Исплати се бити члан (библиотеке)

Општински одбор СНСД Требиње упутио је свим директорима списак 25 чланова странке, који су приоритет за запошљавање. Пише: Небојша Вукановић Да је код нас партијска књижица већ деценијама важнија од дипломе најпрестижнијих свјетских универзитета говори и Допис који је директорима предузећа у Требињу и источној Херцеговини упутио Општински одбора владајућег Савеза независних социјалдемократа у Требињу. […]

четвртак, јун 17, 2010 / 11:41

Општински одбор СНСД Требиње упутио је свим директорима списак 25 чланова странке, који су приоритет за запошљавање.

Пише: Небојша Вукановић

Да је код нас партијска књижица већ деценијама важнија од дипломе најпрестижнијих свјетских универзитета говори и Допис који је директорима предузећа у Требињу и источној Херцеговини упутио Општински одбора владајућег Савеза независних социјалдемократа у Требињу.

У њему стоји да је Општински одбор формирао радну групу која је имала задатак да утврди приоритете за запошљавање на основу социјалне угрожености и ангажовања унутар партије. Радна група формирала је листу од 25 чланова странке који су били најактивнији на терену и допринијели су јачању странке.

Сорајић: Није до мене

Предсједник Општинског одбора СНСД, др Драган Сорајић, у свом Допису моли надлежне да са списка страначких активиста који им је достављен, према својим потребама и могућностима запосле одређене људе из обавезе према владајућој странци.

Предсједник Општинског одбора Драган Сорајић каже да није састављао списак, али нам је потврдио његову аутентичност.

-Ја сам тим списком и документом немам везе. Раније је била формирана радна група унутар странке која је имала увид и разговоре са нашим члановима и активистима, и она је саставила тај списак и Допис. Мени је он као предсједнику Општинског одбора само достављен на потпис, и стварно не могу детаљније да говорим о том документу, каже Сорајић.

Притисак незапослених страначких активиста вјероватно се појачава пред почетак избора који су заказани за октобар, па су се у требињском СНСД-у вјероватно одлучили за овакав потез како би умирили своје незадовољне присталице.

Ћук: Препоручујемо и другим странкама исто

Начелник општине Доброслав Ћук каже да у допису нема ништа чудно, и препоручује и другим странкама да сачине списак заслужних.

-Тај списак сачинила је наша радна група, И ту нема ништа чудно. Списак није обавезујући и под морање, само је једна врста препоруке. Ја препоручујем и другим странкама да сачине спискове својих чланова који су у тешком материјалном положају, и то им је боље него да воде прљаву кампању. То не значи да аполитичне и особе које нису страначки опредјељење не могу да дођу до посла. Код мене су сви једнаки, и тај списак није упућен мени. Мени су приоритети чланови породица погинулих бораца, и ја имам на радном столу њихов списак приоритета, закључује
Ћук.

А струка и закон?

Овај допис јасно потврђује да се у Републици Српској не цијени стручност, образовање и радне способности већ партијска припадност и приврженост. Оваква вишедеценијска пракса и кадровска политика вјероватно да је најодговорнија за лошу ситуацију и суноврат у привреди.

Приликом расподјеле власт странке добијају на кориштење одређена предузећа и јавне установе, и они им служе за испумпавање пара за финансирање изборних кампања и разне страначке активности, али и за запошљавање својих кадрова. Тако су се у ХЕТ раније запошљавали углавном чланови СДС, а данас искључиво СНСД. У Пошти, Електропривреди, Телекому; прво социјалисти, па онда чланови ПДП, а онда и других странака, зависно од боје књижице и значке коју има генерални директор и предсједник Управног одбора јавног предузећа.

Непотизам – шта је то?

Поред страначких јако су битне и родбинске везе, па у предузећима за кратко вријеме може да се запосли и по десетак сродника.

Нажалост, бројни су примјери да одговорне послове на такав начин добију и безбједносно-интересантна лица и криминалци који су тек изашли из затвора, а постоје и примјери да се на чело највећих државних предузећа доводе особе које су правоснажно осуђене за почињена кривична дјела.

Запошљавање партијских послушника потпуно је обезвриједило школовање, и многе младе људе обесхрабрило да оду на факултет. Многи образовани и способни који нису жељели да се понижавају и трчкарају за партијским фукционерима били су приморани за напусте земљу трбухом за крухом јер годинама а неки и деценијама нису могли да пронађу посао.

Нашим функционерима треба се поставити питање гдје ће нас на крају довести накарадна партијска и родбинска кадровска политика.

На бироима стотине инжењера

На листи требињске филијале завода за запошљавање налази се чак 26 електроинжењера и више од стотине других високообразованих који стрпљиво чекају на посао. И док електроинжењери годинама чекају запослење, у Електропривреди. Електрохерцеговини и Хидроелектранама на Требишњици посао добијају конобари, поштари, трговци, угоститељи, туристички радници….

Прво почистимо у својој странци

Поједини чланови највећих странака незадовољни су непотизмом и корупцијом у сопственим редовима. Појединци су на партијским задацима ревносно ангажовани и по десетак година, а и даље чекају посао, док неки са само пар мјесеци страначког встажа добијају посао.

Због тога се тражи да се у странкама уведе више реда, иа да се утврде тачне квоте – колико треба излијепитyи плаката, врбовати гласача и ангажовати активиста да би се добио посао у државном предузећу.

Можда је увођење више реда у странкама прави пут да се уведе више реда у корумпираној и пропалој држави.Оставите одговор