Иванић: Кључни проблем Балкана је задужeност

Предсједник ПДП-а Младен Иванић оцијенио је данас да је кључни проблем земаља у региону Западног Балкана превелика задуженост. "Постојеће владе земаља у региону долазе у ситуацију да не могу враћати постојеће дугове међународним финансијским институцијама, те самим тим нема инвестиција, запошљавања и развоја", рекао је Иванић на отварању дводневне Међународне економске конеренције у Бањалуци. Он […]

субота, фебруар 11, 2012 / 12:46

Предсједник ПДП-а Младен Иванић оцијенио је данас да је кључни проблем земаља у региону Западног Балкана превелика задуженост.

"Постојеће владе земаља у региону долазе у ситуацију да не могу враћати постојеће дугове међународним финансијским институцијама, те самим тим нема инвестиција, запошљавања и развоја", рекао је Иванић на отварању дводневне Међународне економске конеренције у Бањалуци.

Он сматра да је једно од дугорочних рјешења постојећих економских проблема смањење пореза како би се растеретили привредни субјекти, привукле инвестиције и отворила нова радна мјеста.

Директор Међународне канцеларије Конзервативне партије Велике Британије Филипа Брум нагласила је да све земље у еврозони, али и у свијету, покушавају пронаћи рјешења за постојећу економску кризу.

"Потребно је смањити дефицит, радити на повећању бруто домаћег производа, али и на очувању постојећих радних мјеста и повећању запошљавља", рекла је Брумова.

Међународној економској конференцији присуствују представници македонског ВМРО-а, ДСС-а и Г17 плус из Србије, те СДА. Конференцију организују ПДП и Конзервативна партија Велике Британије.0 КОМЕНТАРА

 1. „…Потребно је смањити дефицит, радити на повећању бруто домаћег производа, али и на очувању постојећих радних мјеста и повећању запошљавља“, рекла је Брумова.“

  Такође је потребно радити:

  – на повећању наталитета
  – на сигурности дјеце приликом преласка улица
  – на заштити старих и немоћних
  – на повећању спотских активности младих људи
  – на активнијем учешћу старијих особа у рекреативним активностима
  – итд… можете тако до пензије, важно је да се исплаћују дневнице и трошкови тј. да се мало путује. Још ако се шта ушићари уз пут у сексуалном смислу – СУПЕР….

  Празне приче…

 2. novo_vrijeme, 11.02.2012. 14:53:50

  Такође је потребно радити:

  – на повећању наталитета

  Поводом ове ставке предлажем оснивање Агенције за повећање и унапређење сексуалних активности становништва у зимском периоду. Наравно,потребно је основати исте и за остала годишња доба. Поред тога, једном годишње наручивати студије изводивости од референтних установа и признатих сексолога.

 3. Задуживање је један од кључиних разлога што је растурена бивша СФРЈ. Кад је Анте Марковић, 1990. године, био предсједник СИВ спољни дуг је био 11 милијарди долара, а толико је имао у каси, а сад само Србија и Хрватска су задужене преко 100 милијарди долари.

 4. Колико се сјећам тај податак је из књиге Млађана Динкића „Економија деструкције“. Додуше подавно сам је читао, али ако неко има је волио бих да тачно цитира. (О г.Динкићу, не бих да полемишем-али мислим да је књига добро написана). Ако имате друге податке, дајте да расправљамо. Сјећам се да сам прије 5-6 година расправљао са једним чланом садашње Владе Републике Србије(тад није био у Влади), о податку из Нина да је у том тренутку задуженост Србије била око 28 милијарди долара. И он се изненадио том податку. Сада је пуно већа. Ми на жалости не знамо колико је тачно задужење свих нивоа власти у БиХ.

 5. Neprilagodjen

  Добро да нећемо о Динкићу.Подаци које ја имам и који се провлаче доста често је 22 милијарде долара.Практично занемариво собзиром да се Југославија налазила у константном развоју.
  Данас Србија дугује отприлике толико само у еврима,нешто мање Словенија,а дупло више Хрватска.

  А разлог што је растурена Југославија?Има их на десетине.Посредно,дуг има везе са тим,али је више до новца.
  Наиме,уништењем Југе квазидржаве Балкана су на сваки начин колонизоване.Финансијски смо зависни и неодрживи,а Швабе су,рецимо,напунили и фонд радне снаге.А таквих ствари је колико хоћеш.САД 80-тих доноси агенду којом се руше сви покушају стварања било каквих лидера,осим њих,било и регионалних.

 6. …“(О г.Динкићу, не бих да полемишем-али мислим да је књига добро написана).“:D:D:D

  Овдје се гнијезди критична већина која о Хитлеру не би да полемише, али мисли да је „Мајн Кампф“ ОДЛИЧНО написана!;)

 7. Симо П. Ороз, 11.02.2012. 14:40:06

  Не брини Симо, није Божо њи’ов проблем него проблем мокрих снова појединаца ,а нарочито добојске балијице…:D
  Па данас су социјално-сексуалне девијације „ИН“! Геј, то је океј!B-)

 8. Г. Божо, мислио сам на М.Динкића политичара. О М.Динкићу као научнику је тешко расправљати, јер је још увјек у сјенци своје мајке Миросинке, која је еминентни економски стручњак. Зато га и зову „Миросинкин мали“. Други опет кажу да у стручном смислу није отишао од асистента на ЕФ. Опет ова књига ми је заиста интересантна.
  Задуживање је један од разлога распада бивше СФРЈ. Она је била уређена по моделу СССР, па је сматрано да распадом СССР траба по истом моделу да се распадне и СФРЈ.
  Неки дан сам чуо интересантан податак, од некадашњег високог функционера СДБ, који ми је испричао да је оперативцима било забрањено да региструју да рецимо неки високи државни службеник састане са представником или обавјештајцем неке стране земље. Само би регистровани обични грађани и нижи функционери.
  Распад СФРЈ је доста сложена тема.

 9. Сложена јесте,али није кључна њена задуженост.Задуженост,као таква,могла је само да буде повод повериоцима да је заштите.Да,наравно,већа задуженост није привлачнија.

  Распад СССР и СФРЈ није ништа друго до последица гео-политичке агенде запада.У то исто време кад је рушен Исток,Запад се уједињавао у Мастрихту.

Оставите одговор