Италија планира да тужи Бразил због одбјеглог љевичара

Италија планира да поднесе тужбу у Међународном суду правде у Хагу због одбијања Бразила да изручи екстремног љевичара Чезара Батистија, изјавио је данас шеф италианске дипломатије Франко Фратини. Фратини је рекао да ће Италија покушати „апсолутно све”. „Планирамо да поднесемо тужбу у Међународном суду правде у Хагу”, преноси данас италијански дневник Коријере дела Сера. Италијански […]

недеља, јануар 2, 2011 / 18:35

Италија планира да поднесе тужбу у Међународном суду правде у Хагу због одбијања Бразила да изручи екстремног љевичара Чезара Батистија, изјавио је данас шеф италианске дипломатије Франко Фратини.

Фратини је рекао да ће Италија покушати „апсолутно све”. „Планирамо да поднесемо тужбу у Међународном суду правде у Хагу”, преноси данас италијански дневник Коријере дела Сера.

Италијански министар је рекао да одлука Бразила „представља веома озбиљан преседан који би могао да има утицаја на криминалнце у бјекству”.

Бразил је у јануару 2009. дао Батистију политички азил чиме се аутоматски обуставља процес екстрадиције, али је Врховни суд те земље ипак одлучио да настави да разматра захтјев Италије.

Међутим, коначну одлуку доноси предсједник Бразила, који је одбио италијански захтјев.

Батисти (56) је побјегао из италијанског затвора 1981. године док је чекао суђење за четири убиства која је према оптужби починио као члан екстремно љевичарског покрета Наоружани пролетери за комунизам.

Суд га је касније осудио на доживотну робију у одсуству.

Он је побјегао у Француску гдје је на снази била политика предсједника Франсоа Митерана да се одбјегли италијански екстремни љевичари не изручују Италији.

По укидању те политике 2002. године, Батисти је напустио Француску, а у Бразилу је ухапшен у марту 2007. године.

Батисти је у ранијим изјавама признао да јесте припадао екстремистичкој групи, али не када су се догодила убиства која му се стављају на терет.Оставите одговор