Исламисти наљутили и највеће савезнике: Обама наредио нападе на Ирак

Предсједник САД Барак Обама одобрио је извођење ваздушних удара против исламских милитаната у Ираку ради заштите америчког особља и покренуо слање хуманитарне помоћи да би спријечио геноцид над члановима једне вјерске мањинске групе. Обама је у телевизијском обраћању рекао да је покренуо операције пружања помоћи Ирачанима блокираним на једној планини, који су побјегли пред милитантима […]

петак, август 8, 2014 / 08:30

Предсједник САД Барак Обама одобрио је извођење ваздушних удара против исламских милитаната у Ираку ради заштите америчког особља и покренуо слање хуманитарне помоћи да би спријечио геноцид над члановима једне вјерске мањинске групе.

Обама је у телевизијском обраћању рекао да је покренуо операције пружања помоћи Ирачанима блокираним на једној планини, који су побјегли пред милитантима из групе "Исламска држава".

Он је прецизирао да је одобрио америчкој војсци да гађа одабране мете међу милитантима уколико они крену ка курдској пријестоници Арбилу или угрозе Американце било гдје у Ираку.

"Када се суочавамо са ситуацијом каква влада на тој планини, гдје невини људи могу да буду изложени насиљу огромних размјера, и када имамо мандат да помогнемо на захтјев ирачке владе и јединствену способност да спријечимо масакр – вјерујем да Америка, у том случају, не може да остане слијепа", рекао је предсједник САД.

Обама је рекао да Америка "може да дјелује пажљиво и одговорно да би спријечила потенцијално дјело геноцида".

"Намјеравамо да останемо на опрезу и да предузмемо акцију уколико ови терористи запријете нашем особљу или објектима било гдје у Ираку, укључујући конзулат у Арбилу и нашу амбасаду у Багдаду", нагласио је предсједник САД.

Неименовани амерички званичник рекао је да САД разматрају слање војне помоћи курдским пешмерга борцима, укључујући испорку пројектила "хелфајер", муниције и антитенковских пројектила.

Милитанти из "Исламске државе" пришли су на 30 минута вожње од Арбила и поразили курдске снаге током викенда. Због тога су десетине хиљада припадника вјерске заједнице Јазида побјегли на оближњу планину Синџар.

У случају да дође до ваздушних удара, то ће бити прве борбене операције САД у Ираку од завршетка осмогодишњег рата 2011. године. САД су раније ове године послале мањи број војних савјетника како би помогле ирачкој влади да се суочи са пријетњом од офанзиве исламских милитаната.

Недалеко од Бијеле куће, око 80 људи протестовало је сатима у име Јазида, машући америчким заставама. Они су узвикивали пароле и носили транспаренте, осуђујући, како кажу, холокауст хришћанских заједница у Ираку и Сирији који врши "Исламска држава".Оставите одговор