевремене парламентарне изборе.

На изборима учествује укупно 23 партија и коалиција. Поред Нове демокатије и ПАСОК, према истраживањима агенција, изборни цензус од три одсто сигурно ће проћи Комунистачка партија Грчке /ККЕ/ Алека Папарига, која ужива подршку од око 8,5 одсто, Народни православни скуп /ЛАОС/ са шест процената, Коалиција радикалне левице /СИРИЗА/ са четити одсто подршке грађана. Шансу да пређу изборни праг има и партија еколога-зелених, која према анкетама ужива подршку између два и три одсто.

Срећом па ниједан аналитичар неће бити упитан да извуче паралелу између ових и наших избора (као што је случај увијек са изборима у Србији и Хрватској) чија се трећа годишњица навршава прекосутра.Оставите одговор